La vespa asiàtica s’estén pel Penedès

Niu de vespa asiàtica al costat del riu Foix. Foto Xavier Bayer
Avatar
07/01/2020 - 14:45h

En localitzen un niu de prop d’un metre d’alçada situat en un arbre a pocs metres del riu Foix, prop de la Ràpita

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Des de fa uns quants anys s’està escampant per bona part d’Europa, sembla ser que va arribar a França de forma accidental el 2004 i d’aleshores ençà s’ha anat estenent pel continent. Les espècies de fauna que no són pròpies de les nostres contrades, en general solen causar problemàtiques sobre els humans i sobre la fauna autòctona; recordem per exemple el mosquit tigre, el cargol poma, el cranc blau… En el cas de la vespa asiàtica un dels efectes negatius que provoca és una alta mortaldat d’abelles de la mel, per altra banda la seva picada és molt més dolorosa que la de les abelles i vespes d’aquí.

PUBLICITAT

Amb la caiguda de la fulla dels arbres que poblen els boscos de ribera del parc del Foix ha quedat al descobert un niu de vespa asiàtica de prop d’un metre d’alçada situat a la part alta d’un arbre a pocs metres del riu Foix, prop de la Ràpita. L’any passat ja es va trobar i retirar un niu més petit al costat del nucli urbà dels Monjos. La localització d’aquest nou niu indica que l’espècie s’estén pel Penedès i que va en augment.

PUBLICITAT

A l’hivern les vespes reines hivernen enterrades i el niu queda pràcticament buit. A la primavera cada vespa reina sortirà a fer un nou niu.

També et pot interessar

Comentaris