El comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell denuncia manca de material adequat

Exterior de l’Hospital del Vendrell.
Avatar
09/04/2020 - 12:30h

També lamenta que no s’hagin fet prou tests de la Covid-19 a professionals, una cinquantena dels quals haurien resultat infectats

El comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell ha emès un comunicat en el qual es queixa de la manca de material adequat per treballar amb pacients ingressats amb positiu pel coronavirus de la Covid-19, i també del fet que no hi hagi prou tests per fer les proves de la Covid-19.

El comitè del centre sòciosanitari vendrellenc remarca que un 15% dels afectats per la pandèmia a Catalunya són sanitaris, “una xifra molt superior a la d’altres països europeus”, i que a l’Hospital del Vendrell el coronavirus hauria afectat una cinquantena de professionals.

“És de domini públic que la manca d’elements de protecció personal (EPIs) ha estat una realitat present a tots el centres de salut del nostre sistema sanitari”, es diu en el comunicat, on el comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell també mostra el seu agraïment a tothom que s’ha implicat solidàriament en la lluita contra el nou coronavirus i per “tot tipus d’iniciatives que s’han dut a terme des de molts sectors de la societat”.

Tot i la manca d’EPIs, el comitè de l’hospital vendrellenc remarca que els professionals han assumit i assumeixen “posar en risc la seva integritat física i la de les seves famílies, perquè la seva voluntat de servei als ciutadans i ciutadanes ha estat per sobre de qualsevol altra prioritat”.

El comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell expressa la seva col·laboració absoluta en l’adaptació a les necessitats organitzatives arran de la pandèmia, i també en voler continuar oferint el millor servei a la ciutadania, però tanmateix denuncia que la situació actual és “molt preocupant i inassumible” pels diversos motius.

Tot seguit, transcrivim les raons que s’apunten i denuncien des del comitè hospitalari vendrellenc:

“Primer. Els protocols sobre aïllament i tractament de l’afectació dels professionals sanitaris ha sofert diverses modificacions que han anat relaxant les indicacions tant de la realització de tests com de la quarantena dels professionals, no d’acord amb criteris clínics sinó per la manca de mitjans materials cosa que posa en risc als mateixos professionals que han d’atendre a la població com a la pròpia població.

Segon. Si bé en un primer moment els protocols indicaven aïllament i realització de test per als professionals que haguessin estat en contacte amb un cas positiu, ara per ara el protocol ha estat modificat i sols indica que la proba s’ha de fer en cas de contacte d’alt risc. Contacte d’alt risc suposa un contacte de 15 minuts o més amb una altra persona que hagi donat positiu.

Tercer. Fins a dia d’avui els contactes d’alt risc continuen treballant fins que se’ls avisi per fer el test que en la majoria de casos per tema de recursos se’ls fa una setmana després del contacte, pel que continuen treballant amb el risc de contagiar a la resta de personal i usuaris/es.

Quart. A data d’avui (el comunicat és del vespre d’aquest dimecres, 8 d’abril), la Fundació Santa Tecla no està fent els tests pertinents ni en els casos que indica el protocol. Davant la denúncia dels treballadors/res, la Direcció ha assumit que no té recursos per realitzar els tests necessaris segons protocols. La conseqüència de la manca de tests i d’EPis ha resultat en que uns 50 professionals hagin donat positiu i es trobin en situació de baixa amb la preocupació i angoixa d’haver d’anar cap a casa i propagar la infecció a la seva família. (Aquests 50 positius a l’Hospital del Vendrell s’han detectat en tests que s’han anat realitzant fins a data d’avui amb molt de retard, ja que hi ha professionals que han estat una setmana treballant a l’espera del test i que finalment han donat positiu).

Cinquè. Els professionals entenen que és inacceptable que la direcció de la fundació no faci denuncia pública assumint les seves responsabilitats de proporcionar tant els elements de protecció com els tests, mentre els professionals estan assumint les seves competències en aquestes condicions.”

PUBLICITAT

Tanmateix, des del comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell es denuncia que “la sanitat privada disposi de tests i no s’hagin posat a disposició de la sanitat pública intervenint aquests recursos o que en qualsevol cas la direcció de la Fundació Santa Tecla o les administracions locals assumeixin aquests costos imprescindibles per a la gestió actual de la pandèmia.”

Finalment, el comitè d’empresa de l’hospital comarcal del Baix Penedès denuncia que el servei de medicina laboral s’ha externalitzat recentment després que el responsable causés la baixa per jubilació, “situació que ha empitjorat molt la gestió interna de la situació.”

Per tot això, segons es manifesta en l’esmentat comunicat, la representació laboral de l’Hospital del Vendrell demana “el suport de tota la població per reclamar els recursos necessaris a les administracions locals, autonòmiques i estatals per a la contenció de la pandèmia”. “Nosaltres no us abandonarem, no permeteu que ens abandonin a nosaltres”, és el lema final del comitè.

També et pot interessar

Comentaris