Mor al Vendrell el filòleg i exmossèn Joan Anton Ventura

26/02/2020 - 18:48h

És coautor d’un parell de llibres sobre patrimoni, era membre de l’IEP i havia estat vicari a Vilafranca durant 8 anys

Aquest dimarts a la nit ha mort a l’Hospital del Vendrell, víctima d’una llarga malaltia, el filòleg vendrellenc Joan Anton Ventura. Era molt conegut a la capital del Baix Penedès, entre d’altres raons, per haver estat durant molts anys professor catedràtic de llengua i literatura catalanes a l’Institut Baix Penedès, centre d’educació secundària que també va dirigir.

Joan Anton Ventura, que havia nascut fa 77 anys a Sant Sadurní d’Anoia, va ser vicari de la parròquia de Santa Maria de Vilafranca del Penedès entre el desembre del 1967 i l’octubre del 1975.

Durant aquesta etapa a Vilafranca, Ventura va dirigir uns anys el desaparegut Setmanari ‘Tothom’, i posteriorment, el 1983, va ser pregoner de la festa major.

Després de penjar els hàbits, es va casar i va tenir dos fills. Actualment, també era avi d’una nena.

Membre de l’IEP

Llicenciat en Geografia i Història i gran amant sobretot de la preservació del patrimoni, Joan Anton Ventura era membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, concretament de la Comissió de Patrimoni del Vendrell.

A més, a l’IEP també estava integrat en la secció literària i, per exemple, va col·laborar en l’organització de les Jornades d’Escriptors Penedesencs que es van celebrar a la primera dècada del segle XXI.

Autor de dos llibres

La seva faceta vinculada a la literatura i la història, sobretot molt relacionada amb els antics traçats medieval i romans de camins penedesencs, va fer que Joan Anton Ventura fos coautor d’un parell de llibres, juntament amb el vilafranquí Casimir Pla i Miquel Vives, de Martorell (Baix Llobregat).

Així, l’any 2013 va publicar un llibre sobre la via Augusta que travessa el Penedès: ‘A peu per la Via Augusta’, publicat per Cossetània Edicions. I, d’altra banda, el 2015 va publicar ‘El Camí ral de Vilafranca a Montblanc’, a càrrec de l’editorial vilafranquina Andana Edicions i Propostes Culturals.

Les exèquies per Joan Anton Ventura se celebraran aquest dijous, a les 16h, al Tanatori del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris