El Vendrell tindrà un Síndic del Ciutadà i lluitarà per mantenir el Jutjat de la Dona

Els pressupostos del Vendrell per al 2020 van rebre 13 vots a favor, fruit de l’acord Govern-Junts pel Vendrell.
18/02/2020 - 18:00h

L’Ajuntament aprova sengles mocions en un ple protagonitzat pel pressupost del 2020

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar inicialment aquest dilluns el pressupost municipal per a l’any 2020 i, com era d’esperar, ho va fer amb els vots a favor de l’equip de govern (PSC, Cs i AVP-FIC) i dels dos regidors de Junts pel Vendrell a l’oposició, i 8 vots en contra (Som Poble-ERC, Primàries El Vendrell i Podem El Vendrell.

Recordem que el pressupost consolidat (Ajuntament i Organismes Autònoms) ascendeix a 58.117.338 euros, que representa un descens de 3 milions d’euros respecte al del 2019, el qual s’explica principalment perquè l’any passat el pressupost vendrellenc comptava amb un ingrés especial de 5 milions d’euros com a aportació del cànon de l’aigua.

I pel que fa al capítol d’inversions, aquest 2020 pujaran a 4,93 milions d’euros. En paraules del regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, la voluntat del govern és que sigui un pressupost “que aposti per la inclusió social, la transformació urbana, la convivència i l’estabilitat pressupostària”.

Uns altres temes d’importància al ple d’aquest dilluns van ser la creació de la figura del Síndic del Ciutadà del Vendrell, sota els principis de participació ciutadana, a proposta de Som Poble-ERC i que va tirar endavant per unanimitat; i una moció de Podem El Vendrell, també aprovada per unanimitat, de rebuig a la possible supressió del Jutjat de Violència contra la Dona.

Debat inicial del pressupost

Pel que fa al llarg debat originat pel pressupost, el regidor d’Hisenda va explicar a bastament el que ja havia comentat la setmana passada en roda de premsa, i segons el qual són uns comptes continuïstes, que aposten per mantenir les inversions, no apujar la pressió fiscal i reduir l’endeutament per sota del nivell pel qual l’administració local ja podrà endeutar-se sense haver de ser tutelada per la Generalitat.

Des de l’oposició, el regidor de Podem El Vendrell, Oscar Blasco, va acusar el govern d’obviar el 40% de la població, en referència a una suposada manca de voluntat d’arribar a consensos amb els grups que no governen al Vendrell; i va negar que no pugi la fiscalitat, atès l’augment d’un 10% de la taxa d’escombraries.

El representant de Primàries, Josep Maria Llasat, també va incidir en una suposada manca de voluntat del govern per negociar el pressupost amb l’oposició, va dir que “la partida que més creix és la dels sous del govern, un 202%, d’uns 200.000 euror a 600.000 euros”; i va introduir un element de crítica que va monopolitzar bona part del ple: el cost que pel municipi tindrà la capitalitat de la cultura catalana per al 2020.

En aquest sentit i després de diverses intervencions, va trascendir que el pressupost preveu uns ingressos per patrocinis de 160.000 euros i que les despeses es reparteixen en varis departaments. El govern es va comprometre a facilitar a l’oposició, per exemple, el cost exclusivament de l’acte inaugural.

El regidor de Junts pel Vendrell Josep Mercadé va explicar, de la seva banda, els acords als quals va arribar amb el PSC per a l’aprovació d’aquest pressupost.

I des de Som Poble-ERC, Lluís Navarrete va incidir en una crítica al govern per no voler negociar el pressupost amb els grups de l’oposició, va acusar-lo de no fer polítiques d’incentivació de l’habitatge més enllà d’augmentar l’IBI als grans tenidors -aspecte en el qual ERC dubta que es puguin incrementar massa els recursos-, i va criticar la inconcreció -a parer de Navarrete- en el pressupost del projecte Feder per a Coma-ruga.

