L’Ajuntament del Vendrell aprovarà dilluns un pressupost que l’acosta a l’autonomia financera

El regidor d’Hisenda del Vendrell, Baltasar Santos, dilluns al seu despatx.
12/02/2020 - 09:30h

Els comptes per a aquest any pugen a 58,11 milions d’euros i preveuen inversions per 4,93 milions

El ple de l’Ajuntament del Vendrell aprovarà dilluns el pressupost municipal consolidat per a aquest any 2020, amb un import de 58.117.338,75 euros, dels quals 55,3 milions d’euros corresponen únicament al consistori sense els organismes autònoms i patronats.

Són uns 3 milions menys que l’any passat perquè, segons ha explicat al 3d8 el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, aquest exercici ja no hi ha pressupostats els 5 milions d’euros provinents del cannon de l’aigua i que va permetre finançar bona part de les inversios del 2019.

El govern explica aquest dimecres matí en roda de premsa tots els detalls d’un pressupost que pel que fa al capítol d’ingressos directes suposarà 27,68 milions d’euros i es manté en una xifra similar a la de l’any passat, alhora que el regidor d’Hisenda remarca que el govern local manté la pressió fiscal amb l’excepció de l’impost de l’IBI per als grans tenidors de pisos que estiguin buits i un augment d’un 10% en la taxa de recollida i eliminació de la brossa.

Pel que fa a la recaptació de l’IBI, que suposa uns 22,5 milions d’euros, el pressupost del 2020 fa una previsió a la baixa per possibles recursos i impagaments en el primer any d’aplicació de la mesura per fomentar el lloguer dels habitatges buits.

I també es preveu una menor aportació d’ingressos per plusvàlues, atès que l’Estat ha aprovat mesures que estalvien als consumidors el pagament d’aquesta taxa en el cas de no obtenir un benefici econòmic a l’hora de vendre o la transmissió d’un immoble per herència.

Pel que fa a les despeses d’una administració amb mig miler de treballadors i que suposen 24,6 milions d’euros, el capítol de personal -amb un total de 19,3 milions d’euros- augmenta un 11,39% respecte del 2019 per diversos augments de salaris pactats a l’hora de negociar els trams professionals i per l’increment d’un 2% decretat per l’Estat a tots els funcionaris públics.

Recuperar l’autonomia financera
El regidor d’Hisenda també destaca que la despesa financera de l’Ajuntament del Vendrell “baixa molt [el pagament a bancs passa dels 7,73 milions d’euros als 6,97 milions] i a final d’any recuperarem la plena autonomia financera, atès que l’actual ràtio d’endeutament del 76% dels ingressos corrents baixarà del 75% que marca la llei per no haver de demanar permís per poder endeutar-se per a noves inversions.

La ràtio d’endeutament a final d’any es preveu que estigui en el 69%. “Els interessos dels préstecs a pagar baixen un 16% i estalviem els interessos de l’EMMPAC, que vam liquidar el desembre”, diu Baltasar Santos, que xifra en un 41% la baixada generalitzada dels interessos que ha de pagar l’Ajuntament del Vendrell.

Altres xifres del pressupost que s’aprovarà al ple de dilluns són que destina un 13,05% (5,88 milions d’euros) a Cultura i Educació), inclosos uns 160.000 euros vinculats a la capitalitat cultural catalana; un 21,49% (9,67 milions d’euros) a la neteja i manteniment de la via pública, el 13,49% (6,08 milions) a Seguretat Ciutadanana i Protecció Civil, i un 4,81% del pressupost (2,16 milions) a Esports.

Principals Inversions
Pel que fa al capítol d’inversions, aquest 2020 suposaran 4,93 milions d’euros (el 2019 eren 7,89 milions perquè hi havia importants actuacions a la xarxa d’aigua i clavegueram derivades del cànnon d’aigua) i hi destaquen el projecte de remodelació del barri marítim de Coma-ruga amb fons europeus Feder (2,72 milions d’euros), una actuació urbanística a la zona de les 4 Fonts, noves inversions a la xarxa municipal d’aigües i clavegueram (mig milió d’euros a tota la zona del carrer Cristina Baixa), i diverses millores en instal·lacions esportives, amb un import de mig milió d’euros i principalment per a la pista d’atletisme i el camp de futbol del Tancat.

Finalment, altres inversions destacables per a aquest any 2020 al Vendrell seran la redacció dels projectes del parc del Botafoc, un Pla de seguretat viària, el Catàleg de patrimoni i l’impuls per protegir la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

El regidor d’Hisenda ha valorat que el pressupost per al 2020 “és de continuïtat per sortir com més aviat possible del Pla d’Ajust Financer que venç el 2023 i amb menys ingressos i una pujada de les despeses del capítol de personal mantenim serveis, en millorem, reduïm el deute a menys del 70% dels ingressos i mantenim inversions”. “I sense pujar la pressió fiscal, amb algunes excepcions”, conclou Baltasar Santos.

També et pot interessar

Comentaris