El TSJC obliga la Generalitat a pagar pel manteniment de les escoles bressol municipals

Una escola bressol municipal del Vendrell. (Fotografia: Ajuntament del Vendrell)
Ricard Vinyals
28/05/2020 - 16:00h

Al Penedès beneficia, de moment, els ajuntaments del Vendrell i de Sant Llorenç d’Hortons

La sala cinquena contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma una sentència judicial pròpia de fa dos anys i mig que obliga la Generalitat a assumir el finançament del manteniment de les escoles bressol de 25 municipis catalans.

En aquesta primera sentència, dictada el 20 de desembre del 2017, es reconeix als ajuntaments demandants del deute de l’administració catalana el dret a rebre 1.300 euros per alumne matriculat a les escoles bressol municipals durant els cursos escolars 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. Posteriorment encara quedarà pendent una reclamació judicial pels tres cursos següents.

Un cop rebutjat el recurs que va presentar la Generalitat, el TSJC ha dictat una sentència ferma de la resolució judicial de fa més de dos anys, amb data del 19 de maig d’aquest 2020 i que afecta diversos municipis grans, com és el cas de les ciutats de Tarragona i Lleida, així com localitats més petites de les mateixes demarcacions i de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Afectació al Penedès
Val a dir que entre els 25 ajuntaments que es veuran beneficiats per aquesta sentència declarada ferma n’hi ha dos de penedesencs: Sant Llorenç d’Hortons i el Vendrell.

Des de l’Ajuntament del Vendrell s’ha explicat que el deute de la Generalitat amb l’administració local pel manteniment de les escoles bressol municipal corresponent als cursos escolars entre els anys 2012 i 2015 suposa un import al voltant d’un milió d’euros.

En aquest sentit, L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, demana que “la Generalitat compleixi la seva obligació amb els ajuntaments, que deixi de fer recursos judicials i que pagui el que que deu immediament perquè ara, més que mai, aquests diners són molt necessaris”.
Quant al deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons, puja a 141.700 euros.

Altres ajuntaments
Així les coses, la sentència ferma del TSJC obre ara la porta a posteriors reconeixements d’ajuntaments que també han reclamat el deute a la Generalitat per la gestió de les escoles bressol municipals. És el cas, per exemple, de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

PUBLICITAT

El tinent d’alcalde de la Regidoria d’Hisenda, Aureli Ruiz, reconeix que el consistori vilafranquí encara no té la sentència per la seva reclamació: “Suposem que aquesta sentència ens dona la raó a nosaltres i ens acabaran pagant també”, diu Ruiz.

“En tot cas, sabem que la Generalitat havia previst en els seus pressupostos pagar-nos una part del deute antic. Veurem si n’hi ha prou o hauran de pagar-nos més del que havien previst”.

Amb tot, Aureli Ruiz conclou que la Diputació de Barcelona ja havia avançat diners en el seu moment a compte de la Generalitat. “Pel que veig”, puntualitza “la sentència no en parla, d’això. És com si es contemplés que aquests diners eren de més a més. Ja veurem”.

També et pot interessar

Comentaris