Un vilafranquí aporta idees a l’ONU en la lluita contra la fam al món
Marc Català, estudiant de Relacions Internacionals, va participar en un debat amb mig miler de joves de diversos països
El jove vilafranquí Marc Català, de 23 anys i estudiant de primer curs de Relacions Internacionals a la UOC, ha participat aquest febrer a Roma en una trobada mundial vinculada a l’Organització de les Nacions Unides (ONU).
L’organitzava l’Associazione Diplomatici en una de les quatre conferències anuals que du a terme a diversos indrets del món –aquest any, a més de Roma, tenen lloc a Nova York, Singapur i els Emirats Àrabs–, i a la qual acudeixen mig miler d’estudiants d’educació primària, secundària i universitària.
Acabar amb la fam al món
Segons ha explicat el mateix Marc Català al 3d8, aquestes conferències permeten que estudiants de molts països s’agrupin per debatre alguna temàtica d’interès per l’ONU.
De vegades, alguna idea ha arribat al plenari de l’organisme mundial. En aquesta ocasió era per trobar iniciatives que ajudin a erradicar la fam al món en 10 anys. Dins d’aquesta temàtica hi havia tres aspectes: la ‘Family Farming’, una iniciativa de les Nacions Unides que potencia tot el sector de l’agricultura familiar; el ‘Còdex alimentarius’, “un grup de normes no escrites, però que es fan servir per tractar el menjar perquè tingui la millor qualitat possible i s’evitin malalties, per exemple”, ha apuntat el jove vilafranquí assistent a la conferència de Roma; i un tercer tema sobre l’Any Internacional de la Salut, amb el lema “Plan Health” i per evitar que les plagues continuïn malmetent una tercera part de la producció alimentària mundial.
Marc Català va assabentar-se de la celebració d’aquesta trobada a través de les xarxes socials i va decidir anar-hi perquè vol dedicar-se a la mediació internacional en conflictes armats i creu que entendre com funciona l’ONU el pot ajudar “a tirar endavant aquest somni”.
Abans de ser admès per poder assistir a la conferència, per la qual cosa el jove va rebre una beca per un 20% del cost (uns 300€ per estar-se quatre dies a la capital italiana), l’estudiant vilafranquí va haver de participar el novembre en una entrevista via Skype.
El paper de Marc Català a la conferència va ser “debatre, sobretot, com fer que els països subdesenvolupats rebin un suport col·lectiu dels rics per complir l’objectiu del ‘Family Farming’”.
Per sorteig, va representar l’estat d’Angola, i valora que ha viscut “una experiència brutal” que l’ha canviat”. “Abans d’anar-hi estava espantat i vaig tornar com una persona nova, amb més visió del món, i em sento més madur, més adult”, conclou.