“L’hospital està tranquil”

Olga Mato i Magí Roig, directora d’infermeria i director mèdic de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès
17/04/2020 - 06:00h

El director mèdic de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, Magí Roig, qualifica fins aquest dijous a la tarda la situació com a “estable”

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès viu, almenys fins aquest dijous a la tarda, una situació d’estabilitat en la crisi de la Covid-19. Així, des de dilluns que no han lamentat cap defunció al centre, tot i que fins al moment, i des del dia 20 de març, han mort un total de 21 persones per aquest virus.

Pel que fa a les persones ingressades per malalties respiratòries, fins dijous n’hi havia 53, una més que dimecres, però és una xifra que es manté bastant estable.

Les altes a l’Hospital de Vilafranca continuen incrementant-se, tot i que ho fan més lleugerament que dies anteriors, i han arribat ja a les 74.

Per saber quina és la situació actual del centre, hem parlat amb el director mèdic, Magí Roig, i la directora d’infermeria, Olga Matos. Roig defineix el moment actual com “tranquil i estable”, reconeix que les altes pugen, però més lleugerament, i que la nota positiva és que s’ha alentit el nombre d’ingressos per patologia Covid-19 i que fins i tot ja estan recuperant espais per a pacients no Covid-19, tot i que amb precaució per si cal tornar-los a tenir per un possible increment de nous casos per un rebrot de la pandèmia en uns 7 o 10 dies.

Roig assegura que al centre hi ha llits disponibles i que, com que no tenen UCI, des de bon principi van pensar que era necessari disposar d’uns quants llits de semicrítics per si no podien derivar pacients pel coŀlapse de les UCIs d’altres centres. Segons el metge, els quatre llits d’aquesta nova unitat han estat molt útils.

Pel que fa a l’actual organització del personal, Olga Matos destaca que els professionals s’han adaptat a la necessitat actual i el treball en equips multidisciplinars de metges especialistes de tota mena ha permès fer front a la pandèmia de manera eficaç i, per tant, agraeixen la bona predisposició de tothom.

Segons Matos, s’han adaptat els torns de treball de les infermeres i del personal de les unitats de Covid-19 a 12 hores per poder donar una assistència més eficient i, a més, s’ha potenciat l’atenció no presencial telefònica per atendre tots els pacients.

Des del centre es reconeix que les unitats Covid-19 s’han reforçat amb personal de totes les disciplines i, tot i no voler entrar en detalls ni donar xifres del personal infectat, Roig comenta que “les baixes han estat percentualment més baixes que a la majoria dels hospitals”.

Pel que fa a la gent més gran, preguntat per si hi ha un protocol determinat per als majors de 80 anys, el director mèdic explica que s’ha establert “una coordinació constant que funciona molt bé amb residències, atenció primària i centre sociosanitari Ricard Fortuny. Els malalts de sociosanitari s’atenen al centre i els de les residències també, amb el suport de l’equip sanitari de l’atenció primària, però si cal s’envien a l’hospital, i no hi ha condició d’edat”.

Segons Magí Roig, “s’atén a tothom seguint els clínics establerts, que al nostre hospital no han canviat”. Sobre el futur, Roig apunta que creu que l’hospital sortirà “reforçat per l’experiència i capacitat de reacció que hi ha hagut, però la normalitat costarà de recuperar”. Reconeix que “seguirà havent-hi malalts de la Covid-19” i que hauran de revisar protocols i circuits per adaptar-se “a una realitat canviant”.

Hi ha material de protecció i també testos per a pacients i professionals simptomàtics”

Magí Roig explica que en l’actualitat l’hospital té suficient material de protecció i que se’n va rebent progressivament, tot i que reconeix que no en tenen un “flux regular” com abans de la crisi sanitària, i esperen que en les pròximes setmanes la situació millori. A més, expressa el seu agraïment a les persones que de manera altruista han fet arribar tota mena de donacions, sobretot bates, que han ajudat els professionals a estar més protegits.

Pel que fa a les proves de detecció de la Covid-19, Roig no entra en detalls, però assegura que “hi ha testos d’acord amb el protocol establert per CatSalut i no hi ha problemes d’aprovisionament per a pacients i treballadors simptomàtics”. Ara bé, el director mèdic reconeix que estan a l’espera de poder ampliar la capacitat de testar més professionals i població.

Continuen anul·lades les visites programades

Els pacients no han d’anar a l’hospital en cap cas, llevat que el centre es posi en contacte amb ells per dir-los el contrari. Els usuaris que tenen visites programades o resten a l’espera de resultats seran informats per telèfon o rebran per carta una nova citació. En cas que algun usuari s’hagi de visitar presencialment, serà avisat per SMS o per telèfon. Sí que segueixen funcionant les consultes presencials d’ecografies de tocoginecologia i les visites presencials a Consultes Externes dels tractats amb Sintrom.

També et pot interessar

Comentaris