L’hora dels invisibles

La darrera Enquesta de Població Activa (EPA) reflecteix una pujada de l’atur. FOTO: ACN
01/05/2020 - 16:01h

Els sindicats homenatgen els treballadors que estan fent front a la pandèmia, però que sovint no donen la cara

Quan l’any 1889 es va decidir que l’1 de maig es dedicaria a reivindicar els drets dels obrers d’arreu del món, el que més preocupava als treballadors era aconseguir la jornada laboral de 8 hores. 131 primers de maig després, les peticions dels sindicats han canviat. La jornada de 8 hores és un fet, però hi continuen havent centenars de motius per mantenir la diada.

Als que ja hi havia fa un mes, s’hi han sumat ara els que està provocant la pandèmia de SARS-CoV-2, que amenaça a provocar la crisi més cruenta de les darreres dècades. De moment, a Catalunya l’estat d’alarma ja afecta 694.705 treballadors, als quals se’ls ha aplicat un dels més de 95.000 Expedients de Regulació d’Ocupació Temporals (ERTOs) que s’han tramitat al país.

A més, les dades de la primera Enquesta de Població Activa (EPA) de l’any demostren el que els sindicats ja van alertar fa uns dies: l’atur comença a pujar.

I enmig d’aquest problema, hi ha els treballadors que segueixen actius durant la pandèmia, però que ho fan en condicions precàries. A ells, als que estan lluitant contra el nou coronavirus sense obtenir reconeixement, han volgut dedicar els sindicats el Primer de Maig en estat d’alarma.

“La crisi sanitària ha mostrat que hi ha treballs imprescindibles per a la subsistència, la seguretat i la salut col·lectives, i que no sempre són els més valorats ni socialment ni salarialment”, ha apuntat Josep Maria Romero, secretari general de CCOO del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf.

Sense possibilitat de fer manifestacions, els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han apostat enguany per fer visibles les reivindicacions dels treballadors a través de les xarxes. “Salut, treball i justícia social… La prioritat és la vida” és el lema que s’ha escollit enguany per al Dia del Treball, amb la mirada posada en el que passarà una vegada se superi la pandèmia.

“Hem d’evitar que la crisi destrueixi ocupació, teixit productiu i aprofundeixi desigualtat, precarietat i pobresa laboral”, ha apuntat Josep Maria Romero. Des dels sindicats s’ha fet una referència específica a la feminització de la pobresa, ja que són les dones les que majoritàriament ocupen tasques en sectors essencials que sovint no estan ni reconegudes, ni ben remunerades.

Per aconseguir aquest repte, que només és un dels molts que es plantegen des dels sindicats, des de CCOO considera necessari “un gran acord o pacte de totes les forces polítiques, econòmiques i socials”, sense el qual no serà possible aconseguir “condicions dignes i salaris suficients” per a tots els treballadors.

Des de la Intersindical-CSC, en canvi, no confien en el fet que l’administració i els grans sindicats garanteixin els drets dels treballadors. Carles Herguedas coordinador de la Unió Territorial Garraf-Penedès, assegura que en aquesta crisi “els plats trencats els pagaran els de sempre”.

“Portem massa crisi carregades a l’esquena. Encara no havíem sortit de l’anterior, i ja en tornem a tenir una altra”, ha criticat Herguedas, lamentant la manca de polítiques públiques que s’han posat en marxa durant la crisi sanitària.

El coordinador de la Intersindical ha alertat que al Penedès la pandèmia està deixant una situació especialment complicada, amb afectacions importants entre els treballadors. Segons dades de Romero, a l’Alt Penedès ja hi ha un 25,6% de treballadors afectats per un ERTO, mentre que al Baix Penedès ascendeixen al 35,4%.

Des de la setmana passada, a ambdues comarques s’ha incrementat lleument la xifra d’ERTO presentats. Segons l’Observatori del Treball de la Generalitat, fins dimecres al territori s’havien tramitat 2.334 expedients, 48 més dels que hi havia la setmana anterior.

A l’Alt Penedès se n’han presentat 1.261, i al Baix Penedès 1.073. El nombre de treballadors afectats s’eleva a 16.606. 9.582 pertanyen a l’Alt Penedès, mentre que 7.024 estan ocupats a la comarca costanera.

També et pot interessar

Comentaris