La Covid-19 agreuja l’angoixa als malalts de TOC de la higiene

02/04/2020 - 16:00h

L’Associació Món Tocat Baix Penedès remarca que l’actual epidèmia afecta molt les persones que pateixen TOC

La neteja de la llar i –sobretot– la higiene personal són dos elements bàsics per evitar contagiar-se del coronavirus de la Covid-19. Això provoca una certa angoixa i també una obsessió a bona part de la ciutadania.

Tanmateix, hi ha persones que aquesta circumstància la viuen de manera especialment angoixant. Són les que pateixen el Transtorn Obsessiu Compulsiu (TOC) que té relació precisament amb la higiene.

Si habitualment ja es poden rentar les mans desenes de vegades al dia (i també dutxar-se més del que és habitual), l’actual situació de pandèmia pel Covid-19 provoca als pacients de TOC de la higiene un dia a dia molt més difícil de portar. I també a les persones que envolten aquest col·lectiu.

Una vintena de casos al Baix Penedès
Una de les persones que viu més de prop aquesta situació és Montserrat Navarro, fundadora i presidenta des de fa gairebé tres anys de l’Associació Món Tocat Baix Penedès. Aquesta entitat amb seu al Vendrell i amb usuaris d’altres territoris de fora de la comarca penedesenca vetlla per les persones que pateixen TOC i les seves famílies.

Navarro és mare d’una jove de 21 anys, Anna Navarro, que pateix precisament TOC de la neteja, i la qual ha tingut un atac d’angoixa aquests dies. “També hi ha pacients de TOC que tenen el de la higiene i el de la contaminació, persones que se senten brutes i tenen por habitualment de contaminar-se només sortint al carrer”, explica Montserrat Navarro.

L’Associació Món Tocat ha rebut des de la seva creació una trentena de persones amb TOC, la majoria de les quals –una vintena, diu la seva presidenta– pateixen el TOC de la neteja, que també és el més comú dels TOC existents. Altres tipus són el de la comprovació –que fa que les persones que l pateixen hagin de revisar una vegada i una altra que no s’han deixat un interruptor engegat o una clau de gas oberta–, de tipus sexual –amb dubtes sobre la identitat de gènere, gustos sexuals i sobre si s’estima o no la parella…– o bé relacionats amb la pederàstia –amb pensaments obsessius que fan creure al malalt que pot acabar fent mal o agredint sexualment un infant.

Montserrat Navarro comenta la dificultat que hi ha per tractar els TOC: “A l’Estat només hi ha una unitat especialitzada per tractar aquests transtorns, que és l’Hospital de Bellvitge, mentre que a Granada ens consta que hi ha una unitat de TOC però sense un hospital central de referència, sinó amb metges que el treballen de manera individualitzada”. A més, val a dir que a l’Hospital Clínic de Barcelona hi ha una unitat de TOC per a infants.

Casos colpidors
Montserrat Navarro explica durant la conversa amb el 3d8 com viuen els malalts de TOC de la neteja l’emergència del Covid-19. Es tracta de dos casos que han arribat a Món Tocat i que troba “especialment colpidors”.

El primer és el d’una dona de gairebé 40 anys que pateix TOC de neteja i contaminació. “Ara és incapaç de deixar sortir de casa ningú de la seva família per anar a comprar, perquè no es refia del coronavirus”, explica la presidenta de Món Tocat. “Surt de casa ella mateixa, amb guants i mascareta, i tot el que compra ho ha de netejar amb llegiu. Després ho passa per aigua, i també ha de netejar tot el que toqui, ja siguin claus, el volant del cotxe, portes, el mòbil…”, continua explicant Navarro.

Conec el cas d’una dona que passa quatre hores per guardar la compra a la nevera. Ho ha de netejar tot abans amb aigua i lleixiu”

Montserrat Navarro, presidenta de Món Tocat Baix Penedès

Aquesta persona malalta de TOC es pot estar unes quatre hores per deixar tota la compra desinfectada a dins de la nevera. “Les mans fins i tot li arriben a sagnar”, destaca també Navarro, que conclou sobre aquesta malalta de TOC que “abans d’aquesta situació pel coronavirus, tenia més o menys controlat el transtorn, tot i rentar-se les mans més d’una desena de cops al dia, de mitjana. Ara, se les pot estar rentant cada dos minuts, i la família aguanta la situació perquè no vagi a pitjor”.

El segon cas que explica Montserrat Navarro per il·lustrar l’angoixa dels malalts de TOC pel coronavirus és el d’un home també d’uns 40 anys i que viu amb els pares, que es troben en la setantena. Pateix el TOC de la neteja, i si habitualment no deixava estar els pares a la mateixa estança on era ell, “ara no els deixa ni sortir de l’habitació i es torna boig netejant”, apunta Navarro.

“Els pares estan desesperats, lògicament, perquè fins i tot han de menjar a l’habitació; el seu fill no hi pot estar a prop i, malauradament, els que venen a teràpia a l’associació són els pares perquè el fill no accepta el que té”, conclou la presidenta de Món Tocat Baix Penedès.

També et pot interessar

Comentaris