Néixer en temps de Covid

Estar embarassada i donar a llum en temps de pandèmia suposa moltes més pors, dubtes i angoixes que normalment | Lia Fotografia
16/05/2020 - 09:00h

Portar al món un infant o estar embarassada durant la pandèmia de Covid-19 genera angoixa, incertesa i por a molts pares i mares

Tenir un fill és sempre una aventura d’aquelles que els pares explicaran sempre que puguin. Però ara, en temps de pandèmia, encara ho és més.
Tant l’Hospital com Atenció Primària van establir des del primer moment circuits alternatius per tal de minimitzar el contagi per Covid-19.

Des del CAP Alt Penedès, el ginecòleg Josep Armengol i la llevadora Montserrat Rota expliquen que pocs dies abans de l’estat d’alarma ja van anuŀlar els grups de prepart i postpart i, a partir que es va decretar, ja només van atendre visites prioritàries d’embaràs i urgències. La llevadora comenta que moltes dones no volien anar a les visites per por, tot i que el professional els digués que feia setmanes de l’última revisió i que calia fer-la. Aquesta sensació va anar minvant, sobretot a mesura que creixien les mesures de protecció. També cal destacar que l’atenció telefònica ha estat clau.

Pel que fa a les visites postpart, el que van fer va ser coordinar-se amb l’equip de pediatria i l’hospital, de manera que estan programant una espècie de visita triple quan l’infant té uns cinc dies de vida al CAP Vilafranca Nord: “Hi ha un espai aïllat on es visita mare i nadó per part de la infermera, del pediatre i de la llevadora”, explica Rota.

L’angoixa de les mares s’ha anat relaxant una mica, però apunten que encara n’hi ha molta, i que el que estan treballant molt són les visites a través de videoconferència. També des de l’Institut Català de la Salut s’estan oferint cursos online de preparació al part. També els recomanen l’exercici físic, encara que sigui passejant durant les franges horàries permeses, i també a través de plataformes digitals.

L’equip d’atenció a la salut sexual i reproductiva de l’Alt Penedès al complet

Un fet que destaquen, per exemple, és que han incrementat molt els informes per baixa laboral de risc en dones que no poden fer teletreball i que treballen de cara al públic.

Pel que fa a la part ginecològica, Armengol explica que van aturar totes les visites presencials, que les agendes continuen tancades i que el que caldrà és reprogramar totes les visites que tenen pendents, prioritzant el criteri mèdic.

Pel que fa a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, la supervisora del bloc obstètric, Gloria Villena, apunta que els protocols canviaven cada setmana i que van traslladar la sala de parts a una altre espai i, amb l’arribada de naixements de l’Hospital Sant Camil, el nombre va créixer i van blindar tota la planta de parts i postparts.

Així, l’objectiu és no compartir espais i evitar al màxim que el virus entri. Villena reconeix que ha estat un gran esforç, que han necessitat molta coordinació i anar-ho ajustant, però creuen que se n’han sortit força bé i, en principi, els Camils ja atendrà parts, de manera que no s’hauran de fer a Vilafranca.

Villena apunta que les dones tenien molta por, però sobretot per manca d’informació. Així, per exemple, ressalta que els protocols no han canviat gaire durant els parts, ja que poden tenir un acompanyant, i que l’únic remarcable és que tots han d’anar amb mascareta, la dona inclosa.

A més, explica que des de fa unes setmanes fan prova de Covid-19 a totes les persones que ingressen a l’hospital i, de moment, totes han sortit negatives, de manera que no han hagut d’activar el protocol de parts aïllats que tenen preparat.

Pel que fa a les altes, des del Departament de Salut se’ls va informar que s’haurien de donar al cap de 12 hores, però des de l’hospital vilafranquí es donen ara mateix, si tot va bé, al cap de 24 hores perquè no tenen servei de visites a domicili i, per tant, han d’esperar unes hores més per comprovar que tant mare com infant estiguin bé per poder marxar a casa.

També et pot interessar

Comentaris