Les agències de viatges donen per perduda la temporada d’estiu

29/05/2020 - 17:00h

Les agències preveuen començar a operar el juliol pel turisme local però les mitges o llargues distàncies no es faran fins setembre o octubre

Aquests dos últims mesos han estat molt durs pel sector de les agències de viatges. A Vilafranca n’hi ha fins a set que encara resten tancades i ara comencen a plantejar-se obrir persianes a partir d’aquest juny. Dos mesos molt durs on l’única feina que han tingut ha estat cancel·lar totes les reserves que hi havia pels mesos de març, abril i maig i fer el retorn dels diners als clients. D’aquest sotrac no se n’ha escapat cap agència. Cristina Almirall, propietària de Panda Viatges ha explicat al 3d8 que fins i tot ja s’estan cancel·lant coses del juliol, sobretot tot el que fa referència als creuers.

I a tot això el govern de Madrid assegurava aquesta setmana que a partir del juliol s’obriran els vols internacionals perquè el país pugui començar a rebre la visita de turistes. “Ho agafem tot en pinces”, diu Almirall i és que el que passa avui, demà pot ser tot el contrari. Malgrat això, aquests dies ja hi ha hagut algun client que ha començat a preguntar per viatges concrets però sense cap reserva efectiva. “Ara per ara no hi ha res segur que la gent es pugui moure per altres països”. Però el que sí que és simptomàtic, diu Almirall, és que fins que les companyies aèries no comencin a operar amb normalitat “poca cosa es podrà fer”. I fa una comparativa prou significativa assegurant que si abans de la pandèmia hi podien haver 30 vols diaris a París, per posar un exemple, potser a partir del juliol n’hi podran haver cinc. A hores d’ara, però, tot són suposicions i el que és cert és que la temporada d’estiu la donen per perduda i que aquest juliol-agost podran fer alguna contractació en l’àmbit català o nacional però les llargues distàncies es parla de fins al setembre o octubre.

Destinacions per l’estiu

Amb la pandèmia les persones que volen marxar de vacances aquest estiu prefereixen destinacions de Catalunya o Espanya. “Nosaltres també oferim aquestes destinacions”. Llocs com la Costa Brava, el Pirineu, el Delta de l’Ebre, la zona de Vic-Osona o Olot-Garrotxa. Els hotels comencen a obrir portes principalment en funció de les reserves que hi hagi però el que s’estan adonant des de Panda Viatges és que la gent busca hotels familiars o cases rurals per la seguretat i dels grans hotels la gent en defuig. El gran problema serà que Catalunya pugui absorbir tot el turisme que normalment viatja a fora.

De moment, l’empresa d’Almirall s’ha proveït amb línies ICO per sobreviure i no es planteja incorporar les treballadores que té i que ara estan amb un ERTO i és que d’ingressos no n’ha tingut cap i fins i tot ha hagut d’avançar diners de la seva butxaca perquè “les companyies aèries no tornen res, de moment”.

Finalment, Almirall ha lloat els ajuts que des de l’Ajuntament de Vilafranca s’està fent per salvar el comerç local. En aquest sentit, però, ha posat d’exemple algun ajuntament de Catalunya que s’ho està pensant o en alguns d’Itàlia que ho han posat a la pràctica com és el d’oferir xecs per gastar en agències de viatges. “Entenc que això és molt difícil perquè hi ha molts altres sectors que també s’haurien d’ajudar però nosaltres també som comerç local i ens tenen oblidats. Em conformo que quan hi hagi aquestes campanyes es faci menció dient que les agències de viatges també són comerç local”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris