Viure sense plàstic és possible

Berta Garriga ha convertit la consciència mediambiental en la seva professió.
17/01/2020 - 18:10h

La penedesenca Berta Garriga posa en marxa un projecte per ensenyar als consumidors a reduir l’ús de plàstic

El plàstic d’un sol ús s’ha convertit en un dels grans problemes del planeta. Segons dades de l’Organització de Nacions Unides (ONU) cada any es filtren als oceans 13 milions de tones d’aquest material, el 80% del qual prové de la terra. Malgrat que l’ONU ha qualificat aquesta situació de “catàstrofe ambiental mundial”, el cert és que encara ens queda molt camí per recórrer abans d’erradicar una situació que amenaça de causar danys irreparables.

La implicació personal fa temps que s’intueix com una de les solucions més fàcils i ràpides per a aquesta problemàtica, tot i que encara són poques les persones que han agafat com a hàbit deixar de consumir aliments envasats en plàstic. Una de les que sí que ho ha fet és Berta Garriga, veïna de Guardiola de Font-rubí, que fa tres anys va apostar per eliminar de la seva vida tots els productes envasats en aquest material.

“Totes les coses que venen envasades en plàstic no estan d’acord amb la meva filosofia de vida, així que vaig decidir suprimir-les”, explica Garriga. “Aposto pels productes de proximitat i frescos. Les coses que porten molt de plàstic, generalment no compleixen amb cap dels dos criteris, així que no em serveixen”, explica.

Per començar a reduir aquest tipus de material, aquesta jove es va sumar al repte “30 dies sense plàstic”. Durant aquest temps va eliminar tots els productes que no fossin envasats en recipients alternatius, i al final de la prova va comprovar que el plàstic que havia consumit cabia en una mà.

Assegura que al començament no va ser fàcil. Però amb el temps va anar adaptant els seus costums a una nova manera de fer. La seva implicació va ser tal, que fins i tot va acabar elaborant ella mateixa el pinso per al seu gos. “No en som conscients, però la quantitat de plàstic que ingerim quan mengem productes que hi han estat en contacte és gran”, apunta la Berta. De fet, hi ha estudis que afirmen que cada ésser humà consumeix anualment el plàstic equivalent a una targeta de crèdit.

Aposto pels productes de proximitat i frescos. Les coses que porten molt de plàstic, generalment no compleixen amb cap dels dos criteris, així que no em serveixen

Berta Garriga, activista

Després de la seva experiència, Berta Garriga va decidir compartir el que havia après amb la resta del món, i ara fa xerrades i tallers sobre reducció de residus, dedicades a adults i joves, i també a escolars. N’ha fet per tot Catalunya, també al Penedès. “El que realment falta és consciència sobre el problema. És cert que cada vegada hi ha més gent que opta per reciclar, i això –si es fa bé– és una bona iniciativa, però en el que cal pensar és en la reducció del plàstic”, apunta l’activista.

A banda de les conferències, Berta Garriga també ha creat un taller en línia (que es pot trobar al seu Instagram @arrelsvoladores) que dona als usuaris eines per reduir l’ús de plàstic en 4 setmanes. “Intento que la gent sigui conscient del problema, perquè si fas les coses, però no saps per què, al final deixen de ser importants”, declara.

En el taller “30 dies cap al residu 0” la font-rubinenca també explica les alternatives a l’ús de plàstic que hi ha al mercat. “Quan jo vaig fer la prova, m’ho feia gairebé tot jo. Entenc que la gent no té tant de temps per invertir en aquest tema, però si cadascú aconsegueix reduir l’ús de plàstic encara que sigui una mica, la millora ja serà molt important”, diu.

A banda de la millora que suposaria per al planeta que minvés la quantitat d’aquest material, Garriga assegura que en sortiria beneficiat el comerç local, ja que és on generalment trobes productes no envasats. “La carnisseria, la peixateria o la fruiteria del poble són bones opcions. A més, cada vegada hi ha més botigues que venen a granel. No és difícil trobar-ne. Assumir aquesta responsabilitat no és difícil i tots hi guanyem”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris