L’Alt Penedès i Cunit passen a la fase 1 a partir de dilluns

15/05/2020 - 19:27h

El govern espanyol ha acceptat la proposta de la Generalitat i aquests dos territoris, entre altres, faran un pas més en la desescalada en poques hores

El Ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta del govern de la Generalitat per tal que l’Alt Penedès, Cunit i Garraf passin a partir de dilluns, i per un mínim de 15 dies, a la fase 1 de la desescalada. També ho faran Lleida, Girona i la Catalunya Central.

Així ho ha anunciat aquest divendres a la tarda el govern espanyol en una roda de premsa del Ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que consideren que l’estat d’alarma “ha funcionat, però que cal actuar amb prudència des d’ara i durant totes les fases i també durant la nova normalitat’.

Però què implica formar part de la fase 1? I, per tant, quins canvis hi haurà a partir de dilluns a l’Alt Penedès i Cunit?

Botigues obertes

Pel que fa al comerç, la fase 1 permetrà l’obertura de comerços de menys de 400 m2 amb “estrictes mesures de seguretat”, excepte aquells que formin part d’un centre comercial i no tinguin una entrada directa des de l’exterior.

Els establiments que obrin hauran de reduir al 30% l’aforament, incloent-hi els treballadors, i garantir la distància mínima de dos metres entre clients. Als locals que no es pugui garantir aquesta distància mínima només es permetrà l’estada màxima d’un client. A més, han d’establir un horari d’atenció prioritària per a majors de 65 anys. Els establiments hauran de tenir en un lloc visible l’aforament màxim i vetllar perquè es compleixi la distància de seguretat.

A banda, també poden obrir amb cita prèvia els concessionaris de vehicles, les estacions d’ITV i els vivers i centres de jardineria, independentment de la seva superfície d’exposició i venda. També es permet la reobertura de les administracions de loteria que no siguin a un centre comercial i no tinguin una entrada directa des de l’exterior.

Bars i restaurants

En la fase 1 es permet l’obertura de terrasses amb un 50% de capacitat i també d’hotels i allotjaments turístics o locals amb horari preferent per als majors de 65 anys i sense obrir les zones comunes.

A les terrasses hi podran seure, com a màxim, deu persones en cada taula. No es podran utilitzar productes d’autoservei com ara les setrilleres, i desaconsella l’ús de cartes, que s’hauran de substituir per cartells o pissarres. Els locals podran tenir els lavabos oberts, però només hi podrà accedir una persona cada vegada i, com a mínim, s’hauran de desinfectar sis cops al dia.

Enterraments

Les vetlles es permeten sempre que tinguin un aforament màxim de quinze persones en espais a l’aire lliure o de deu en espais tancats, convisquin o no. A la comitiva per l’enterrament o la cerimònia de cremació només hi poden participar un màxim de quinze persones, a més de l’encarregat d’oficiar la cerimònia. En tot moment s’ha de mantenir la distància física i seguir les indicacions sanitàries com la higiene de mans o tossir a l’espatlla.

També podran obrir els llocs de culte amb un terç de l’aforament i els centres d’alt rendiment amb mesures i torns.

Desplaçaments a segones residències

Un dels canvis que s’ha produït aquests dies, a banda de l’ampliació de l’aforament de les terrasses, és que el govern de Pedro Sánchez ha rectificat i, finalment, permetrà els desplaçaments a segones residències si són dins de la mateixa regió sanitària en aquells territoris que dilluns entrin en fase 1 i també es permeten els desplaçaments dins la mateixa zona per anar a hotels o allotjaments turístics.

Preparació de centres educatius

Els centres educatius i les universitats podran obrir en aquelles regions que estiguin en fase 1 per a la seva desinfecció, condicionament i fer funcions administratives. Serà responsabilitat de cada director determinar el personal docent i auxiliar necessari per fer aquestes tasques. Entre les funcions administratives, s’inclou la preinscripció escolar. En el cas de Catalunya, es preveu fer de manera telemàtica des del 13 de maig i presencialment, amb cita prèvia, a partir del dia 19.

L’ordre del Ministeri de l’Interior també preveu que es puguin fer seminaris i congressos científics i innovadors, però amb màxim de 30 persones i fomentant la participació no presencial de qui pugui seguir-los a distància.L’ordre estableix que caldera mantenir la distància física de dos metres durant les tasques administratives als centres educatius i les universitats. També s’haurà de limitar al màxim l’ús de documents en paper i la seva circulació.

