Emotiva estrena del Vendrell com a capital de la cultura catalana del 2020

Estrena de l’himne del Vendrell 2020 (Foto: Ajuntament del Vendrell)
25/01/2020 - 21:09h

Ha comptat amb l’estrena de l’himne, un mapping en una de les façanes de l’església parroquial i una encesa del campanar en ple hivern

El municipi del Vendrell ha celebrat aquest dissabte al vespre l’acte inaugural de la seva capitalitat de la cultura catalana de l’any 2020. Ha estat un acte solemne a la plaça Francesc Macià, molt concorregut i que ha comptat amb diversos moments plens d’emotivitat.

Primerament hi ha hagut els actes institucionals, encetats pel primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Vendrell, Christian Soriano, i la regidora de Cultura, Sílvia Vaquero. El primer ha volgut reivindicar la cultura com a motor de cohesió social i exemple de diversitat, i ha destacat, citant el mestre Pau Casals, que “som una fulla d’un arbre en una comunitat”.

La regidora de Cultura ha dit que aquesta cultura al Vendrell és “diversa, rica, plural, amb història, viva i dinàmica (…) perquè la cultura és cosa de totes i de tots”, i ha recordat vendrellencs il·lustres que sempre van combatre la intolerància.

Tot seguit ha intervingut Xavier Tudela, el president de l’organització de les capitalitats de la cultura catalana, 17 fins el moment, que ha recordat que el Vendrell va ser designada com a capital del 2020 en l’àmbit de la parla catalana el 2 de maig del 2018. “Estem segurs que el Vendrell serà una gran capital de la cultura catalana i que el 2020 marcarà un abans i un després” al municipi, ha dit també Tudela.

Posteriorment, ha intervingut la directora general de la Cultura Popular de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, que ha llegit una carta del president, Quim Torra, que finalment no ha acudit al Vendrell atès que Catalunya està de dol oficial pels efectes del pas de la borrasca Gloria. Amb tot, Blasco ha assegurat que Torra rebrà l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, l’organització del Vendrell 2020 i representants de la cultura vendrellenca al Palau de la Generalitat.

Parlament de l’alcalde

I, de la seva banda, l’alcalde del Vendrell, el qual també ha tingut unes paraules d’homenatge pels afectats de la tempesta d’aquesta setmana i un agraïment per tothom que ha treballat en minimitzar els danys, ha volgut exemplificar en el músic vendrellenc Jaume Vallès, mort dimecres als 99 anys, les “tantes i tantes persones que del Vendrell fan capital de la cultura”.

Segons ha dit també Kenneth Martínez, “el Vendrell és capital de la cultura catalana per dret propi”, gràcies a nombrosos vendrellencs il·lustres al llarg de la història i a la seva riquesa cultural i folklòrica. “La cultura és la nostra empenta en un entorn natural i social, és la nostra identitat”, ha dit l’alcalde vendrellenc. “Creix i també és viva perquè creix, s’enriqueix i muta”, segons ha continuat Martínez, que ha citat que hi ha més de 80 entitats socials, dos auditoris, el TÀG, cases museus i, per exemple, dos premis nacionals de Cultura (les fundacions Pau Casals i Apel·les Fenosa); a més d’una colla castellera gairebé centenària i una colla de diables ja centenària.

Posteriorment, el grup Lax’n’Busto i diversos grups corals vendrellencs han estrenat l’himne del Vendrell 2020, amb música de Carlota Baldrís i lletra de Gemma Ventura. Aquesta lletra fa referència a algú que és del Vendrell i viu a fora, però que torna a la vila en moments com la festa major.

I l’acte inaugural del Vendrell com a capital de la cultura catalana del 2020 ha conclòs amb la projecció d’un emotiu vídeo mitjançant un ‘mapping’ a la part de darrera de la façana de l’església parroquial i una lluïda encesa pirotècnica al campanar, un fet força estrany en ple hivern, atès que és un dels actes singulars de la festa major del mes de juliol.

També et pot interessar

Comentaris