Els ERTOs ja afecten més de 1.800 treballadors d’arreu del Penedès

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. FOTO: ACN
Eva López
26/03/2020 - 19:04h

A les tres empreses que ja havien iniciat la tramitació d’ERTOs se n’hi han sumat una desena, i els sindicats acusen algunes companyies d’oportunistes

Gairebé dues setmanes després que el govern de Pedro Sánchez decretés l’estat d’alarma, els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) han crescut de manera desmesurada. Actualment, ja són més de 342.000 els treballadors afectats per aquesta mesura, que a Catalunya ja han adoptat més de 41.555 empreses.

L’anunci que el Govern central allargarà encara dues setmanes l’estat d’alarma ha disparat la tramitació d’aquest tipus de documents. Només dimarts se’n van presentar 10.700 sol·licituds arreu del país.

PUBLICITAT

Com la setmana passada, el Penedès segueix contribuint a engrossir aquesta xifra. De moment, segons dades del sindicat CCOO, ja són més de 1.800 els treballadors afectats per aquest tipus de mesures, que estan prenent empreses de tipologies ben diverses.

Tal com han apuntat des de CCOO, a més de les empreses que han presentat ERTOs n’hi ha moltes (bona part pertanyents al sector vinícola) que han activat mecanismes de flexibilització interna per adaptar la seva activitat a l’escenari de menor demanda que ha generat la pandèmia del nou oronavirus.

Denuncia dels sindicats
Tot i que la majoria d’agents econòmics han coincidit a destacar que els ERTO són una bona fórmula per evitar la destrucció de llocs de treball, des de CCOO i UGT han denunciat que moltes empreses han iniciat expedients de manera “oportunista”.

De fet, a Catalunya aquest tipus de sol·licituds dobla les presentades a la comunitat de Madrid, i des dels sindicat indiquen que només s’haurien de presentar en casos “excepcionals”.

Per això, tant CCOO com UGT han fet una crida a la Generalitat perquè garanteixin la rigorositat de les causes dels ERTOs utilitzant la revisió posterior “en els casos que no hagin pogut atendre, per l’allau, en els terminis establerts”, han dit.

També et pot interessar

Comentaris