El Ministeri de Sanitat també preveu la reobertura en fase 1 de laboratoris universitaris per ser desinfectats i fer les gestions administratives inajornables. Les universitats també podran obrir els seus laboratoris per a tasques d’investigació, garantint la distància de dos metres.

Les entitats que facin tasques d’investigació científica i tècnica podran reprendre la seva activitat, tot i que es demana el foment del teletreball per aquells treballadors que puguin fer les seves tasques a distància

Teletreball, preferiblement

Pel que fa a les empreses de territoris en fase 1 han de continuar permetent el teletreball i, quan no sigui possible, respectar la distància de dos metres entre empleats o proporcionar gels hidroalcohòlics i equips de protecció, segons una ordre ministerial publicada al BOE. Les companyies hauran de reorganitzar els espais, els torns i els horaris sobretot en les franges de més afluència i en les entrades i sortides. La neteja de l’espai ha de ser constant, posant l’accent en les zones comunes.

Els uniformes es rentaran a més de 60 graus cada dia, es limitarà l’ús de l’ascensor al mínim imprescindible i a una sola persona per viatge, el mateix aforament que es permetrà als lavabos pels clients i usuaris, que s’hauran de rentar sis vegades al dia.

El titular de l’activitat econòmica haurà d’assegurar-se que tots els treballadors tinguin “permanentment a la seva disposició” gels hidroalcohòlics o desinfectants per a netejar-se les mans i, quan no sigui possible, aigua i sabó. En cas que les empreses no puguin garantir la distància de seguretat de dos metres entre treballadors, la companyia haurà de proveir-los d’equips de protecció d’individual.PUBLICITAT

Espectacles culturals

Durant la fase 1 es permet la celebració d’actes i espectacles amb un terç de l’aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Sempre, però, amb el públic assegut. Per accedir a un acte o espectacle, s’haurà de marcar a terra el distanciament entre persones i, per entrar al recinte, s’haurà de fer de forma esglaonada i per franges horàries, el mateix criteri que haurà de seguir el públic per a la sortida quan acabi l’espectacle.

Abans de cada funció les sales s’hauran de desinfectar i, durant la representació, els artistes que siguin dalt de l’escenari hauran de mantenir la distància de seguretat. Tampoc no podran compartir vestuari si no s’ha desinfectat abans.

Activitat esportiva

Els gimnasos públics i privats podran obrir amb cita prèvia en aquells territoris que dilluns ja entren en la fase 1 de la desescalada.

Les classes seran individuals, sense contacte físic i, com a mínim, s’haurà de deixar dos metres de distància entre entrenador i usuari. A més, els centres hauran d’evitar l’acumulació de persones tant als accessos com a les sortides i, en el cas que hi hagi més d’un entrenador, no es podrà superar l’aforament màxim del 30%.

L’accés a la zona de dutxes i vestuaris quedarà totalment prohibit i, només en aquells casos en que sigui estrictament necessari, es podran habilitar espais auxiliars on hi podrà accedir una sola persona. Aquests espais s’hauran de desinfectar cada cop que s’utilitzin.

Pel que fa a l’obertura d’instal•lacions esportives a l’aire lliure, queda inclosa qualsevol instal•lació descoberta encara que aquesta es trobi dins d’un recinte tancat. En tot cas, el que sí es prohibeix és l’ús de piscines i de zones d’aigua. En aquest tipus d’instal•lacions hi podrà accedir qualsevol persona, però sempre amb cita prèvia, que l’usuari haurà de concertar amb l’entitat gestora de la instal•lació.

Pel que fa als clubs esportius i a les lligues professionals, es podran fer entrenaments individuals de caràcter físic i tècnic en petits grups de fins a 10 esportistes, mantenint sempre les distàncies de prevenció de manera general i evitant, en tot cas, situacions en les que es produeixi contacte físic. Sempre que es pugui, els entrenaments es faran per torns i evitant superar el 30% de la capacitat.

Compartir cotxe

A partir d’aquest dilluns les persones que visquin juntes en territori de fase 1 podran omplir totes les places d’un cotxe –sense el màxim de dues persones per fila de seients- i no caldrà que portin mascareta.

Si algun dels viatgers no viu al mateix domicili, es mantenen les regles anteriors: dos per fila i amb mascareta.

També et pot interessar

Comentaris