El confinament dona via lliure a la fauna salvatge per malmetre els cultius

Un senglar es passeja per una vinya als afores de Vilafranca
15/05/2020 - 20:00h

Els sindicats demanen mesures a l’administració per poder fer front a l’augment d’animals que es mengen la matèria primera

El confinament de bona part de la població mundial ha deixat imatges bucòliques d’animals salvatges passejant tranquiŀlament per diverses ciutats. Les darreres setmanes s’han vist dofins nedant als canals de Venècia, paons voltant pel centre de Madrid o cabres saltant lliurement per Albacete.

Però tot i que molta gent està satisfeta que, després de centenars d’anys, els animals tornin a ser els amos de la terra, hi ha un coŀlectiu a qui l’afecta, i molt, aquesta situació: els agricultors.

Ja fa anys que els pagesos denuncien un augment d’animals salvatges que es mengen els seus cultius, un fet que s’ha vist agreujat ara per l’escassa presència de gent al carrer i una millora de la qualitat ambiental. Des de diferents sindicats ja han demanat a les administracions que es posin mesures per fer front a aquest problema, que està causant pèrdues arreu de Catalunya.

Un dels sectors que s’ha vist afectat per aquesta tendència és el vitícola Rafel Ramon, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos de l’Alt Penedès, ha explicat que les últimes setmanes s’ha registrat un augment de cabirols a la comarca, que de moment, són els que estan causant alguns problemes a la vinya.

“No és res nou. Ja fa temps que ens queixem que no es posen prou mesures per evitar que la fauna malmeti els cultius. La manca de gent al carrer no farà més que agreujar el problema”, ha dit Rafel Ramon.

El viticultor ha explicat que de moment els senglars encara no estan causant gaires danys a les vinyes, perquè es mengen el fruit quan és madur. Però ha reconegut que els animals campen lliures i que s’haurà de veure què passa quan el raïm evolucioni. “Es comença a veure una mica d’afectació a la fruita i a l’horta”, ha apuntat Ramon.

Des del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura han explicat que fins a finals d’abril només s’havia registrat una incidència per danys a la vinya provocats per un cabirol a la Bisbal del Penedès.

Actualment, la fase 1 de desconfinament no permet la caça d’aquests animals. Només seria legal a la fase 3, sempre que hi hagi nombrosos danys a l’agricultura.

També et pot interessar

Comentaris