El Congrés aprova amb àmplia majoria i enmig de crítiques prorrogar l’estat d’alarma 15 dies més

Pla general del ple del Congrés on s’ha aprovat prorrogar l’estat d’alarma. FOTO: Pool Congrés
26/03/2020 - 09:28h

La mesura proposada pel govern de l’Estat ha comptat amb el suport del PP, Cs, Vox, PNB i Més País i les abstencions d’ERC, JxCat i la CUP

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat prorrogar l’estat d’alarma 15 dies més. La mesura ha comptat amb 321 vot favorables i 28 abstencions. A banda del PSOE i Unides Podem, hi ha donat suport el PP, Cs, Vox, PNB i Més País. JxCat, ERC, EH Bildu i la CUP, en canvi, s’han abstingut perquè reclamen un confinament total del país. Ara el govern espanyol hi haurà de donar el vistiplau definitiu. Per això, l’executiu ha convocat un Consell de Ministres extraordinari per aquest divendres. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat “temps, unitat i lleialtat” i ha avançat que adoptarà més mesures amb l’objectiu de “guanyar la guerra al virus”.Llum verda a l’ampliació de l’estat d’alarma a tot l’estat espanyol fins a l’11 d’abril.

El Consell de Ministres del 14 de març va aprovar el decret per primer cop però en aquella ocasió no calia el vistiplau de la cambra baixa. Davant l’evolució de la pandèmia, l’increment de contagis i de l’alarmant nombre de morts –ja superen les de la Xina-, l’executiu va anunciar diumenge que prorrogaria la mesura durant dues setmanes més. En aquesta ocasió, sí que calia que el Congrés ho debatés i ho votés.

En maratoniana sessió d’onze hores i amb un hemicicle pràcticament buit, la cambra baixa ha aprovat la mesura amb el suport, a banda de la coalició de govern, del PP, Cs, Vox, PNB i Més País. ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu s’han abstingut perquè reclamen que les mesures siguin més restrictives que l’actual decret i que el fixi el confinament total.

Les crítiques de l’oposició

El PP ha tingut un discurs crític cap a la gestió de Sánchez i ha assegurat que tot i tenir “els poders màxims” la seva eficàcia “està essent mínima”. També ha dit que tindrien lleialtat, la que al seu entendre no van tenir del PSOE quan governaven ells, però ha dit que la situació requereix de “fets” i no de mítings i ha demanat recursos per als professionals públics que treballen per combatre la pandèmia.

Vox també ha acusat Sánchez d’haver actuat “tard i malament” i li ha reclamat el cessament d’Iglesias, Illa i Simón. A més, ha instat a aplicar el 155 a Catalunya per evitar que Torra posi “en major risc la vida dels catalans” i el seu líder, Santiago Abascal, ha assegurat que el seu partit no descansarà fins que les autoritats competents assumeixin les seves responsabilitats”.

El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha defensat la gestió de l’executiu i ha assegurat que “és difícil tenir certeses en una crisi com aquesta”. Malgrat això, ha demanat a Sánchez que es comprometi a prendré mesures més restrictives si “l’escenari canviés a pitjor”.

Des d’ERC, Gabriel Rufián, ha defensat la seva abstenció assegurant que si no es para el país “ens quedem sense país” i ha dit que cal el confinament total excepte en els serveis essencials per garantir que el dia de demà “hi haurà activitat”.

La diputada de Cs, María Muñoz, ha defensat el suport del seu partit a la pròrroga per “lleialtat” però ha criticat la “inacció” del govern espanyol que, al seu entendre, ha posat en “perill” les persones.

Des de JxCat, Laura Borràs ha gravat un vídeo perquè la formació no assistit a la sessió demanant a Sánchez que atengui la petició de Torra de fixar el confinament total: “Ho hauran d’acabar fent”, ha dit. En aquest sentit, ha dit que no aplicar-lo és una “gravíssima irresponsabilitat” i que “cada hora que passa, ho és encara més”.

El portaveu de Mas País, Íñigo Errejón, ha reclamat que s’endureixi el confinament i es recuperi la inversió a la Sanitat. Segons Errejón, cal posar en marxa un ‘pla Marshall’ per assegurar la reactivació de l’economia, però cal actuar amb celeritat perquè “no tenim massa temps”. “No tothom pot aguantar una setmana o dues, i la reactivació comença ara”, ha advertit, però “cal atrevir-se”.

El diputat del PNB, Mikel Legarda, ha assegurat que cal persistir amb les mesures que hi ha establertes però ha instat a “reavaluar-les i reconsiderar-les” si amb les accions actuals i “en un temps raonable no comencem a veure efectes”.

La portaveu d’EH BIldu, Metxe Aizpurua, també ha defensat el confinament total perquè, segons ha dit, les mesures que s’han pres fins ara estan essent “insuficients” i ha augurat una nova pròrroga perquè “no s’està fent tot el que s’ha de fer”.

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha assegurat que el país “no necessitat ni armes ni militars sinó pa, sostre, sanitat i confinament total”. També ha assegurat que arribar “tard” costarà “moltes vides” i ha demanat al govern espanyol que garanteixi recursos públics en la lluita contra el coronavirus.

També et pot interessar

Comentaris