Sanitat vol que es baixi la pressió a les UCI per poder iniciar la desescalada

27/04/2020 - 12:05h

L’informe dels experts espanyols recomana fer vigilància epidemiològica i identificar i contenir les fonts de contagi per evitar un rebrot

El ministeri de Sanitat ha fet públic l’informe on es proposen les mesures que farien possible iniciar la desescalada del confinament. El text, elaborat pel grup d’experts del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries que encapçala Fernando Simón, destaca quatre capacitats específiques que cal reforçar a l’Estat per tal d’iniciar de forma “segura i eficaç” la transició cap al post confinament: reforçar l’assistència sanitària, fer vigilància epidemiològica, identificar i contenir les fonts de contagi i fer complir mesures de protecció col·lectiva.

Una de les propostes més destacades que es fa a les comunitats per poder començar la desescalada és que tinguin la capacitat per doblar el nombre de llits a les UCI.L’informe tècnic ‘Recomanacions sanitàries per l’estratègia de transició’ recull la posició de nombrosos experts que assessoren el Ministeri de Sanitat i contempla mesures sanitàries i principis d’actuació per arribar a la “nova normalitat” que es donarà un cop s’acabi el confinament. El document proposa quatre capacitats estratègiques que quan s’hagin desenvolupat de manera “suficient” permetran al govern espanyol, d’acord amb les comunitats autònomes, prendre noves decisions per un progressiu augment de la mobilitat i l’activitat laboral.

Doblar UCI i dedicar centres CAP només per a pacients covid-19

Pel que fa a la capacitat del sistema de reforçar els hospitals, els experts proposen que les comunitats tinguin la capacitat de doblar les UCI dels hospitals del país si es compara a la situació d’abans que comencés el brot. A més, també es demana identificar espais perquè, en cas de necessitat, permetés un increment de fins el triple de la capacitat dels llits. D’altra banda, els experts també volen que hi hagi una garantia de reserves d’equips de ventilació mecànica invasiva o altres tipus de material necessari per tractar pacients crítics.

Pel que fa a l’atenció primària, els experts volen que hi pugui haver centres específics de pacients sospitosos de covid-19, separats de la resta. A més, en els CAP també cal que hi hagi circuits separats per l’atenció presencial de persones amb símptomes respiratoris o infecciosos.

El document assenyala que tots els centres sanitaris, siguin del tipus que siguin, han de tenir disponibilitat suficient d’equips de protecció individual. Els experts també aposten per afavorir la telemedicina, per segons quines consultes, o utilitzar aplicacions i eines informàtiques per a la detecció de casos possibles de contagi. A més, també es recomana donar suport psicològic als treballadors sanitaris.

Detecció precoç dels casos

Els experts volen que el sistema sanitari sigui capaç de detectar precoçment els casos i es pugui identificar els focus de contagi d’una forma “àgil”. A més, creuen que és bàsic fer un seguiment epidemiològic dels contactes per evitar la propagació a través de la realització de proves PCR.

D’altra banda, si és necessari, apunten, proposen habilitar hotels o altres instal·lacions per poder fer supervisió dels casos en què els pacients no poden fer un correcte aïllament domiciliari.

Mesures bàsiques de protecció

L’informe dels experts no deixa d’insistir en la necessitat que tant el Ministeri com les comunitats autònomes impulsin mesures de protecció bàsiques i àmpliament conegudes, com ara mantenir les distàncies se seguretat, rentar-se freqüent de les mans o l’ús de mascaretes per part de la població.

També et pot interessar

Comentaris