Els metges demanen calma davant el coronavirus

Imatge d’un dels laboratoris on es fan proves de Covid-19 FOTO: ACN
05/03/2020 - 18:22h

Els professionals recorden que en cas de sospita de contagi s’ha de trucar al 061 i no s’ha d’anar a urgències, per evitar transmissions

La preocupació pel coronavirus és cada cop més gran. Aquest virus –que provoca problemes respiratoris– ja ha arribat a 32 casos a Catalunya confirmats pel Departament de Salut fins ahir dijous al migdia. També s’han produït tres morts a Espanya.

El Covid-19, que va sorgir a Wuhan, ja ha produït més de 90.000 contagis arreu del món, la majoria a la Xina. Itàlia, el país europeu amb més contagis, ha tancat les escoles i universitats fins a mitjans de març.

Malgrat tot, els metges demanen calma. El director dels Centres d’Atenció Primària de Vilafranca Nord i Alt Penedès, Josep Ayllón, explica que, si bé no ho pot quantificar, és evident que s’ha produït un increment de visites al metge per fer consultes sobre aquest virus, tot i que considera que a poc a poc la major part de la població ja està seguint la recomanació bàsica de trucar al 061 i, per tant, quedar-se a casa.

De fet, en cas de sospita o dubte, s’ha de trucar a aquest número –que ja ha reforçat el servei– per tal que sigui el personal sanitari especialitzat el que expliqui com cal procedir. Les autoritats sanitàries apunten que ningú s’ha de desplaçar a urgències per evitar contagis i que els casos lleus de coronavirus s’atenen a casa. Les proves, doncs, es fan al domicili.

Si una persona va al centre sanitari i el metge considera que podria estar infectada, s’aïlla el pacient en una consulta i el personal sanitari (degudament protegit) seguirà el protocol marcat per la Generalitat en aquell moment segons el tipus de pacient.

Ayllón demana a tothom que confiï en el sistema sanitari: “No és el primer cop que ens trobem amb nous virus i tenim experiència”, diu.

A partir d’aquí, el doctor també explica que és molt important que la gent s’informi “per canals oficials”, com ara l’Organisme Mundial de la Salut (OMS) i el Departament de Salut, i no faci cas a rumors o especulacions que sovint es publiquen a internet.

El doctor Josep Ayllón

“Només un petit percentatge es complica”
El director dels Centres d’Atenció Primària de Vilafranca, Josep Ayllón, explica que els símptomes del coronavirus són molt similars als d’una grip comuna, i que cal estar tranquils perquè “només un petit percentatge es complica i pot causar la mort”. Els casos més difícils i preocupants són les infeccions que pateixen les persones que tenen malalties cròniques, com ara les cardiovasculars, cardíaques o pulmonars, o també les que tenen diabetis o problemes immunitaris.

Què cal fer si s’ha viatjat a una zona de risc
Atès que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional, és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades, les quals, fins aquest dijous, eren les quatre regions del nord d’Itàlia (Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l’Emília-Romanya), la Xina, el Japó, Corea del Sud, l’Iran i Singapur.
Les persones que s’han desplaçat a alguna d’aquestes zones, un cop tornin han de controlar el seu estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge i, si presenta símptomes com malestar general, tos, febre o sensació de falta d’aire, han de trucar immediatament al 061 i informar sobre el viatge que s’acaba de fer i sobre els símptomes que tenen perquè se’ls puguin donar les indicacions oportunes.

Com em protegeixo?

1.- Renteu-vos les mans freqüentment amb aigua i sabó o solucions alcohòliques del 70%.
2.- Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar.
3.- Eviteu el contacte proper (almenys dos metres) amb persones que patexen infeccions respiratòries agudes i amb tos o esternuts.
4.-Eviteu compartir menjar i estris i altres objectes sense netejar-los degudament.

Símptomes i grups de risc
Els símptomes més comuns són lleus, poden semblar els d’una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d’aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions. Els grups de major risc són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, cardíaques o pulmonars, o amb diabetis o problemes d’immunitat.

Com es pot contreure la infecció?
Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir (no amb la mà) i rentar-se les mans molt sovint.

Les farmàcies esgoten les mascaretes per la por al coronavirus
Les farmàcies de Vilafranca han esgotat les mascaretes, informació que algunes han volgut anunciar amb cartells a la porta. Des de la farmàcia Planas expliquen que les van esgotar abans de Nadal, i que els proveïdors ja no n’han servit més. Afirmen que el coronavirus “no deixa de ser res més que una grip” i apunten que, en tot cas, qui necessitaria mascareta “és la persona infectada, no pas els altres”.

També et pot interessar

Comentaris