El Penedès haurà d’esperar per tenir serveis territorials propis

Una imatge insòlita del Parlament de Catalunya durant l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, força buit per la crisi del coronavirus. (Fotografia: ACN)
29/04/2020 - 19:00h

Els pressupostos de la Generalitat del 2020 no inclouen una dotació econòmica que s’havia previst l’estiu del 2018

El fet que el Parlament de Catalunya hagi aprovat el pressupost per al 2020 sense incorporar-hi una millora econòmica substancial respecte de la previsió inicial per a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès ha provocat queixes al territori.

Fins i tot pel que fa a partits polítics que formen part del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, per exemple, des del PDeCAT a la vegueria Penedès el seu president, Jaume Casañas –que també és vicepresident al Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP)– diu obertament que “no són uns bons pressupostos”.

I lamenta, sobretot, que “havien de dotar de contingut els Serveis Territorials de la vegueria del Penedès, cosa que no s’ha fet”.

Casañas fa referència a la promesa del govern català de crear i dotar pressupostàriament els Serveis Territorials del Penedès que va fer l’estiu del 2018. “Se’ns va dir que es faria als següents pressupostos i no ha estat així. Rebem un tracte de segona”, diu Casañas.

Primers comptes en 3 anys
Els pressupostos aprovats divendres passat amb el suport de JxCat i ERC i l’abstenció de CatECP són els primers comptes de l’administració catalana en els últims tres anys, després d’anar prorrogant cada any els anteriors del 2017, però la crisi del coronavirus ja ha fet que neixin caducats.

De fet, i tot i que els comptes preveuen una despesa de més de 27.000 milions d’euros –3.000 més que el 2017– caldrà que s’hi facin diverses modificacions per incloure, com a mínim, els 1.800 milions d’euros només en despesa sanitària que es creu que tindrà l’impacte de les mesures a aplicar per pal·liar l’actual situació d’emergència.

El mateix vicepresident del Govern català i conseller d’Economia, Pere Aragonès, els ha definit com “la primera pedra de la reconstrucció”.

Si bé considera que és millor tenir uns pressupostos superats per la situació del Covid-19 que no pas els que hi havia vigents des dels 2017, Aragonès també ha assegurat que el pressupost del 2020 no estava pensat per fer front a una pandèmia, i que s’haurà de reorientar. Amb tot, ha dit que els nous comptes ja prioritzaven l’estat del benestar i són “un molt bon punt de partida” per oferir una resposta adequada amb “els ajustos necessaris”.

Les xifres per al Penedès
Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 destinaran 54.594.593 euros a les comarques de la demarcació del Penedès, la qual cosa suposa un increment del 49% sobre el pressupost del 2017 –115€ per habitant– segons es va destacar fa unes setmanes a la presentació encapçalada pel delegat del Govern al Penedès, Pere Regull.

El Penedès és la quarta demarcació territorial que rep més inversió en els pressupostos de la Generalitat, segons es va apuntar també en aquella presentació. Pere Regull va indicar a les portes de l’actual crisi del Covid-19 –que aleshores ni s’intuïa– que la majoria de diners al Penedès s’invertirien “en necessitats bàsiques com la salut, l’educació i la qualitat del territori”, que sumaven “el 99,2% de les inversions”.

En les despeses de personal, el Penedès creixerà un 12% per sobre de la mitjana del país, amb 1.955 efectius de la Generalitat a la demarcació, dels quals 1.403 en els àmbits de la salut.

Un cop aprovat el pressupost en plena pandèmia, Pere Regull reconeix que els comptes no responen a la situació de crisi, però que renegociar-los en aquests moments podria endarrerir la resposta a la mateixa crisi fins a final d’any. “Crec que caldria aprovar uns nous pressupostos per donar resposta a tot el que ens ve, però aquests són molt millors que els del 2017, segur”, ha apuntat el delegat del Govern a la vegueria del Penedès.

