Treballadors de pimes, els més vulnerables en la represa laboral

Eva López
18/04/2020 - 20:00h

La majoria d’empreses del Penedès són petites i mitjanes, on és més difícil controlar que s’apliquen les mesures de seguretat

El final de les vacances de Setmana Santa ha suposat, per a molts treballadors, la reincorporació al lloc de treball. El govern de Pedro Sánchez va decretar el 30 de març el tancament de totes les empreses que no fossin serveis essencials durant quinze dies, i el termini acabava diumenge.

La represa de l’activitat –encara hi ha molts establiments que segueixen tancats– ha obert alguns interrogants entre empresaris i treballadors. Molts es pregunten si les empreses disposen de les mesures adequades per garantir que els treballadors estiguin segurs, i si aquesta decisió ha estat precipitada.

Des del sindicat CCOO han explicat que tot i que hi ha hagut un augment de l’activitat, el cert és que es manté per sota de la que es registrava abans de l’enduriment de l’estat d’alarma.

“El volum de feina encara se situa per sota del que hi havia el 30 de març, però la situació s’ha normalitzat una mica”, ha apuntat Josep Maria Romero, secretari general de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf.

PUBLICITAT

Romero ha explicat que des dels sindicats s’està controlant que les empreses compleixin amb les mesures de seguretat per garantir la salut dels treballadors, i per això els preocupen especialment les companyies on no hi ha representació sindical.

“A moltes petites i mitjanes empreses no hi ha cap representant dels sindicats que pugui denunciar les males pràctiques, i això és un problema”, ha afegit el secretari general. Des de CCOO es demana als treballadors d’aquestes firmes que ho facin saber quan no es compleixi la normativa.

El sindicat ha demanat que la Inspecció de Treball controli les pimes i que la Generalitat mobilitzi els cossos de seguretat per garantir el benestar dels treballadors.

Josep Maria Romero ha explicat que aquesta setmana el Consell de Relacions Laborals ha elaborat un document que inclou les mesures que s’han d’aplicar a les empreses per fer front a la Covid-19, una eina “valuosa” perquè tothom sàpiga quins són els passos a seguir.

El secretari general ha explicat que al Penedès bona part del teixit empresarial el formen petites i mitjanes empreses, i això és un punt negatiu a l’hora de controlar que es garanteix la seguretat dels treballadors.

S’estanquen els ERTOs
Pel que fa als efectes que la pandèmia de SARS-CoV-2 està tenint sobre l’economia del Penedès, Josep Maria Romero ha apuntat que s’ha estancat la xifra de nous expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que es presenten a l’Alt Penedès.

En aquest sentit, el representant de CCOO ha assegurat que les empreses del sector del vi i el cava –majoritàries a la comarca– no han presentat un volum molt important d’ERTOs, “cosa que es converteix en un punt positiu per al territori”, ha dit.

Romero ha explicat que diverses companyies vinícoles han aplicat mesures “pactades” amb els treballadors per adaptar-se a la situació, i això ha evitat que en molts casos s’hagin de tramitar expedients de regulació.

També et pot interessar

Comentaris