“Cal tenir en compte que Sant Fèlix és el 30 d’agost i no el 15 de novembre”

Jordi Bertran és des del 2016 cap de plaça de la diada de Sant Fèlix
06/03/2020 - 10:18h

El que des del 2016 és el cap de plaça, Jordi Bertran, analitza la decisió dels administradors i com s’escullen les colles que actuaran el 30 d’agost

Segons ha publicat la revista Castells, els administradors de la festa major de Vilafranca han triat ja les quatre colles que configuraran el cartell de la diada de Sant Fèlix. Seran Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Aquest seria exactament el mateix cartell que l’any passat i, per tant, seria el primer cop que per segon any consecutiu la Jove de Tarragona actua per Sant Fèlix, i també el segon any consecutiu que els Minyons queden fora de la diada, tot i que, per rànquing final de temporada, estan per davant de la Jove de Tarragona. Ara bé, no és el primer cop que això passa, ja que la Joves de Valls ha actuat en alguna ocasió per Sant Fèlix tot i no estar estrictament per punts entre les quatre millors.

Tot i la notícia publicada per la revista Castells en primer terme, i per altres mitjans després, els administradors ni ho confirmen ni ho desmenteixen i emplacen a tothom a una roda de premsa aquest dilluns a la tarda, quan faran públics els noms de les colles convidades.

Per part dels Minyons de Terrassa, el seu cap de colla, Nani Matas, només ha manifestat el seu “respecte” cap als administradors i la plaça i ha assegurat que, tot i que tindria “moltes coses a dir”, es va comprometre amb el quintet organitzador a mantenir el silenci, almenys fins que es faci oficial el nom de les colles escollides.

Un cop es faci públic en boca dels administradors, però, Matas ja ha avançat que tampoc tindrà “res a dir” perquè “cadascú és lliure d’escollir qui vol actuar al seu municipi”. Tot i que Matas no ho ha confirmat de manera oficial, fonts properes als Minyons asseguren que els administradors d’enguany no han anat ni a visitar la colla de Terrassa, sinó que només han parlat amb les quatre colles escollides.

“La manera de triar les colles és la gràcia de la festa major de Vilafranca”
Per aprofundir sobre el tema, aquesta setmana hem parlat amb el que és des del 2016 cap de plaça per Sant Fèlix, el tarragoní Jordi Bertran i, per tant, un entès en la diada.

Bertran considera que la manera d’escollir les colles per Sant Fèlix és “la gràcia” de la festa major vilafranquina i que la decisió dels administradors “s’ha de respectar, agradi o no, perquè són gent que ho fa de manera altruista”.

Bertran critica que s’hagi filtrat la notícia abans que els administradors ho hagin fet oficial, una postura que considera que “és una falta de respecte a l’organització i a la festa d’una població a la qual som convidats”.
Per Bertran, als administradors “se’ls ha d’empoderar al màxim i no només fer-los recollir diners sense després tenir la capacitat de decidir en un dels dies més importants”. “Per mi és irrenunciable el fet que siguin ells qui tinguin l’última paraula en escollir una colla o l’altra”, afegeix.

A partir d’aquí, Bertran apunta que “a qui no li agradi el cartell sempre és lliure de no venir, però no cal estar tot el dia criticant”, i recorda que Vilafranca és l’única població catalana que a principis del segle XX va decidir seguir apostant pels castells i, per tant, “l’única que pot presumir que va mantenir la seva continuïtat”.

Finalment, Bertran reconeix que el que sí que ha fallat enguany és la comunicació de la decisió i afirma que potser caldria tenir en compte, per altres anys, que necessiten més suport en aquest aspecte.

“Cal tenir en compte que Sant Fèlix és el 30 d’agost i no el 15 de novembre”
Segons Jordi Bertran, un dels aspectes que cal tenir molt present abans de valorar la decisió dels administradors és que Sant Fèlix “és el 30 d’agost i no el 15 de novembre”. Bertran afirma que en els dos últims anys, per rànquing la Jove de Tarragona ha arribat millor a l’estiu que els Minyons de Terrassa, i això s’ha de tenir molt en compte. “Si la diada fos el 15 de novembre potser les coses serien diferents, però no és així. No trec mèrits als Minyons, ni molt menys, però repeteixo que s’ha de tenir en compte sempre quan es fa la diada”.

També et pot interessar

Comentaris