Els Agents Rurals intensifiquen la vigilància al medi natural pel coronavirus

Imatge d’arxiu del Pantà de Foix, un dels espais naturals que té el Penedès i on s’hi va fer un pícnic en ple confinament.
31/03/2020 - 22:00h

Sortir a córrer a la muntanya, passejar per collir espàrrecs o fins i tot un pícnic al pantà de Foix, algunes de les infraccions denunciades

Els Agents Rurals estan fent darrerament una intensa vigilància dels camins i indrets de muntanya del Penedès per evitar que, en vigència de l’estat d’alarma per l’epidèmia del nou coronavirus de la Covid-19, ningú acudeixi al medi natural tot saltant-se la prohibició de romandre a casa confinat.

Amb tot i malgrat les nombroses i reiterades advertències de les autoritats, encara hi ha casos de persones que acudeixen a la muntanya per córrer, passejar o collir espàrrecs, segons alguns dels casos amb què s’han trobat els Agents Rurals del Baix Penedès. Així ho confirma el seu responsable, Antoni Burau, que també reconeix que les principals infraccions amb què s’han trobat sobretot durant els darrers caps de setmana ha estat en zones boscoses properes a grans urbanitzacions i poblacions.

“És menys probable i més difícil que aquesta situació es doni a l’àrea del Montmell, per exemple, on has d’acudir-hi amb vehicle i t’exposes a que t’enxampin”, explica Burau.

De pícnic al Pantà de Foix

Tanmateix, un cas especialment greu que s’ha donat recentment al Penedès ha estat la denúncia que els Agents Rurals, en aquest cas de la comarca de l’Alt Penedès, van haver de posar a unes persones que feien un pícnic a la zona del pantà de Foix. Val a dir que les sancions econòmiques per vulnerar l’ordre de confinament oscil·len d’un mínim de 600 euros fins a un import de 30.000 euros, per als casos reincidents i de més gravetat.

L’import econòmic de les sancions el fixarà la Generalitat, però Antoni Burau, que per raons de confidencialitat professional no pot donar xifres concretes, apunta que el cos d’Agents Rurals ha hagut d’aixecar “diverses actes” per infraccions ciutadanes durant l’estat d’alarma.

“Hi ha gent que intenta sortir, per exemple ‘runners’ a córrer per la muntanya, però la situació sortosament va a menys”, explica Antoni Burau, que posa d’exemple que, malgrat que al cap de més de dues setmanes de decretar l’estat d’alerta -ampliat pel Govern central fins al 13 d’abril- tothom ja és conscient de la prohibició de sortir de casa si no és per una causa excepcional i per anar a buscar aliments, medicines o a passejar les mascotes, “encara et pots trobar algú que fa quilòmetres per passejar el gos”. “O també ens trobem amb algun cas de picaresca de caminar molt de tros per la platja per anar a comprar”, afegeix Burau.

Amb tot, com apuntàvem, Burau també diu que “s’ha notat força una davallada de gent al medi natural”, probablement a partir de l’avís de la Generalitat que intensificaria la vigilància amb el suport d’helicòpters. Aquesta circumstància fa més difícil, per exemple, que un corredor de muntanya pugui esmunyir-se de la vigilància d’uns agents rurals.

Antoni Burau també reflexiona que hi ha comportaments individuals de persones que surten soles al medi natural i que, a banda que no ho poden fer perquè està prohibit des del cap de setmana dels dies 14 i 15 de març, “el que fan és el contrari del que fa la majoria de gent, que respecta la normativa i està confinada a casa”. “Cal sempre una mena de tolerància, però amb els casos de gent amb comportaments que se’n van de mare; doncs, cal sancinar-ho”, conclou el responsable dels Agents Rurals del Baix Penedès.

Mesures preventives per evitar contagi

Finalment, val a dir que els Agents Rurals del Baix Penedès que aquests dies vigilen els boscos i camins de la comarca ho fan amb binomis de professionals que mai no es barregen. Així doncs, s’evita la possibilitat que, en cas de possible contagi pel coronavirus de la Covid-19, només caldria posar en quarentena el company de la persona infectada i no a tot el cos d’agents sencer.

També et pot interessar

Comentaris