La protecció de les naus del carrer Comerç focalitza el ple de Vilafranca

Xavi Gonzàlez
20/02/2020 - 15:13h

Els vots de l’equip de govern (Junts i PSC) a l’Ajuntament de Vilafranca permeten aprovar definitivament l’àmbit del carrer del Comerç

El ple ordinari corresponent al mes de febrer de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar aquest dimarts de manera definitiva amb els vots de l’Equip de Govern (Junts i PSC) la modificació puntual del POUM en l’àmbit del carrer del Comerç. De fet, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès, en la seva primera sessió, va validar el passat 7 de febrer el text refós presentat per l’Ajuntament després de reparar uns desajustos tècnics de caràcter puntual i menor que havia assenyalat Urbanisme. “Ara ja podem dir que tots els barris de la vila tenen el seu planejament aprovat”, va assenyalar el regidor del Govern Francisco Romero, que va insistir molt durant el debat en la protecció de totes les naus, tot i que no va especificar en cap moment de quantes naus estava parlant. Aquest tema va ser un dels que va focalitzar el debat del dictamen.

PUBLICITAT

La veu dels contraris

Pel que fa als grups de l’oposició, Ramon Arnabat (VeC) va mantenir la línia de disconformitat tant en l’aprovació inicial com amb el text refós, amb el qual va dir que estava en desacord. “Lamentem la poca voluntat de parlar amb els grups de l’oposició per fer un millor projecte”.
Noel Viñas (CUP) va mantenir que aquest projecte es va fer amb “presses electoralistes i sense tenir en compte la participació ciutadana” i va fer una estirada d’orelles a Esquerra en el sentit que a la Comissió d’Urbanisme membres comarcals del partit hi havien votat en sentit favorable. Igualment, va mostrar la preocupació davant una possible desaparició d’algunes naus històriques. Romero va replicar-lo, pel que fa a les naus, assegurant que existeix un plànol amb la relació de naus que queden protegides, el qual s’ha treballat amb la direcció general de Patrimoni defensant que sense l’aprovació definitiva se n’haurien pogut enderrocar algunes.

Mònica Hill (ERC) va denunciar el fet que amb aquesta aprovació es perdia “l’oportunitat de construir al barri un projecte singular, natural, innovador, social i dinamitzador”. I no va veure justificada la construcció de 912 habitatges. “I menys encara quan no tenim el pla local de l’habitatge i l’agenda urbanística està caducada”, va afegir. Romero va tornar a replicar, en aquest cas a la regidora republicana, dient que “en el text refós queda molt clar que hi ha un conjunt de naus protegides que fins ara no ho estaven”. Abans de la votació final, l’alcalde Pere Regull va cloure fent una reflexió final en què va dir que per part dels grups de l’oposició “no hi ha hagut mai una contraproposta”. “Esperem que aquest projecte pugui reactivar el barri del Molí d’en Rovira”, va afirmar per acabar.

PUBLICITAT

Moció inoportuna

Tot seguit, el plenari va debatre una moció que presentava Esquerra precisament demanant que el conjunt històric de les naus industrials del carrer Comerç fossin declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La moció no va tirar endavant, i l’equip de govern va titllar la moció d’inoportuna. Francisco Romero va explicar que “qualsevol modificació del Pla General té més rang que qualsevol pla especial”. I va anar més enllà dient que s’ha fet un treball de detall amb la Direcció General de Patrimoni en què s’han analitzat nau rere nau tot mostrant a tot el plenari el plànol de les naus protegides. I novament va aparèixer la discussió sobre si n’hi havia prou amb ser Bé Cultural d’Interès Local o si calia ser BCIN. “El que li puc garantir és que la protecció està garantida”, va cloure Romero. “Nosaltres volem que es mantinguin les naus i que hi hagi vida al barri”, va afirmar finalment l’alcalde.

També et pot interessar

Comentaris