Alternatives al plàstic

Avatar
14/02/2020 - 12:00h

La normativa vigent sobre les bosses de plàstic obliga que les empreses es reinventin i incorporin paper i materials compostables

Aquest 1 de gener ha entrat en vigor una normativa aprovada per l’Estat espanyol que prohibeix definitivament l’entrega als consumidors, als punts de venda de béns o productes de bosses de plàstic. Igualment, les bosses de plàstic que tinguin un gruix igual o superior a 50 micres han de contenir un percentatge mínim del 50% de plàstic reciclat.

A més, a partir de l’1 de gener del 2021, a la Unió Europea estarà prohibida l’entrega de plàstics d’un sol ús (plats, coberts, canyetes per beure i bastonets per a les orelles, entre altres).

Rezero –la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable– indica que el recull de dades de la UE demostra que cada any 500.000 tones de plàstics acaben al mar, cosa que representen un 80% de la brossa marina. I d’aquestes deixalles, el 40% són plàstics d’un sol ús. En paral·lel, es calcula que el cost que suposa la contaminació per plàstics serà d’uns 22.000 milions d’euros fins al 2030, i amb la prohibició s’estalviarà un mínim de 3,4 milions de tones de CO2.

PUBLICITAT

Segons la revista Sostenible de la Diputació de Barcelona, algunes associacions ecologistes defensen que per reduir el plàstic s’ha d’apostar per un canvi profund dels hàbits i per la compra a granel, la substitució del plàstic per altres materials i l’ús de bosses de tela i d’elements reutilitzables. La indústria, tanmateix, aposta també per altres solucions, com l’ús d’envasos compostables i el bioplàstic, és a dir, plàstic fabricat a partir de productes vegetals.

Transformació del mercat
Òscar Rueda, director de vendes d’Olivé Rueda, empresa distribuïdora de productes d’embalatge i neteja industrial, assegura que a partir de la nova legislació la bossa de plàstic està desapareixent i que el seu consum ha baixat fins a un 80% respecte a dos o tres anys enrere, i que actualment s’està treballant amb bossa compostable de blat de moro i de fècula de patata.

A més, el paper està adquirint un major protagonisme. Rueda confirma que la bossa de plàstic té data de caducitat i que el fet que s’hagi de pagar ha agilitzat que la gent en consumeixi menys.

Si s’hagués fet un bon ús del plàstic s’hauria pogut conviure amb aquest material molt de temps

Òscar Rueda, director de vendes d’Olivé Rueda

En l’actualitat, els materials compostables semblen la millor alternativa, però Rueda insisteix que d’aquí a un temps, quan el seu consum augmenti, tindrem un problema de proveïment de matèria primera.

A partir del 2021, hi haurà tres tipus de materials alternatius per a les bosses. En primer lloc, la bossa compostable de blat de moro i de fècula de patata, que ja està substituint en gran mesura les funcions del plàstic. En segon lloc, la bossa de paper, que es considera reciclable i reutilitzable. I, per últim, el bioplàstic, un nou material que malgrat ser plàstic, ha de contenir obligatòriament un 70% de material reciclat, amb unes condicions concretes i un gruix concret perquè es pugui reutilitzar fins a quinze vegades.

PUBLICITAT

Els canvis que hi ha hagut als últims anys al sector han fet que actualment, tant entre els fabricants com entre els distribuïdors hi hagi una incertesa respecte quins materials es mantindran al mercat i quins desapareixeran, ja que, segons Rueda “encara s’estan fent proves i el producte no està definit”.

Envasos de materials compostables d’Olivé Rueda

Els materials compostables

El principal motiu pel qual es treballa amb material compostable és eliminar el plàstic del mercat. Un dels seus avantatges és que no contamina i és orgànic, és a dir, es desintegra. Així mateix, els compostables són materials que es poden posar al forn o al microones –a una temperatura determinada–. Però no tot són avantatges. La problemàtica actual més gran és el preu, ja que duplica o triplica el cost del plàstic.

Aquests materials s’han de tractar amb un compostatge concret, i això requereix un cost afegit. Un altre desavantatge és la caducitat, perquè les bosses de blat de moro i de fècula de patata tenen un termini de duració, normalment entre 10 i 12 mesos, cosa que significa que no es pot acumular perquè el material continuï sent fresc i no es deteriori.

També et pot interessar

Comentaris