El coronavirus posa el focus en el carrer de les Dues Províncies

El carrer de les Dues Províncies entre els termes municipals de Bellvei (esquerra) i Castellet i la Gornal (dreta). (Fotografia: ACN)
06/05/2020 - 06:00h

La impossibilitat de moure’s entre territoris pel pla de desconfinament, difícil de complir a l’artèria entre Bellvei i les Casetes de la Gornal

Una vorera és província de Tarragona i l’altra és província de Barcelona. Aquesta és la realitat del carrer de les Dues Províncies, al nucli urbà de Bellvei, a la comarca del Baix Penedès, però també amb una banda de carrer que pertany a les Casetes del municipi de Castellet i la Gornal, a la comarca de l’Alt Penedès.

Amb el decret del govern espanyol que marca el pla de desconfinament els ciutadans no poden canviar de província, però en el cas de Bellvei i Castellet i la Gornal implicaria que ni tan sols poden creuar el carrer. A l’hora de la veritat, els veïns dels dos nuclis segueixen fent vida normal.

“Sempre ha estat així, els d’un poble passen a l’altre per anar a comprar o per anar a correus”, explica l’alcalde de Bellvei, Gerard Colet. Els veïns obertament qualifiquen la normativa de “tonteria”.

Segons expliquen els residents, el rei espanyol Alfons XIII ja parlava d’arreglar aquesta anomalia. Un segle després tot s’ha complicat més. Per sota l’estret carrer de les Dues Províncies hi passen dues canonades, una de cada província a les quals pertany la zona. A un extrem del carrer hi ha contenidors. A una vorera, els de Bellvei. A l’altra, els de Casetes de la Gornal, nucli de Castellet i la Gornal.

Fins i tot hi ha una casa dividida per la línia administrativa i que fa que, curiosament, els seus inquilins dormin en un territori i mengin en l’altre. Originàriament era tota a la província de Barcelona, però van fer una ampliació de l’immoble i ara tenen una habitació a la província de Tarragona. De fet, un supermercat també està dividit, ja que l’establiment és a Bellvei però l’aparcament és 50 metres més enllà, ja a la Gornal.

Normalitat entre el veïnat
Una situació rocambolesca que els veïns viuen amb total normalitat, com si es tractés d’un únic municipi. Travessen d’un costat a l’altre per anar a comprar, a correus o al metge, i segons afirmen tampoc hi ha les típiques disputes històriques entre localitats properes. Ni tan sols el decret del pla de desconfinament que impedeix els ciutadans canviar de província ha alterat la convivència.

“Ho trobo una tonteria molt grossa. Els de la Gornal tota la vida que viuen aquí i venen a comprar i al metge a Bellvei, i jo vaig a comprar tant a la banda de Bellvei com a la de la Gornal”, afirma Amalia Cansino, veïna del municipi del Baix Penedès i, per tant, tarragoní.

L’alcalde de la localitat, Gerard Colet, es manifesta en la mateixa línia i assegura que exposaran la situació a instàncies superiors. “Si hem de fer una petició, la farem, per tal que les restriccions no siguin vigents per les particularitats que tenim”, assenyala. A més, apunta que parlaran amb els Mossos d’Esquadra “perquè siguin coneixedors que no hi ha cap problema”.

En la seva opinió, l’important són les mesures de confinament i higiene generals. De fet, des de Bellvei continuen fent la desinfecció d’alguns carrers amb un tractor. “El desinfectem per la part de Bellvei, perquè és on hi ha les botigues i hi ha més moviment de gent”, concreta Colet.

Per Colet la divisió que marca el decret del pla de desconfinament no té cap sentit al seu municipi i considera que s’hauria d’haver fet d’una altra manera. També hi està d’acord Josep Miravent, veí del carrer de les Dues Províncies a la banda de Barcelona. “Suposo que hi ha altres llocs que això també passa, però nosaltres ho portem bé. Passem sense cap problema”, finalitza.

L’alcalde de Castellet hi treu ferro
De la seva banda, l’alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, treu ferro a una situació que fa anys que es dona i que aquests dies, posat com a exemple de la impossibilitat de desplaçar-se entre províncies de l’Estat, ha cridat l’atenció mediàtica.

“Aquesta situació que es dona a les Casetes no és cap cosa nova i ve de fa molts anys i no és un fet aïllat, ja que hi ha molts indrets on es troben en casos semblants”, explica Delgado. “Hem de pensar, per exemple, que en el tema del polígon de Can Marçal hi ha una part de l’Arboç que està envoltant part de territori de Castellet i a nosaltres no se’ns ha acudit mai reivindicar que és un territori que pertany a Castellet”, afegeix l’alcalde de Castellet i la Gornal.

“I si posem l’exemple de les platges ens trobem que hi ha un carrer al Vendrell que al següent ja pertany a Calafell i no crec que a ningú se li acudeixi de demanar que aquell carrer sigui seu”, diu també Miguel Delgado, que conclou: “No hi ha cap problema a Castellet i si algú vol anar a comprar el pa al forn i ha de passar el carrer no deixarà de comprar pa, i si per anar a la farmàcia ho ha de fer no crec que hi hagi cap policia ni cap polític que faci res en contra; per damunt de tot hi ha una cosa que és diu sentit comú”.

També et pot interessar

Comentaris