El comitè d’empresa de la fàbrica de Cristaleria a l’Arboç espera negociar un segon ERTO

Imatge general de la fàbrica de Cristaleria Española a l’Arboç. (Fotografia: Flickr)
15/04/2020 - 09:00h

Actualment hi ha vigent un expedient de regulació temporal d’ocupació per causes de força major i aleshores seria per raons productives

El comitè d’empresa de la fàbrica de Saint Gobain-Cristaleria Española a l’Arboç, una de les indústries més grans del Penedès, espera negociar un segon expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) arran de la crisi sanitària i econòmica del coronavirus de la Covid-19.

A Cristaleria ja està vigent un primer ERTO, presentat per causes de força major amb motiu del decret de l’estat d’alarma del govern central. “Va ser acceptat per silenci administratiu i és vigent des del 19 de març”, explica Ángel Fuentes, delegat de la UGT i un dels 13 membres del comitè d’empresa de la planta arbocenca dedicada, juntament amb una altra fàbrica a la població asturiana d’Avilés, a la fabricació de vidre per als sectors de l’automoció i de la construcció.

En concret, a la planta de l’Arboç es produeixen els vidres laterals i de darrera dels vehicles, mentre que a les instal·lacions de la mateixa empresa a Avilés s’hi fabriquen els parabrises i vidre per al sector de la construcció. L’anomenada divisió ‘Glass’ de Cristaleria fabrica el vidre, mentre que al sector ‘Sekurit’ s’hi dona la forma per al seu ús definitiu.

Segons Ángel Fuentes, ara s’està a l’espera d’obrir negociacions amb la representació de la direcció de la fàbrica del grup Saint Gobain “per fer un segon ERTO, en aquest cas per causes productives”. L’argument és que, per bé que s’espera poder reprendre l’activitat productiva en les properes setmanes, aquesta no s’endegarà molt probablement al 100%.

“Desconeixem com començarà novament l’activitat, amb quin volum de producció i necessitats dels proveïdors”, explica en aquest sentit el mateix representant del comitè d’empresa de Cristaleria a l’Arboç consultat pel 3d8.

Actualment, la fàbrica situada pràcticament a tocar de la carretera N-340 al seu pas per l’Arboç i que compta amb una plantilla d’uns 390 treballadors, a més de desenes de treballadors indirectes que fluctuen a partir de les necessitats productives, es troba totalment aturada amb motiu de la Covid-19.

“Treballem amb un mínim de personal, aproximadament una quinzena de persones, per al manteniment del forn”, comenta Ángel Fuentes sobre una instal·lació productiva de gran envergadura i la qual necessita diversos dies tant per engegar-se com per apagar-se i refredar-se.

L’ERTO vigent des del 19 de març afecta la plantilla de Cristaleria a l’Arboç i també el personal de la fàbrica del grup francès Saint-Gobain a Avilés i de les oficines administratives centrals a Madrid.

Pel que fa a les condicions econòmiques de l’ERTO a Cristaleria, implica que els treballadors percebin mentre s’allargui l’estat d’alarma pel coronavirus un 70% de la prestació per atur, mentre que l’empresa arribarà fins al 80% del salari brut, tot respectant les vacances, però sense pagues extraordinàries.

Amb tot, si l’Estat demora el pagament de la prestació d’atur per l’ERTO, l’empresa s’ha compromès a avançar els sous als seus treballadors.

El delegat sindical Ángel Fuentes conclou que el comitè d’empresa de Cristaleria a l’Arboç no creu que hi hagi perill per l’aplicació d’un hipotètic expedient de regulació d’ocupació (ERO) per extinció per a cap contracte laboral a la planta després de la crisi de la Covid-19. “Com a mínim, pel que fa als primers 6 mesos després de l’aixecament de l’estat d’alarma”, opina Fuentes.

També et pot interessar

Comentaris