Salut demana que la major part de l’Alt Penedès, Cunit i Garraf passin a la fase 2 dilluns

26/05/2020 - 08:56h

La petició també inclou Girona i la Catalunya Central i, a més, també es vol unificar les àrees de Barcelona i regió metropolitana nord i sud

El Departament de Salut demanarà al Ministeri de Sanitat que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central passin a la fase 2 del desconfinament a partir del dilluns vinent, 1 de juny.

Aquesta mesura també inclou les àrees de gestió assistencial del Garraf i de l’Alt Penedès, menys els pobles de l’Alt Penedès que estan a l’àrea Martorell Rural. La proposta ha estat aprovada aquest dilluns a la tarda al Procicat i ja ha estat enviada al govern espanyol. En canvi, l’executiu català ha considerat que l’àrea sanitària de Lleida no compleix encara les condicions necessàries per rebaixar les mesures de confinament, per la qual cosa preveu que continuï almenys una setmana més en la fase 1.Des del Govern s’indica que l’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de “múltiples factors”.

D’una banda, cal constatar que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, i de l’altra, es té en compte l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR.

En les regions que avancen a la segona fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives.

En l’àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals, amb el manteniment de mesures de seguretat i d’higiene. Finalment, a la possibilitat d’anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s’hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats.

De la seva banda, als territoris en fase 1 es permeten reunions de fins a 10 persones i s’obre el petit comerç, les terrasses amb la meitat de l’aforament del que és habitual, i els allotjaments turístics sense ús de zones comunes i amb restriccions. Es poden celebrar espectacles culturals amb fins a 30 persones assegudes en espais tancats, i fins a 200, també assegudes, a l’aire lliure, i els museus es poden visitar amb un terç de l’aforament.

Es permeten viatges a segones residències, sempre i quan es trobin dins la mateixa regió sanitària. Per últim, en municipis de fins a 10.000 habitants i amb una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat s’apliquen algunes mesures extraordinàries d’alleujament, com ara la supressió de les franges horàries per passejar, fer esport i sortir amb infants.

Així ho confirmava l’alcalde de Vilafranca i delegat del govern a la vegueria Penedès, Pere Regull, aquest dilluns al vespre amb una piulada a Twitter:

A més a més, el Departament de Salut demanarà al Ministeri de Sanitat que unifiqui les regions sanitàries corresponents a Barcelona, l’àrea metropolitana nord i la sud a partir de dilluns , després que el Procicat hagi aprovat aquest dilluns a la tarda la proposta en considerar que tenen una evolució epidemiològica semblant.

Si el govern espanyol accepta la proposta les tres àrees esdevindran una de sola i, per tant, serà permesa la mobilitat entre tots els municipis que les conformen. Des del Govern indiquen que, a més, aquesta circumstància també serviria per “esponjar” l’alta densitat de Barcelona.

Per prendre aquesta decisió s’ha tingut en compte en part un informe elaborat per ISGLOBAL en el qual s’indica que els desplaçaments més llargs entre la regió han de tenir caràcter prioritari per tal d’accedir a la feina, als serveis i, especialment, als espais naturals que no es trobin en l’àmbit local i que s’ha de prioritzar l’activitat a l’aire lliure.

Tot i això, recorda que les persones han de continuar movent-se, sempre que sigui possible, en l’àrea més local per a aquelles activitats quotidianes i serveis de proximitat. També es proposa fer una gestió adequada dels sistemes i infraestructures de transport per garantir una mobilitat segura amb una disminució del risc de transmissió i una estratègia de comunicació coherent sobre les recomanacions per evitar el contagi.

També et pot interessar

Comentaris