“Soc contrari al Brexit. Es van dir moltes mentides i es van fer promeses falses”

08/02/2020 - 06:00h

Douglas Suttle, un anglès establert des de fa deu anys a Vilafranca, diu la seva sobre el Brexit

Tres anys i mig després del referèndum en què el Regne Unit va decidir abandonar la Unió Europea (UE), aquest 31 de gener es va formalitzar el Brexit, que d’aquí a onze mesos de transició, i després que les dues parts negociïn la seva futura relació, serà una realitat. El 3d8 ha volgut parlar amb un anglès que fa 10 anys viu a Vilafranca i que està totalment integrat a la societat vilafranquina i catalana. Expressant-se amb un català gairebé perfecte, Douglas Suttle es lamenta profundament de la sortida de la Gran Bretanya de la UE. De fet, va votar-hi en contra perquè és de l’opinió que malgrat que no existeixi la perfecció, el projecte de la Unió Europea és molt important i enriquidor per a tots els membres integrants.

“¿Volem créixer junts com a continent?” “Volem intercanviar idees?”. Aquestes són dues de les moltes preguntes que es fa Suttle. Tot i tenir cultures diferents i creences diferents, creu que “com a humans i europeus, els països no poden anar a la seva, i hem de ser un conjunt d’estats que volen millorar Europa dia a dia”.

Cansat de Londres

Douglas Suttle va decidir un dia que volia marxar de Londres perquè n’estava cansat. Treballava al departament d’exportació d’una empresa de vins, i després de tombar un any per Amèrica Llatina va fer un cop de cap, i l’atzar el va portar, sense saber gens de català, fins a la capital penedesenca, on actualment exerceix de professor d’anglès a l’Escola Montagut. Expressa la seva incertesa sobre què pot passar d’ara endavant amb el Brexit, malgrat que a ell no l’afectarà gens. “Abans m’havia preocupat molt perquè hi havia una manca d’informació”. Però en el seu cas no el perjudicarà, ja que té un permís de residència indefinit. “No sé què passarà amb els que vindran a partir d’ara, i viceversa. De moment he d’aguantar les bromes dels meus amics anglesos, que em diuen que soc un sensepapers”, afirma.

A Londres no coneix ningú que estigui d’acord amb el Brexit, i l’únic amic que hi estava a favor, sis mesos després va reconèixer “que n’estava penedit”. “Es van dir moltes mentides i es van fer moltes promeses falses. No entenc que la gent es pogués creure tantes bajanades.

La independència d’Escòcia

A Suttle li interessa molt la qüestió d’Escòcia. Quan es va fer el referèndum ell volia que es quedessin amb la Gran Bretanya perquè és un país que li encanta i, a més, hi té família. El fet que Escòcia hagi votat en contra del Brexit l’ha fet canviat d’opinió, i és del parer que hauria de ser un estat independent. “Sempre se’ls havia dit que si eren independents quedarien fora d’Europa, i ara que han votat en contra de la sortida d’Europa són els anglesos els que marxen”. “Per mi els escocesos estan jugant bé, i el 50% ja està a favor de la independència”. Suttle pensa que Boris Johnson hauria de permetre un nou referèndum a Escòcia, i ara guanyaria el sí.

Té molt clar que aquest fet donaria esperances a Catalunya en l’objectiu de ser independent, “tot i que esperança no vol dir resultats”, diu Suttle, que acaba afirmant que la diferència entre Escòcia i Catalunya rau en el fet que Escòcia sempre ha tingut la condició de país. “Sempre ha estat un país propi dins d’un país de països i, en canvi, segons els espanyols Catalunya és una regió dins d’un país de regions”, conclou.

Finalment, Douglas Suttle conclou que no es pot prendre una decisió tan important i de tal rellevància amb només el suport de poc més del 50% de la gent. “S’hauria d’haver posat una condició d’almenys arribar a un 60%. Ningú es pensava que guanyaria el sí, ni el mateix Boris Johnson, que només anava en contra de David Cameron perquè volia arribar a ser primer ministre, i al final la jugada li ha sortit rodona”.

També et pot interessar

Comentaris