Les empreses del Penedès s’encomanen als ERTO per salvar l’activitat

Treballadors del sector de la construcció amb mascareta a Vilafranca.
Eva López
19/03/2020 - 18:05h

Ja hi ha diverses companyies penedesenques que han presentat de forma oficial expedients de regulació temporal d’ocupació

Quan el govern de Pedro Sánchez va decretar l’estat d’alarma a tot el territori espanyol a ningú se li va escapar que un dels sectors més afectats per la mesura seria l’empresarial. Patronals i sindicats es van afanyar a reclamar eines que permetessin a les empreses sobreviure a una crisi que arriba tot just quan la del 2008 semblava ja oblidada.

Dimarts, Moncloa va anunciar algunes de les propostes que ha posat sobre la taula per intentar que el coronavirus afecti com menys millor a la seva activitat, i aconseguir preservar així els llocs de treball en un moment en què l’atur s’havia situat a Espanya en nivells òptims.

Una de les mesures que més aplaudida és el fet que s’hagi agilitzat la tramitació dels ERTOs (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació), que permeten a les empreses prescindir de tota la plantilla (o part d’aquesta) per força major.

PUBLICITAT

Quan es va aprovar, tothom tenia clar que centenars de companyies –sobretot petites i mitjanes empreses– s’adheririen a aquesta possibilitat, i el Penedès no ha estat una excepció.

Des de CCOO han confirmat que hi està havent una allau d’ERTOs a les empreses de l’Alt Penedès, i firmes com Gramer (Sant Pere Molanta) o Gedia (Santa Margarida i els Monjos) ja han presentat expedients per força major. També ho ha fet la piscina municipal de l’Arboç.

Des del sindicat també han explicat que una part significativa d’empreses del sector del cava o companyies com Brose (Vilafranca) estan negociant mesures encaminades a la flexibilitat interna.

Per altra banda, molts dels que treballen han optat per facilitar el teletreball per als seus empleats en el que s’ha convertit en una opció majoritària per a moltes empreses.

Des del sector empresarial es reconeix que hi ha molts dubtes sobre com han d’aplicar les mesures aprovades pel govern, ja que no són fàcils d’interpretar.

“En molts casos resulta difícil compaginar la voluntat de l’empresari de protegir la salut dels treballadors, clients i proveïdors amb un tancament que no quedi cobert legalment per les mesures excepcionals per la Covid-19”, apunten des de la FEGP, des d’on demanen que s’agilitzin les mesures de liquiditat promeses pel govern.

També et pot interessar

Comentaris