Testimoni d’un bisbalenc sobre la vida post-coronavirus a la Xina

Ciutadans xinesos s’esperen per passar un control de Covid-19 en una zona residencial de la ciutat de Suzhou. (Fotografia: Joan Pros)
24/04/2020 - 09:00h

L’enginyer Joan Pros explica com ha estat la tornada a una certa normalitat a un miler de quilòmetres de l’epicentre del Covid-19

El 3d8 s’ha tornat a posar en contacte amb Joan Pros, l’enginyer bisbalenc que treballa des de fa tres anys a la ciutat xinesa de Suzhou i que el febrer passat narrava l’experiència de viure confinat per l’epidèmia del coronavirus de la Covid-19 (aleshores sense casos a Catalunya), perquè expliqui com ha estat la tornada a la normalitat post-Covid.

Recordem que Pros viu i treballa mil de quilòmetres de Wuhan, població d’onze milions d’habitants –com Suzhou– i que va ser l’epicentre de la crisi sanitària, social i econòmica que ara té atemorida bona part del món. De fet, es calcula que un terç de la població mundial es troba confinada per evitar el contagi del coronavirus.

Joan Pros explica que encara no ha pogut tornar a una “normalitat absoluta”, però que la vida quotidiana a la part de la Xina on viu s’assembla força a la que tenia abans de l’esclat de la pandèmia. De fet, malgrat que hi ha mesures de prevenció que continuen vigents al cap de setmanes de la tornada esglaonada a la normalitat, Joan Pros ha pogut fer pícnics a l’aire lliure amb un grup d’amics i sense guardar gaire les distàncies socials ni haver de dur obligatòriament mascaretes. Una estampa que a Catalunya ens sembla encara força llunyana.

Finalment, a la Xina hi ha hagut fins aquesta setmana 84.289 casos positius de Covid-19 confirmats i 4.642 morts. Més del 90% dels casos han estat a la província de Hubei, la capital de la qual és Wuhan.

El brot va començar el 25 de gener i el pic d’infectats va ser el 18 de febrer. A partir d’aquesta data, els casos de pacients recuperats diàriament van començar a ser més nombrosos que els nous casos confirmats, fins que l’1 de març es va donar la crisi per estabilitzada. “A la província de Jiangsu, on vivim la meva família i jo, amb més de 80 milions d’habitants, tant sols hem tingut 653 casos confirmats i cap mort. Òbviament, estic parlant de dades oficials i no entraré a analitzar si crec que són reals o no”, explica l’enginyer de la Bisbal del Penedès que treballa a l’empresa Artificial Intelligent Robots, una petita multinacional amb seu a Manresa (Bages) que es dedica a la fabricació de maquinària de test i assemblatge.

Tornada a la feina
Joan Pros va poder tornar a la feina el 17 de febrer, quan es va reprendre l’activitat productiva després de passar unes auditories de prevenció i control del coronavirus.

“La tornada a la feina no va ser gens fàcil, ja que havíem de fer un seguiment de tots els treballadors, i si no havien passat com a mínim els últims 14 dies confinats a la mateixa ciutat on tenim la planta no se’ls permetia venir a treballar”, apunta Pros. “Mentir o manipular aquestes dades podia comportar problemes legals tant per al treballador com per a l’empresa”, continua Pros, que també remarca que van haver de demostrar que tenien estoc de mascaretes per donar-ne una diària a cada treballador com a mínim durant un mes.

“Vam haver d’establir controls de temperatura dues vegades al dia a tots els treballadors i permetre el teletreball tant com fos possible”, explica.

Tanmateix, es va donar la situació laboral que dos dels treballadors de l’empresa que dirigeix Pros (i els quals havien anat a visitar les seves famílies a la província de Hubei) no van poder tornar a Suzhou fins al dia 23 de març, i després encara van haver de passar 14 dies de confinament abans de poder sortir al carrer o de tornar a la feina.

Els locals d’oci, tancats fins a primers d’abril
Tot i que bona part de les empreses de producció van poder reprendre l’activitat a meitat del mes de febrer, unes tres setmanes després del primer brot de la Covid-19, aquest no va ser el cas dels restaurants, llocs d’oci, establiments turístics i hotels, els quals “van seguir tancats fins tot just a principis d’aquest mes d’abril”.

“Alguns restaurants estaven oberts, però només es permetia demanar menjar per emportar, mentre que en d’altres es permetia menjar-hi, però amb taules separades i amb no més de dues persones per taula”, explica Joan Pros. Tampoc no es permetia sortir al carrer en grups de més de 4 persones i “òbviament, tothom havia d’anar amb mascareta per sortir de casa”, recorda.

App per seguir els casos
“Quan es van reobrir les empreses també es va instaurar a cada ciutat un registre mitjançant una aplicació del mòbil que es diu Alipay i que pertany al grup Alibaba”, continua el relat de l’enginyer bisbalenc sobre una aplicació en la qual “calia omplir una enquesta de salut, de confinament i de possibles contactes amb casos confirmats o sospitosos. Aquesta aplicació, a més, té accés a la teva localització i fa un seguiment dels teus moviments i s’actualitza automàticament”.

Mentir o manipular dades en tornar a la feina podia comportar problemes legals”

Joan Pros

En aquest sentit, Pros també destaca que la privacitat de les dades personals a la Xina és inexistent i que, per tant, les autoritats “poden fer un control exhaustiu de totes les persones. Si tot és correcte, a l’aplicació et surt un codi QR de color verd i, per tant, pots fer vida normal. Si a causa del fet que has estat en alguna zona amb molts infectats, tens símptomes o has estat en contacte amb algun cas confirmat o sospitós, aquest codi es posa de color groc o vermell. Si és groc, has de passar 14 dies més de confinament a casa, i si és vermell t’has de posar en contacte amb un hospital”.

“Abans d’entrar a qualsevol centre comercial, urbanització o parc industrial, has de presentar aquest codi, i si no és de color verd, no pots entrar”, explica també Pros.

Escoles obertes des d’aquest mes
Pel que fa a les escoles, van començar a obrir les d’educació secundaria el dia 6 d’abril, i a primària van començar les classes en alguns centres el dia 16. “A més, s’han aplicat unes mesures de prevenció molt exhaustives a les escoles, ja que als nens i nenes no se’ls permet sortir de les aules durant tot el dia, i el dinar els hi porten a les mateixes aules”, explica també Joan Pros.

“S’han muntat torns perquè els pares puguin anar a recollir els seus fills, i a tots els nens se’ls ha de donar una mascareta cada quatre hores”, afegeix. Quant a les universitats, segueixen fent classes no presencials, i s’espera que aquest curs universitari s’acabi utilitzant aquest mètode no presencial fins al final.

Joan Pros i uns amics fent un pícnic en un parc públic de Suzhou.

Control dels nouvinguts
Joan Pros també remarca, d’altra banda, el control que està posant el govern xinès per monitoritzar els casos nous de Covid-19 que hi pugui haver importats. Així les coses, des que es va estabilitzar la malaltia i es van començar a controlar als aeroports la gent que arribava a la Xina, hi ha hagut 1.587 casos importats.

“Cada dia estem tenint una mitjana d’uns 90 casos importats de fora de la Xina”, diu Pros. “Les mesures preses per controlar-ho van ser, primerament, un confinament obligat en arribar al país de 14 dies al pis o residència”. “Per això, en aquests llocs es van instaŀlar uns sensors a la porta per controlar que t’havies quedat a casa”, diu també Pros, que afegeix en el mateix sentit que “totes les comunitats veïnals, al seu torn, tenien uns voluntaris que s’encarregaven de repartir menjar o de llençar la brossa d’aquestes persones confinades”.

Si algú arribava a la Xina i no hi tenia residència, aquests confinaments l’havien de passar en uns hotels expressament assignats. “Des de l’aeroport mateix t’escortaven a uns autobusos que repartien els nouvinguts a les seves residencies o hotels de confinament”, diu Pros.

Posteriorment es va endurir aquesta mesura i tots els nouvinguts “es van veure obligats a fer aquests confinaments en hotels designats, encara que tinguessin pis o residència”, recorda Pros. “Finalment, el 28 de març, el govern va decidir prohibir la entrada a tots els estrangers, encara que tinguessin visats en regla, permisos de treball o residència”, continua l’enginyer bisbalenc, que troba la mesura “totalment innecessària, sobretot tenint en compte que el 90% dels casos importats han estat xinesos que tornaven a la Xina”.

Les mesures anti-Covid a la Xina poden semblar exagerades, però han estat efectives”

Joan Pros

“Molts dels nostres amics que treballen o tenen la seva família a la Xina, de moment no poden tornar, i ningú sap fins quan aquesta norma seguirà vigent”, conclou Joan Pros, que també creu que unes mesures anti-Covid que poden semblar exagerades han estat efectives. “La població es va prendre aquesta malaltia seriosament des del primer moment”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris