Dues daines es passegen pels boscos del Penedès

Xavi Gonzàlez
10/05/2020 - 14:33h

Aquests dies dos exemplars han estat vistos pel municipi de Torrelavit

Aquesta setmana, coincidint amb la desescalada i la permissivitat de poder passejar pel municipi en segons quines franges horàries han estat vistes dues daines pels boscos del municipi de Torrelavit.

L’aparició ha creat molta curiositat entre els veïns que han quedat perplexos molts d’ells davant la tranquil·litat que han mostrat els dos animals. Tant que molts han pogut fotografiar-los o captar-los amb vídeos abans que arrenquessin a córrer. Els animals han estat vistos aquest mateix diumenge a prop de la masia de Can Cardús, al terme de Torrelavit, entre el riu de Bitlles i les caves Segura Viudas.

Però ara tot són especulacions d’on han sortit aquesta parella de daines. D’una banda, i la menys creïble, corre pel municipi que han estat deixades un centenar d’aquests exemplars pel Penedès. La segona és que amb el confinament i a l’aigual que s’ha vist en altres poblacions, aquests animals han anat fent camí fins a arribar al Penedès amb tota tranquil·litat. I la més probable, però encara no confirmada, és que puguin ser dos exemplars d’un veí del municipi de Canaletes al qual se li haurien escapat.
Des de l’Ajuntament de Torrelavit, el seu alcalde, Manuel Raventós, ha explicat que el consistori sap de l’existència d’aquesta parella de daines i que suposadament provenen d’un particular. Ara per ara mantenen contacte amb els Agents Rurals per saber què cal fer en aquests casos. Es dona la casualitat que antigament per la zona de Can Rossell també se n’havien vist.

PUBLICITAT

La daina es diferencia del cérvol comú per tenir una menor grandària, un bell pelatge rogenc esquitxat de taques blanques (de vegades també presenta una banda fosca sobre el llom) i les banyes amb forma de palma. La cua es caracteritza pel seu dors obscur i per la seva longitud (fins a 19 centímetres). El pelatge es torna més fosc i grisenc a l’hivern, tot i que el ventre, les natges, la part inferior de les potes i la cua és blanca al llarg de tot l’any. La longitud de la daina varia entre els 129-155 cm dels mascles i els 118-140 cm de les femelles. El pes mitjà dels mascles és de 58 kg i el de les femelles 45 kg.

Aquesta espècie prefereix els boscos de fulla caduca relativament humits, on s’alimenta preferentment de fulles d’arbres i arbustos i en menor mesura d’herbes.

Al contrari que altres cèrvids de la seva grandària, no forma ramats sinó que viu en grups familiars de menys de 10 individus, o bé porta una vida solitària. Un mascle s’uneix a un d’aquests grups durant l’època de zel, normalment a l’octubre. Al juny les femelles prenyades pareixen una cria, rarament dos o fins i tot tres.

Dos vídeos gravats per Imma Gómez

També et pot interessar

Comentaris