La reivindicació dels serveis territorials s’haurà de fer sempre que suposin l’agilització de l’atenció al ciutadà i a les empreses, no perquè queda bé de cara a la galeria”

Pere Regull
Delegat del Govern a la vegueria Penedès

Pel que fa a la dotació pressupostària per als Serveis Territorials del Penedès, Regull espera que, com passa sovint, s’afegeixi més endavant “amb modificacions” i que continuarà reivindicant aquesta dotació. Amb tot, creu que la petició “s’haurà de fer sempre que suposi l’agilització de l’atenció al ciutadà i a les empreses, no perquè queda bé fer-ho de cara a la galeria”.

“Volem els serveis territorials perquè ens seran útils per sortir millor i més ràpid d’una possible crisi, i això és el que hem de justificar; no perquè els del costat els tenen”, conclou.

Crítiques al Baix Penedès
El territori penedesenc on hi va haver més crítiques als comptes que preveia la Generalitat –i que van provocar fins i tot un front comú de tots els alcaldes i alcaldesses– és el Baix Penedès.

Aquesta comarca, segons van queixar-se ja aleshores els dirigents municipals, rebrà només 1,9 milions d’euros dels 35 milions previstos en inversions a tota la vegueria del Penedès. I els alcaldes van recordar que aquesta dada coincideix amb el fet que el Baix Penedès és la comarca amb més atur de Catalunya –al febrer era del 17,18%, molt per sobre de la mitjana del país, que estava en el 10,64%– i la segona amb menys funcionaris per miler d’habitants (17). I van afegir que “normalment” el Govern català no té present la població real del Baix Penedès, comptant els residents no empadronats, i que això “penalitza els serveis”.

El Baix Penedès va voler fer front comú amb alcaldes i diputats del territori per mirar de millorar el pressupost en la tramitació parlamentària, però les peticions no han estat ateses i, com apuntàvem, les crítiques arriben fins i tot de polítics penedesencs en partits al govern català.

Més reaccions
Finalment, pel que fa a altres reaccions polítiques als pressupostos aprovats divendres, Lluïsa Llop (ERC) remarca l’augment de 3.070 milions d’euros en la despesa respecte del 2017 i espera que en les modificacions motivades per la crisi del coronavirus “es vetlli especialment, al Penedès, per un sector que ja tenia dificultats, com és el vitivinícola”.

Espero que en les modificacions del pressupost per la crisi del coronavirus es vetlli especialment, al Penedès, pel sector vitivinícola, que ja tenia dificultats”

Lluïsa Llop
(ERC)

Pel que fa a inversions previstes al Penedès, Llop cita les aportacions al Consorci Penedès-Garraf de Salut, a l’estació depuradora de Vilafranca i els 4,5 milions d’euros per a la conservació i manteniment de diverses carreteres.

“No compartim gens la inversió que es destina al PDU de Sant Marçal-Can Vies”, un polígon logístic que no compta amb prou debat al territori, diu Llop.

Finalment, des de Catalunya En Comú, que ha permès l’aprovació dels pressupostos catalans amb una abstenció, Ramon Arnabat creu que “tot i ser conscients que no són els nostres pressupostos, poden ajudar Catalunya a superar la situació actual i a revertir les retallades dels governs de la Generalitat durant els darrers 12 anys”.

No són els nostres pressupostos, però poden ajudar Catalunya a superar la situació actual i a revertir les retallades dels governs de la Generalitat durant els darrers 12 anys”

Ramon Arnabat
(CatECP)

Arnabat també remarca l’augment de la despesa social, amb 900 milions d’euros destinats a Salut, per exemple, i el fet que “són un punt de partida per blindar els serveis públics i aturar la sagnia del Covid, com a primera pedra del pla de xoc que Catalunya necessita per enfortir el sistema de salut”, entre altres qüestions.

També et pot interessar

Comentaris