Gelida i Sant Llorenç d’Hortons es queden fora de la fase 1 de la desescalada

Mapa del Sector Sanitari de l’Alt Penedès, sense Gelida i Sant Llorenç. FONT: HOSPITAL COMARCAL
16/05/2020 - 09:49h

Tot i ser municipis de l’Alt Penedès, ambdues poblacions pertanyen al sector sanitari de Martorell Rural, que no ha relaxat el confinament

El Ministeri de Sanitat va aprovar ahir divendres que l’Alt Penedès passés a la fase 1 de la desescalada. Tot i pertànyer a la regió sanitària de l’Àmbit Metropolità Sud, que només ha avançat fins a l’anomenada fase 0.5 del desconfinament, tant la Generalitat com el govern central han tingut en compte les especificitats del territori per fer un pas endavant en el relaxament de l’estat d’alarma.

Però no tots els municipis de la comarca han pogut fer el salt. Gelida i Sant Llorenç d’Hortons s’han quedat fora. Les dues poblacions pertanyen l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Martorell rural i a l’Àrea de Gestió Assistencial (AGA) del Baix Llobregat Nord, que no han entrat en la fase 1 de la desescalada.

El malestar dels polítics penedesencs per aquesta diferenciació entre territoris ja s’ha fet notar. En declaracions al 3d8, l’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, ha assegurat que de cara al futur “els gelidencs ens haurem de preguntar a quina regió volem pertànyer”.

Llop ha dit que “ara mateix no serveix de res muntar un escàndol, perquè no aconseguiríem que la situació canviés”, però ha assegurat que és necessari replantejar-se les coses. “Enmig d’una pandèmia com la que vivim, però, no és el moment”, ha apuntat l’alcaldessa.

Lluïsa Llop ja s’havia queixat ahir de la situació a través de Twitter assegurant que “caldrà pensar si hem de seguir en aquesta zona o ser el que som, Penedès!”.

L’alcalde de Sant Llorenç d’Hortons, Jordi Ferrer, s’ha dirigit a la ciutadania a través d’un comunicat per explicar-los la situació, i per demanar-los “un darrer esforç i que continuem respectant, com hem fet fins ara, les mesures de confinament a la realitat que ens toca”.

Jaume Casañas, responsable de Junts pel Penedès, també ha fet pública la situació de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons a través de Twitter. Casañas ha mostrat la seva satisfacció per la decisió de la consellera de Salut, Alba Vergés per “corregir la proposta del desconfinament al Penedès”, afegint que “cal que treballem per la Regió Sanitària del Penedès, perquè Gelida, Sant Llorenç i Masquefa s’han quedat fora.”

Fora de lloc

Segons ha explicat l’alcaldessa de Gelida, la decisió que el municipi pertanyi a la zona sanitària del Baix Llobregat Nord es va prendre als anys noranta, perquè l’accés a l’Hospital del Martorell era més fàcil que al de Vilafranca. “Aleshores no hi havia accés sud a l’autopista, i era complicat accedir a l’hospital vilafranquí”. Martorell, a més, està més a prop de la població.

Amb la construcció del nou accés sud a l’AP7, les coses han canviat. “No acabem d’estar penjant d’enlloc”, s’ha queixat Llop, que ha explicat que els gelidencs també tenen de referència el Baix Llobregat en matèria electoral, entre d’altres.

També et pot interessar

Comentaris