El Consell de Ministres dona llum verda a la prorroga de l’estat d’alarma 15 dies més

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió per videoconferència de la reunió interministerial pel coronavirus FOTO: ACN
ACN
24/03/2020 - 16:09h

La mesura proposada pel president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, s’haurà de votar aquest dimecres al ple del Congrés dels Diputats

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts demanar al Congrés dels Diputats prorrogar l’estat d’alarma durant dues setmanes més. Tal i com anunciar diumenge Pedro Sánchez i després que el govern espanyol el decretés per primer cop el 14 de març, avui s’ha donat llum verda a portar a la cambra baixa la votació de la mesura abans de que expiri el termini de 15 dies. La decisió arriba quan l’estat espanyol ja acumula 39.673 casos positius i 2.696 persones mortes per la covid-19. En les últimes 24 hores, la xifra de decessos s’ha enfilat un 24% (amb 514 nous morts) i la de casos confirmats, en un 20% (amb 6.584 nous casos).

L’article 116 de la Constitució espanyola estableix que el primer decret no necessita la votació del Congrés. L’executiu només n’ha d’informar, com ja va fer Sánchez al ple monogràfic de la setmana passada. La cambra baixa, en canvi, sí que haurà de votar la decisió d’allargar el confinament fins a les 12 de la nit del 12 d’abril al ple d’aquest dimecres.

La llei, a més, preveu que el els grups parlamentaris del Congrés puguin presentar propostes sobre l’abast i també les condicions de la prorroga que, per ara, s’ha fixat en dues setmanes.

La votació es podrà fer de manera telemàtica tot i que està previst que alguns ministres –entre ells els de Salut, Defensa, Interior i Transports que lideren les competències delegades- i diversos grups parlamentaris hi assisteixin presencialment, com ja va passar la setmana passada.

PUBLICITAT

La portaveu del govern espanyol i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha detallat també si la mesura compta amb l’aval del Congrés, “requerirà d’una nova aprovació per part del govern”. Per això, es convocarà per aquest divendres un Consell de Ministres extraordinari.

Montero ha defensat que la prorroga és “absolutament imprescindible per guanyar el virus”, tot i que són conscients de les mesures. “L’ampliació del decret d’alarma és una mesura dràstica però necessària”, ha insistit.

PUBLICITAT

“Som conscients de les incomoditats i inquietuds que suposa aquesta situació però les autoritats sanitàries coincideixen que és una mesura efectiva en la lluita”, ha remarcat. En aquest sentit, ha afegit que tots els esforços estan encaminats a “doblegar la corba” per poder “recuperar la normalitat el més aviat possible”.

Repatriar espanyols des d’Itàlia

D’altra banda, Montero ha anunciat que la prohibició de vols procedents d’Itàlia s’ha acordat afegir-hi l’excepció d’aquells que portin ciutadans espanyols o registrats com a residents a Espanya amb l’objectiu de “facilitar la seva repatriació”. En aquest sentit, ha detallat que els que arribin en vols procedents d’Itàlia hauran d’estar en quarantena i seran “monitoritzats”.

També et pot interessar

Comentaris