Els presumptes autors del crim de la Guàrdia Urbana sabien el que feien

L’acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, en una pantalla de vídeo durant el judici a Barcelona. (Foto: Marina Fernández/ACN)
11/03/2020 - 19:00h

Els pèrits psicològics asseguren que ni Rosa Peral ni Albert López tenen cap trastorn de personalitat

L’acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, Rosa Peral, ha assegurat durant la seva declaració aquest dimecres al judici que s’està fent a l’Audiència de Barcelona que no va sospitar la mort de la víctima, Pedro Rodríguez, fins quatre dies després dels fets.

A preguntes del fiscal, Peral ha argumentat que hauria estat “inhumà i desproporcionat” pensar que algú havia assassinat a la seva parella i que per això confiava que tornaria a casa. L’acusada ha dit que la nit dels fets, entre l’1 i el 2 de maig del 2017, va veure Albert López arribar al seu xalet a Vilanova i la Geltrú saltant la tanca de casa seva amb una destral i una pistola, però que no va denunciar res per “por”.

També ha indicat que si va enviar missatges fent-se passar per la víctima o va anar al Pantà de Foix, lloc on va aparèixer el vehicle de Rodríguez calcinat i amb el cadàver al maleter, va ser perquè li va ordenar l’altre acusat, amb qui ha negat que tingués cap relació amorosa.

Abans de la declaració de Rosa Peral, els pèrits psicològics que van declarar aquest dimarts van explicar que ni Peral ni el suposat amant i també acusat pel crim, Albert López, tenen cap trastorn de personalitat i que, per tant, eren conscients del que feien quan suposadament van assassinar Rodríguez.

Segons els mateixos pèrits, Albert López “no té cap tipus d’alteració psíquica que pugui afectar la capacitat de saber el que fa i voler fer el que fa”.

I quant a Rosa Peral, els experts en psicologia diuen que tots els seus paràmetres de personalitat estan “dins la normalitat”, per bé que “té necessitat d’aprovació social, control de les seves accions i les relacions interpersonals, i certa rigidesa”. La defensa de Peral diu que va actuar per por d’Albert López, però els pèrits asseguren que hauria exagerat aquest sentiment.

La fiscalia va collar els pèrits privats aportats per la defensa de Rosa Peral i en aquest sentit, per exemple, va preguntar-los com podia tenir por d’un home al qual el trucava, li enviava missatges amorosos o fins i tot parlava d’ell amb terceres persones.

I pel que fa a la qualificació de la personalitat d’Albert López, els pèrits asseguren que es tracta d’una persona “histriònica compulsiva i narcisista, que per la configuració del perfil reforça la idea que no hi ha patologia i que és una persona que no tindria cap disfuncionalitat”.

Fredor dels acusats

El jurat popular va preguntar als pèrits com s’expliquen que els dos acusats s’hagin mostrat impassibles durant el judici, tot i veure a les pantalles de la sala les imatges del cos de la víctima. La resposta va ser: “Hi ha una fredor i sembla que aquestes imatges no els commouen. Podem pensar en una actitud defensiva, en no voler mostrar sentiments i un control de l’actitud”.

També et pot interessar

Comentaris