Les platges s’obren al bany amb un horari d’ús ampliat

Una de les platges del Vendrell, municipi amb 7 quilòmetres de costa. (Fotografia: Ajuntament del Vendrell)
22/05/2020 - 11:00h

Si ho autoritza l’Estat, els usuaris ja podran banyar-se dilluns a les del Vendrell i de Calafell, a més de passejar-hi i fer esport, però encara no podran prendre-hi el sol

La comarca del Baix Penedès obrirà la majoria de platges al bany dilluns que ve –llevat de les de Cunit– sempre que acabi entrant formalment a la fase 2 del pla de desescalada post-Covid, tot i que continuarà la prohibició de prendre-hi el sol amb tovallola.

Recordem que des de fa un parell de setmanes a les platges s’hi pot anar exclusivament a passejar i a fer esport de manera individual i ara, per tant, els municipis costaners faran un pas més per a la reobertura de l’ús de les platges de cara a la temporada d’estiu.

L’horari per acudir-hi s’ampliarà també a partir de dilluns a qualsevol franja del dia llevat de l’establerta per a les persones de més de 70 anys: De 10 a 12 i de 19 a 20h. Amb tot, la reobertura de les platges no serà total i, per tant, no s’hi permetrà prendre el sol fins a la fase 3 de la desescalada, prevista inicialment per al 10 de juny –i pels volts de Sant Joan a la zona de Cunit.

També serà aleshores quan podran anar a les platges del Vendrell i Calafell els habitants de la comarca de l’Alt Penedès, en una regió sanitària diferent del Camp de Tarragona i que, per tant, encara no se’ls permet d’acudir al litoral penedesenc. L’excepció és l’esmentat municipi de Cunit, dins de la mateixa regió sanitària que l’Alt Penedès i que dilluns encara romandrà a la fase 1.

A l’espera de la normativa per a la reobertura
Tanmateix, quan falten pocs dies per a l’inici d’un temporada de bany que de ben segur serà atípica pels efectes de la crisi del coronavirus, els ajuntaments encara no saben les condicions exactes que hauran de complir a les platges pel que fa, per exemple, als accessos, aforament permès i serveis de què podran disposar.

És molt probable que les autoritats sanitàries els prohibeixin l’ús de dutxes i rentapeus, per exemple, però encara no hi ha cap directriu concreta sobre la delimitació d’espai per als banyistes ni de com s’informarà sobre l’aforament permès i com s’evitaran les hipotètiques aglomeracions d’ususaris.

A banda d’això, la regidora de Platges de l’Ajuntament del Vendrell, Bàrbara Peris, també comenta que el consistori està a l’espera de conèixer les condicions amb les quals treballaran els socorristes i vigilants de les platges.

Aquest servei continuarà un any més a mans de l’empresa Rescatadores de les illes Canàries, que haurà de complir els protocols que se li marquin per garantir unes condicions sanitàries que esbaeixin el risc per la Covid-19.

“Tot i que el bany estarà permès a partir de dilluns, caldrà respectar les mesures d’higiene, seguretat i distanciament social, però al Baix Penedès no tindrem els problemes que poden tenir altres indrets amb les platges més petites”, apunta Bàrbara Peris.

La mateixa regidora afegeix que serveis com el de gandules o lloguer de patinets nàutics no estaran permesos fins a la fase 3 de la desescalada, molt probablement amb estrictes condicions post-Covid.

Gestió sostenible i conjunta de les platges
El Pacte de Coma-ruga, que agrupa els responsables polítics de les àrees de Platges i de Medi Ambient dels 16 municipis de la costa des de Sitges a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’ha reunit darrerament per tal de plantejar una estratègia comuna a la desescalada de la Covid-19 per a l’obertura de les platges i, a més, resoldre dubtes i plantejar línies d’actuació conjuntes per poder obrir les platges aquesta temporada garantint la seguretat sanitària per als veïns i veïnes i les persones que visiten aquests municipis.

També ha acordat realitzar una gestió sostenible del litoral amb el manteniment dels ecosistemes naturals. Un altre eix important de treball del Pacte de Coma-ruga és la necessitat de reimpulsar l’economia, principalment basada en el turisme en pràcticament tots els municipis reunits, pactant unes mesures per reduir els efectes que ha causat la pandèmia a l’economia municipal i social per l’aturada de l’activitat comercial, entre d’altres.

La gestió de les platges s’haurà de fer, donat el cas, “garantint l’equitat social, la viabilitat econòmica i la sostenibilitat ambiental”, es diu des del Pacte de Coma-ruga.

També et pot interessar

Comentaris