Francesc Huertas: “esperem gaudir dels castells ben aviat”

Francesc Huertas
08/05/2020 - 21:00h

Un dels caps de colla dels Nens del Vendrell explica com estan treballant durant una crisi sanitària que implica deixar lluny els assaigs i les diades

La feina per donar un cop de mà a les persones més vulnerables continua sent el principal fil conductor de la temporada dels Nens del Vendrell, sobretot en un any en què han hagut de buscar noves fórmules per treballar després de la suspensió d’assajos i diades per la crisi sanitària. Tot just aquest cap de setmana tindrien la diada en honor a Pau Casals, una novetat que als Nens els feia molta il·lusió.

Ja fa més de vuit anys que els castellers vendrellencs van engegar el projecte “Fem Pinya” juntament amb la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament per poder ajudar famílies sense recursos amb beques per al menjador dels infants a través de diverses activitats, com ara l’assaig solidari del mes de gener.

Actualment, aquestes beques menjador s’han transformat en targetes moneder, ja que els infants no van a l’escola, però això no vol dir que les famílies ja no les necessitin, sinó al contrari. Així que els Nens no aturen el seu esperit solidari i aprofiten el confinament per organitzar o participar en activitats de tota mena, com ara en el Torneig Interconfifament Casteller, en què el gamer David Blázquez va aconseguir recaptar 1.289 euros per al projecte “Fem Pinya”.

Per altra banda, fa uns dies la colla vendrellenca va anunciar una col·laboració amb CaixaBank i l’Obra Social “la Caixa” per una aportació de 9.000 euros, que aniran destinats íntegrament també al “Fem Pinya”. Juntament amb altres aportacions, la colla ha aconseguit ja més de 12.000 euros per a la campanya.

A més d’impulsar el vessant solidari, la colla continua oferint activitats, entrevistes, retransmissions i jocs setmanalment a través de les xarxes socials. Fa unes setmanes, per exemple, van iniciar un cicle amb les campanyes més destacades de la seva història, que van començar amb “La tripleta somiada”, amb entrevistes a castellers que van culminar amb la retransmissió d’un documental a la televisió. A més, els vendrellencs han organitzat tot tipus d’activitats telemàtiques per Sant Jordi i diversos vermuts virtuals per mantenir el factor social de la colla.

Un dels caps de colla dels Nens, Francesc Huertas, explica així com està vivint la situació:

“Durant aquests dies de confinament, des dels Nens del Vendrell estem intentant mantenir viva l’activitat de la colla mitjançant, sobretot, les xarxes socials. Des de la junta estem treballant perquè les setmanes estiguin plenes d’activitats i, així, els castellers continuïn tenint un vincle amb la colla i entre els mateixos castellers per tal de no perdre el contacte.

Hem creat unes entrevistes personals que es fan a tots els castellers en directe pel compte d’Instagram de la colla a les 19h, les quals ens permeten anar-nos veient les cares, al mateix temps que coneixem més la persona, que aprofita aquest espai per explicar tant aspectes personals com vivències castelleres i anècdotes. A més, la gent que mira l’entrevista pot deixar preguntes perquè l’entrevistat les respongui.

D’altra banda, hem creat activitats d’altres tipus i també estem recuperant antigues campanyes. Gràcies a la Televisió del Vendrell, molts caps de setmana podem seguir també retransmissions de diades antigues que fan reviure grans moments.

A nivell tècnic, tot i que ens anem reunint i preparant possibles respostes als diferents escenaris que se’ns poden plantejar, veiem lluny encara el retorn a l’activitat castellera.

També m’agradaria destacar la dimensió que està agafant aquesta temporada el projecte “Fem Pinya”, una iniciativa solidària de la colla que tenim des del 2013 en què, amb diferents activitats, es recapten diners que es destinen a beques menjador per a famílies amb pocs recursos. Aquest any els fons aniran destinats a famílies afectades per les dificultats econòmiques que presenta la crisi de la Covid-19, fent targetes moneder perquè puguin adquirir aliments.

Des dels Nens del Vendrell volem agrair a totes les persones que ajuden que la colla segueixi tenint un compromís social amb el poble.
D’altra banda, personalment crec que en el moment que puguem recuperar els primers assajos i diades, no cal córrer ni buscar resultats de manera ràpida per recuperar el temps perdut durant el confinament.

La història castellera ens diu que durant el pas dels anys el fet casteller s’ha sabut adaptar a les diverses situacions que s’han donat, i ho farem sense cap problema aquest cop també. Tot i que costa imaginar-nos una temporada més enllà del mes de novembre (sobretot a nosaltres, que som colla de zona tradicional i finalitzem la temporada a inicis de novembre), serà important fer un replantejament de calendari un cop puguem tornar a l’activitat i plantejar possibles escenaris que ens facin treballar en mesos inactius.

Les ganes de tornar-hi són molt grans, i enyorem molt tant el fet de fer castells com l’escalf de tots els castellers i places on actuem. És per això que ens agradaria enviar molts ànims a tot el món casteller. Esperem poder tornar a gaudir-ne aviat!”

També et pot interessar

Comentaris