Una altra crítica d’aquest grup a l’oposició va ser la previsió de redactar el projecte del Parc del Botafoc “que es quedarà en un calaix, perquè no es farà ni el 2020 ni el 2021”, va dir Navarrete; i que no hi hagi -a parer de Som Poble-ERC- “cap partida per a potenciar polítiques d’ocupació dignes i de qualitat, un fet totalment incomprensible si tenim en compte que el Baix penedès és la comarca amb més atur de Catalunya i el Vendrell compta amb una taxa d’atur de gairebé el 17%”.

Intervenció del govern

Des del govern vendrellenc, el seu regidor d’Hisenda, que va dir que els comptes per a aquest any són fruit d’un “rigor econòmic” i que deixaran a final d’any “una situació econòmico-financera molt millor del que teníem anys enrera”, va remarcar la transversalitat de la despesa per la capitalitat cultural, va recordar que el Feder suposarà pel consistori 1,3 milions d’euros, a més d’haver pressupostat “altres inversions a les platges”; va negar que el cost en càrrecs polítics sigui excesiu -uns 15 euros per habitant dels 500 per càpita que l’Ajuntament del Vendrell destina al capítol 1, segons Santos-, i va remarcar la rebaixa de l’endeutament.

Finalment pel que fa al pressupost, Baltasar Santos va voler recordar que, segons va xifrar, el consistori vendrellenc destina uns 9 milions d’euros a afers de protecció social i que a més d’incentivar que es posin pisos buits al mercat de lloguer assequible “fem altres polítiques d’habitatge, com el programa 60/40”.

Crear la figura del Síndic del Ciutadà del Vendrell

La proposta presentada pel grup municipal de Som Poble-ERC per la creació de la figura del Síndic del Ciutadà del Vendrell sota els principis de participació ciutadana estableix, en primer lloc, que un termini màxim de sis mesos s’haurà de presentar al ple l’anomenat Reglament regulador del Síndic/a del ciutadà/na, el qual haurà d’incorporar tota la normativa pel bon funcionament de la nova institució i que haurà d’aprovar-se per unanimitat.

Posteriorment a l’aprovació plenària, en el termini màxim d’un mes s’iniciarà el procediment per a l’elecció i nomenament del Síndic/a segons quedi recollit en el Reglament.

Rebuig a la possible supressió del Jutjat de Violència contra la Dona

I una altra moció aprovada aquest dilluns al ple vendrellenc fa referència a la possible supressió del Jutjat de Violència contra la Dona, uns jutjats de tipologia específica contra el masclisme creats l’any 2004.

Segons la moció de Podem El Vendrell i d’acord amb una voluntat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de traslladar aquests jutjats sobre la violència envers les dones a les capitals provincials, es pot donar el cas que les víctimes del Vendrell i de la resta del Baix Penedès hagin d’anar a denunciar els casos que pateixen a Tarragona.

“Aquesta proposta ens obre una situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència de la nostra ciutat, ja que no es tenen en compte les conseqüències tant negatives que suposa per a les dones que decideixen fer el pas de denunciar, el fet que suposa desplaçar-se des del seu lloc de residència fins a una altra ciutat”, diu la moció aprovada.

“La redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista i, en cas de voler advocar per la redistribució de la càrrega de treball de les oficines judicials, cal establir mesures que no vagin en detriment de les víctimes, com ara que siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere els que es desplacin pel territori”, argumenta també el text aprovat al ple vendrellenc.

Altres acords

Altres acords aprovats al ple del Vendrell aquest dilluns són, per exemple, l’expedient per declarar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) la Vil·la Casals-Museu Pau Casals, l’adhesió a la petició perquè el sardanista vendrellenc Joan Morros Jansà rebi la Creu de Sant Jordi, una petició de Primàries per arreglar el paviment malmès a la Rambla i perquè s’atorguin en un màxim de 90 dies les llicències per a les obres majors al municipi.

Tanmateix, no va prosperar la petició de Primàries perquè es coordinin i s’organitzin cursos de socorrisme per a joves, amb la voluntat de disposar de prou personal específic de la zona per a la vigilància de les platges a l’estiu. Des del govern es va remarcar que ja s’estan duent a terme aquests cursets.

També et pot interessar

Comentaris

1336