La major part de l’Alt Penedès passarà dilluns a fase 2

A partir de dilluns a la major part de l’Alt Penedès ja no hi haurà franges horàries. FOTO: Fèlix Miró
29/05/2020 - 08:30h

El govern espanyol ha acceptat la proposta de la Generalitat, que exclou Gelida i Sant Llorenç d’Hortons perquè són part de la regió metropolitana sud 

El Ministeri de Sanitat ha avalat la proposta del Govern català que l’Alt Penedès, el Garraf, Girona i Catalunya Central passin dilluns a fase 2 i també d’unificar les regions sanitàries de Barcelona, l’àrea metropolitana nord i sud per tal de permetre la mobilitat entre municipis.

Cal recordar que Gelida i Sant Llorenç d’Hortons es queden a la fase 1 ja que formen part de l’àrea sanitària Martorell Rural, que és regió metropolitana sud.

D’aquesta manera, només l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida seguiran en fase 1 mentre que la resta de Catalunya estarà en fase 2.

Tot i que a la fase 2 es relaxen bona part de les mesures que hi ha fins ara als territoris, no és permesa la mobilitat d’oci i comerç entre regions fins a la fase 3, de manera que els ciutadans de l’Alt Penedès no es poden moure de la seva regió sanitària si no és pels casos autoritzats, com ara per motius laborals.

Igualment, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va obrir fa uns dies la porta –tot i mantenir l’estat d’alarma fins, com a mínim el dia 8 de juny– que els territoris no hagin de mantenir-se dues setmanes en una mateixa fase abans de passar a la següent en la desescalada, de manera que aquest termini es pugui escurçar depenent de l’evolució de cada territori. Des del Govern espanyol es preveu, també, donar novetats, si cal, en aquest sentit durant el cap de setmana.

Relaxacions principals de la fase 2:

Sense franges horàries
A la fase 2 es relaxen restriccions a la mobilitat. Així doncs, desapareixen les franges horàries per a la població general i, per tant, es podrà fer esport i sortir a passejar durant tot el dia. De totes maneres, sí que es mantenen les franges prioritàries per als més grans de 70 anys, que són de 10 a 12 del matí i de 19 a 20 del vespre. Un altre gran canvi són les trobades socials, que podran ser de 15 persones. A més, podran passejar plegades encara que no convisquin a la mateixa llar. Es manté, això sí, l’ús obligatori de la màscara i es recomana la distància de seguretat. Quant a l’activitat física, també es permet en grups de 15 persones sempre que es practiqui sense contacte i a l’aire lliure.

Reobertura de l’interior de bars i restaurants
Després de la posada en marxa de part de les terrasses durant la fase 1, la fase 2 preveu que es reobrin els interiors dels bars i restaurants, però limitant l’aforament al 40% i sense possibilitat de consumir a la barra. A més, continua sent obligatori que es mantingui la distància de seguretat entre taules i clients. Respecte de les terrasses, les normes continuaran sent les mateixes: l’aforament es limitarà al 50% i no es permetran més de deu persones per taula. Per altra banda, tots els comerços i serveis poden reobrir, independentment de la superfície, cosa que inclou els centres comercials.

Continua el teletreball
Les administracions continuen recomanant el teletreball quan sigui possible, tal com va establir el Consell de Ministres fins, com a mínim, finals de juny. A la fase 2 es permeten les reunions i les conferències amb un màxim de cinquanta persones sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat. Respecte de les obres, es tornen a permetre en habitatges habitats sempre que es respectin les mesures de seguretat. A més, es permeten per primera vegada les visites a centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències geriàtriques. Cada govern podrà regular-les o fer-hi les recomanacions necessàries.

Represa d’activitats en la cultura i turisme
La cultura també pot anar recuperant l’activitat. A la fase 2 s’obren cinemes, teatres o espais similars, amb un terç de l’aforament. Els altres equipaments podran concentrar un màxim de 50 persones en espais tancats i un màxim de 400 en oberts. També poden obrir les sales d’exposicions, però sense actes d’inauguració. Pel que fa al turisme, es poden reprendre algunes activitats com ara les visites turístiques amb un recorregut marcat. Els grups podran ser de màxim 20 persones en espais naturals amb guia.Els allotjaments turístics podran reobrir les zones comunes amb un terç de la capacitat.

També et pot interessar

Comentaris