El Vendrell aprova un pressupost del 2020 que haurà de modificar en breu per la crisi del Covid-19

Una imatge d’un nou ple del Vendrell celebrat telemàticament a causa de les mesures pel coronavirus. (Fotografia: Ajuntament del Vendrell)
Avatar
20/05/2020 - 17:00h

Els comptes per a aquest any a l’Ajuntament del Vendrell es van aprovar en una nova sessió plenària telemàtica

En una sessió de ple extraordinària i telemàtica, aquest dimarts va quedar aprovat definitivament el pressupost 2020 de l’Ajuntament del Vendrell i dels seus organismes autònoms, amb 13 vots a favor (Govern i JxV), 7 vots en contra (SP-ERC i Primàries El Vendrell) i 1 abstenció (Podem El Vendrell).

El pressupost va ser aprovat després que amb aquests vots quedessin desestimades les tres al·legacions que s’hi havien presentat per no ajustar-se a cap dels supòsits que la llei contempla per presentar al·legacions a un pressupost, segons es remarca des del govern vendrellenc.

El pressupost 2020 s’havia aprovat inicialment el 17 de febrer, a poques setmanes de la crisi pel coronavirus de la Covid-19, que obligarà a modificar-lo en breu per atendre les necessitats socials i econòmiques no previstes aleshores. En el seu consolidat (Ajuntament i Organismes Autònoms), el pressupost d’aquest any a l’administració local del Vendrell ascendeix a 58.117.338 euros, que representa un descens de 3 milions d’euros respecte al del 2019, que  s’explica principalment perquè l’any passat el pressupost comptava amb un ingrés especial de 5 milions d’euros com a aportació del cànon de l’aigua.

Pel que fa al capítol d’inversions, aquest 2020 pujaran a 4,93 milions d’euros. En paraules del regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, la voluntat del govern del Vendrell és que sigui un pressupost “que aposti per la inclusió social, la transformació urbana, la convivència i l’estabilitat pressupostària”.

PUBLICITAT

Tanmateix i segons es va explicar des del govern vendrellenc, aquestes prioritats s’hauran de fer compatibles ara, a través de les modificacions pressupostàries que calgui, amb l’atenció a les necessitats sorgides per la crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid-19.

Per exemple, dotant de més recursos els Serveis Socials, oferint suport a l’activitat econòmica que ha resultat damnificada en aquests darrers mesos o afrontant una necessària reorganització municipal, entre altres.

Arguments de SP-ERC per votar en contra

Des del principal grup municipal a l’oposició de l’Ajuntament del Vendrell, Som Poble-ERC ha argumentat perquè va votar en contra del pressupost en uns moments en què afirma que cal consens i treball unitari per afrontar els efectes de la crisi del Covid-19.

Així, entre d’altres motius, apunta que els motius per votar No han augmentat des del 17 de febrer, data de l’aprovació inicial. “Cal dir no a l’augment lineal de la taxa d’escombraries (10%), és hora d’ajudar a les famílies, reactivar i transformar l’economia del municipi i fer polítiques d’ocupació, que es necessitaran més que mai. I l’increment en 550.000 euros de la despesa en sous del regidors del govern i en càrrecs de confiança, tot vulnerant el Pla d’ajust vigent, no és precisament un exemple de quines han de ser les prioritats”, es diu des del grup SP-ERC.

I tot i mantenir la “mà estesa” a col·laborar amb el govern vendrellenc, el principal grup a l’oposició conclou: “Per Som Poble-ERC la mà estesa per treballar conjuntament és més important que els números que hi havia sobre la taula a principis d’any. Però pel govern municipal això és pura retòrica, en el millor dels casos. Abans no va voler ni parlar amb Som Poble-ERC de les ordenances fiscals, ni del pressupost ara aprovat. En el ple del 14 d’abril l’alcalde va anunciar que ‘passaria l’esborrany de la subvenció d’ajuda als autònoms i Pimes a la Junta de Portaveus per entre tots poder consensuar -la’, i dies després la va publicar directament al Butlletí Oficial sense consultar amb ningú. Al principi de la crisi la Junta
de Portaveus s’anava reunint setmanalment i estava informada, si més no, de les decisions. Des del 20 d’abril, fa un mes, no ho ha tornat a fer.”

També et pot interessar

Comentaris