Els empresaris diuen que és necessari poder allargar els ERTOs

El sector turístic, el de la restauració i el comerç són els més tocats per la crisi. FOTO: AJUNTAMENT DE CALAFELL
Eva López
15/05/2020 - 19:00h

Fins aquest dijous, l’Observatori del Treball havia registrat 1.287 ERTO a l’Alt Penedès, i 1.087 al Baix Penedès

Aquest dijous es van complir dos mesos de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol. Una normativa que ha canviat el panorama econòmic de mig planeta, i que ha injectat incertesa en el futur de moltes empreses.

El Penedès no s’ha escapat d’aquesta casuística. L’angoixa fa dies que plana sobre la majoria de les companyies i comerços amb seu al territori, que veuen amb preocupació com es retarda el desconfinament dels seus potencials clients.

Mentre esperen que el territori vagi superant fases per arribar a la “nova normalitat”, els empresaris penedesencs no es cansen de reclamar mesures que els permetin sobreviure a aquesta desfeta, que ha posat en joc milers de llocs de treball. Que es puguin allargar els Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO) més enllà del 30 de juny n’és una.

PUBLICITAT

Aquesta setmana, el govern de Pedro Sánchez ha aprovat que aquests expedients es puguin estirar, però no més enllà del darrer dia de juny, un canvi que des de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) consideren del tor insuficient. “Fins ara el que hem fet és congelar l’activitat. Però un cop es reprengui, si no es poden allargar els ERTOs, la cosa pot anar a pitjor”, ha advertit Neus Lloveras, presidenta de la FEGP.

Fins aquest dijous, l’Observatori del Treball havia registrat 1.287 ERTO a l’Alt Penedès, i 1.087 al Baix Penedès. La gran majoria en el sector del comerç, l’hostaleria i el Turisme. “Si no es va relaxant el confinament, com vols que aquests sectors tirin endavant? Sense clients no podran reactivar-se, i si no hi ha mobilitat, això és impossible”, ha denunciat Lloveras.

El Baix Penedès ha estat especialment colpejat per la crisi sanitària, perquè la seva economia depèn molt dels sectors més afectats per la crisi. La darrera Enquesta de Població Activa (EPA) va posar de manifest un augment de l’1,43% de l’atur en aquesta comarca, que segueix registrant una de les pitjors taxes de Catalunya.

“El sector del comerç, el turisme i la restauració estan fent un gran esforç per posar-se al dia, i adaptar els seus negocis a la situació, però no saben quan acabarà tot això”, ha lamentat Lloveras.

PUBLICITAT

A l’Alt Penedès, en canvi, la seva tradició industrial –un 30% del teixit empresarial es dedica a aquest sector– l’ha afavorit per suportar millor la crisi. “La indústria està aguantant millor l’embat de la crisi sanitària, tot i la baixada de facturació”, ha assegurat Neus Lloveras, que ha destacat que aquest sector ja “comença a moure’s”.

La presidenta de la FEGP ha insistit que és “absolutament necessari” que l’Alt Penedès i el Garraf entrin ja en la fase 1 del desconfinament, perquè “tot el que siguin ingressos per anar recuperant és positiu”, ha dit. Lloveras ha criticat que des del govern no es deixi que aquests territoris vagin relaxant les mesures de seguretat, tenint en compte que els registres d’infectats per Covid-19 són molt inferiors als de la regió metropolitana.

“Crec que era necessari aprofundir més a com fer el desconfinament. Les decisions s’han pres des d’un despatx, i estan allunyades de la realitat. No s’entén el neguit dels empresaris, i no s’ha buscat ni el detall, ni el diàleg”, ha dit Neus Lloveras, que ha celebrat que una altra de les mesures que s’han reclamat des de la FEGP les darreres setmanes, la liquiditat, es comenci a fer efectiva.

També et pot interessar

Comentaris