Les cooperatives, una bona alternativa en temps de crisi

Equip tècnic de Coopsetània davant la seu de l’entitat a Vilafranca. FOTO: COOPSETÀNIA
Eva López
10/05/2020 - 13:00h

Que els treballadors es facin càrrec d’una empresa abocada al tancament és una pràctica habitual en situacions com l’actual

Si alguna cosa tenen de positiu les crisis econòmiques és que aguditzen l’enginy i la valentia de moltes persones. El que en temps de calma sembla una utopia, quan la crisi amenaça agafa força per acabar esdevenint una realitat.

Com ja ha passat en altres moments de davallada de l’economia, la pandèmia de Covid-19 està deixant milers de persones en una situació laboral precària. Mentre que alguns opten per resignar-se, molts decideixen agafar el bou per les banyes i liderar la seva recuperació.

Crear una empresa pròpia és una de les eines que més es fan servir en moments com aquest, i fer-ho en forma de cooperativa és una de les opcions que es trien. A Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu del Penedès (www.coopsetania.cat), han augmentat les últimes setmanes les consultes per constituir nous projectes cooperatius.

PUBLICITAT

“Hi ha força gent que ha vist que ara és una oportunitat l’opció de crear una cooperativa entre treballadors afectats laboralment per aquesta crisi, per exemple”, han apuntat des de Coopsetània. En contextos com l’actual, també acostuma a augmentar la xifra d’empleats que opten per agafar les regnes de l’empresa on treballen davant la possibilitat que aquesta cessi l’activitat.

“Un dels principals avantatges de continuar l’activitat empresarial, però a través d’una cooperativa, és que l’equip humà ja es coneix, sap com treballa i com és cadascú”, han explicat des de l’Ateneu.

Al Penedès, el cooperativisme és un vell conegut, sobretot encarat al sector agrícola. Malgrat això, des de Coopsetània recorden que qualsevol empresa és susceptible de regir-se per aquest model.

“Nosaltres insistim a destacar sempre que el cooperativisme, com qualsevol altra empresa, pot donar resposta a qualsevol sector econòmic”, asseguren des de l’Ateneu.

Empreses robustes
Sobre els motius que fan de les cooperatives un bon bot salvavides per a moments com el que vivim, des de l’entitat han explicat que la intercooperació de les entitats de la xarxa d’ateneus cooperatius i altres entitats de l’economia social i solidària, o el fet que les cooperatives treballin amb una previsió econòmica més real que altres empreses, són clau.

Dues premisses que sembla que funcionen, si tenim en compte que en moments difícils, el cooperativisme ha resistit prou bé l’embat, destruint menys ocupació que la majoria d’empreses.

Les crisis econòmiques no només fan que els particulars es plantegin com encarar el seu futur, sinó que la societat en general busca respostes sobre el model en què es basa la seva economia. Des de Coopsetània asseguren que la pandèmia de SARS-CoV-2 ha posat en dubte, una vegada més, el sistema capitalista.

“Aquesta nova crisi ha posat en joc novament les condicions precàries en què viu i treballa la majoria de la població i que ofereix el mercat de treball”, asseguren des de l’entitat. “Davant de cada nova crisi el capitalisme queda prou retratat, ja que es posa de relleu que l’espiral de consum supera les possibilitats del planeta”, afegeixen.

També et pot interessar

Comentaris