VeC i ERC s’atribueixen el mèrit d’una futura nova biblioteca a Vilafranca

Tot i la construcció de la nova biblioteca, el govern no descarta ampliar també la Torres i Bages. FOTO: Fèlix Miró
Judit Benages
03/01/2020 - 09:00h

Els dos grups de l’oposició asseguren que aquest equipament ha estat una reivindicació històrica seva i no del govern

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca, Francisco Romero, va explicar la setmana passada al 3d8 que ja hi ha partida per fer el projecte d’una nova biblioteca i que el govern aposta per construir-la en una nau que serà de cessió gratuïta per a l’Ajuntament quan s’aprovi el pla del carrer Comerç.

Concretament Romero parlava de la possibilitat d’obrir aquest nou equipament a la nau on ara hi ha la Fàbrica de Joguines del Patge Raimon, rehabilitant-la, tot i que apuntava que la localització encara s’havia de parlar i concretar.

A partir de la redacció del projecte, i un cop aprovat el pla, el govern haurà de començar a buscar finançament per poder construir la nova biblioteca, que Romero explica que és un dels punts acordats en el pla de mandat de Junts per Vilafranca i el PSC per als propers quatre anys.

Arran d’aquesta informació, apareguda al 3d8 de divendres 27 de gener, des de Vilafranca en Comú i ERC han mostrat la seva sorpresa pel fet que Romero no comenti en cap cas com aquests dos partits han treballat per tal que Vilafranca tingui una nova biblioteca.

PUBLICITAT

“L’acord amb ERC ha desbloquejat l’equipament”
En el cas d’ERC, el partit ha apuntat que el que ha desbloquejat la nova biblioteca ha estat l’acord de pressupost arribat entre els republicans i el govern vilafranquí.

Des del partit de l’oposició expliquen que la nova biblioteca “ha estat una històrica reivindicació d’ERC, que l’acord de pressupostos permet fer realitat ubicant-la en una de les naus del carrer del Comerç”.

ERC comenta que la nova biblioteca ha estat una aposta seva en l’àmbit cultural i de coneixement que ha estat recollida en els diferents programes electorals des del 2007 i asseguren que, de fet, va ser una de les condicions per les quals ERC va donar suport a la moció de censura presentada per Pere Regull contra Francisco Romero al 2008, juntament amb la construcció del segon CAP, una campanya d’impuls per la Vegueria Penedès, la municipalització de l’escola de música i un pla de xoc contra l’emergència social provocada per la crisi econòmica, entre d’altres.

Els republicans asseguren que en el programa electoral del 2011 com en el del 2015 s’apostava per aquest equipament, ja que com també recollia el pla de lectura i estudis elaborats per la Diputació de Barcelona, Vilafranca tenia necessitat d’una nova biblioteca central i d’abast comarcal.

“Actualment es compta amb poc més de 900m2 de biblioteca, la Torres i Bages, quan el Pla de lectura apunta que en calen 3000, per tant, és una necessitat urgent”, diuen els republicans, que continuen explicant que durant el mandat 2015-2019 ERC va proposar l’elaboració d’un pla d’equipaments per prioritzar les inversions, entre les quals la nova biblioteca, un fet que el govern JXC-PSC no va voler tirar endavant i va prioritzar altres despeses.

En el programa de les eleccions del 2019, Esquerra Republicana apostava per un gran impuls en l’àmbit cultural i de coneixement amb la segona biblioteca, entre altres projectes.

Segons ERC la possible ubicació en una nau del carrer Comerç no és “perquè sí” i apunten que ells sempre han considerat que amb la cobertura de la via del tren l’espai generat crea una nova centralitat que cal aprofitar per situar-hi un equipament com la nova biblioteca, i seria una forma efectiva i útil d’impulsar el barri del Molí d’en Rovira i la Girada i cosir les dues parts de la ciutat. “Amb l’acord ERC-Govern el 2020 ha de ser l’any de la nova biblioteca”, clouen els republicans vilafranquins.

“VeC va posar la primera pedra”
El portaveu de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, s’ha mostrat “sorprès” per les declaracions de Romero per dos motius principals.

El primer perquè, segons assegura, “el PSC mai ha estat a cap reunió de les que nosaltres hem anat per parlar de la biblioteca” i, en segon lloc, “perquè la condició per abstenir-nos al seu pressupost del 2020 era una partida per a la nova biblioteca, cosa que no van voler”.

PUBLICITAT

Per això, Arnabat assegura no entendre ara aquesta informació. Tot i que el regidor celebra la decisió i es mostra favorable a la ubicació en una nau del carrer Comerç, el portaveu dels comuns assegura que és Vilafranca en Comú qui va posar el debat de la nova biblioteca sobre la taula amb una moció el 2015, una demanda que han anat repetint en aquests últims anys i un dels eixos del seu programa electoral per a les últimes eleccions municipals.

Arnabat diu que Vilafranca en Comú va ser el primer partit que va dir que el lloc ideal per una nova biblioteca seria sobre la llosa o al Molí d’en Rovira “i estem contents que ho hagin acceptat, tot i que no hagin volgut reconèixer el nostre paper”.

Arnabat va un pas més endavant i considera que les declaracions de Romero són “xantatge i una estratègia perquè es vegi bé el pla del carrer Comerç”. Arnabat té clar que si Vilafranca té una nova biblioteca “serà segurament gràcies a tothom, però és Vilafranca en Comú qui va posar la primera pedra”.

També et pot interessar

Comentaris