Primeres xifres de la reobertura de terrasses i comerços al Baix Penedès

Diverses terrasses de bar amb clients a la plaça Francesc Macià del centre del Vendrell.
Ricard Vinyals
14/05/2020 - 14:00h

Més de la meitat de botigues i aproximadament el 50% de terrasses del sector de la restauració aprofiten l’avantatge de la fase 1 de la desescalada

Més de la meitat dels establiments comercials i aproximadament un 50% dels bars amb terrassa exterior han reobert aquesta setmana a la comarca del Baix Penedès, excepte en el cas de Cunit –que pertany a la regió sanitària del Garraf, encara a la fase 0 tot i la possibilitat que hi entri dilluns que ve, segons la possibilitat que s’ha donat a conèixer aquest dijous al migdia–, aprofitant l’entrada en la fase 1 del pla de desescalada pel coronavirus.

I d’acord amb l’opinió dels representants sectorials, ho han fet amb les ganes i iŀlusió dels seus responsables per començar a recuperar, ni que sigui de mica en mica, el volum de negoci perdut en els dos últims mesos per la crisi originada pel virus SARS-CoV-2.

Amb tot, també hi ha molts casos d’establiments que encara no han pogut aixecar persianes perquè no veuen viabilitat econòmica en obrir únicament per a potencials clients de la zona, atès que ni els propietaris de segones residències de Barcelona ni d’altres zones com l’Alt Penedès i l’Anoia i de més llunyanes com l’Aragó i la Rioja, els grans mercats del turisme interior al Baix Penedès, poden acostar-se de moment fins a una regió sanitària diferent de la del lloc de residència habitual.

Terrasses
Pel que fa a les terrasses dels bars, dilluns a primera hora ja hi va haver un cert moviment al Vendrell i a Calafell, malgrat un lleuger vent que podia ser molest a estones. Tanmateix, res no va impedir als primers clients en dos mesos de poder fer un cafè o una cervesa en uns espais condicionats per les mesures de seguretat per evitar el contagi del coronavirus.

El president del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, Eduard Álvarez (amb dos establiments del sector de la restauració a Calafell que, de moment, no ha reobert a l’espera d’unes millors condicions de negoci), ha xifrat en un 50% els establiments oberts al nucli de la Platja de Calafell.

Sobretot, a la zona del Passeig Marítim. Això sí, els hotels, que a la fase 1 poden obrir sense utilitzar els espais comuns, de moment romanen majoritàriament tancats a l’espera de poder rebre turistes d’altres regions sanitàries.

PUBLICITAT

Pel que fa a la llicència per ampliar l’espai de les terrasses, atès que l’Estat només preveu l’ocupació màxima de fins a un 50% de la terrassa per respectar la distància social pel coronavirus, l’Ajuntament de Calafell ha anunciat el permís gratuït per poder ampliar la zona de taules i cadires –sempre que l’espai ho permeti–, i també la instal·lació de terrasses exteriors en bars que no en tenien.

A més, el consistori també autoritzarà fins al pont del Pilar la possibilitat d’exhibir productes de comerços a l’exterior.

L’Ajuntament de Cunit pensa adoptar una mesura similar, quan pugui entrar a la fase 1. El de l’Arboç ja ha anunciat l’ocupació gratuïta de més espai i l’Ajuntament del Vendrell estudiarà cada cas concret a partir de les instàncies rebudes.

Comerços
Quant al petit comerç, el president del CIT del Vendrell ha xifrat en un 90% les botigues reobertes. I, de la seva banda, el president de Fòrum Calafell, Josep Sòria –molt satisfet amb les mesures de l’Ajuntament–, diu que aquesta setmana han apujat la persiana un 60% de les botigues. L’un i l’altre esperen que una major mobilitat de la hipotètica clientela animi el sector a tornar a una certa nova normalitat.

També et pot interessar

Comentaris