Vilafranca aprova un pressupost de 56,2 M€ per al 2020 amb l’abstenció d’ERC

Una imatge inusual va ser la intervenció del Partit Popular, defensant les al·legacions a les ordenances malgrat no tenir representació municipal | 3d8
18/12/2019 - 18:01h

Govern i ERC pacten nou punts a treballar en el futur on hi destaca la construcció de la nova biblioteca

El darrer ple ordinari de l’any 2019 a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès va servir per aprovar de manera definitiva les ordenances fiscals i l’aprovació inicial del pressupost per al 2020. El tinent d’alcalde de Serveis Centrals i Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que el pressupost consolidat s’eleva fins als 56.238.460 euros (un 4’18% més respecte a l’any anterior), dels quals 48.168.499 corresponen al pressupost de l’entitat i la resta a altres ens municipals com són les Aigües de Vilafranca, l’Institut Municipal de Formació, els Serveis municipals de Comunicació, la fundació Vinseum i la de la festa major. Segons Ruiz, el gran gruix dels ingressos previstos procedeix de la millora de l’activitat econòmica i també les procedents d’altres administracions i de subvencions. En el capítol d’inversions, condicionat en alguns casos per obres que ja estan en execució, hi destaquen l’aportació creixent en el tema de l’atenció a les persones i serveis socials, les obres d’ampliació de Vinseum, la finalització del nou pavelló esportiu, el pla de mobilitat als polígons o en l’obertura a principis de l’any vinent de la nova Oficina de l’Habitatge.

La veu de l’oposició

Eladio Garcia (Cs) va avançar que malgrat estar d’acord amb el pressupost hi votaria en contra mentre es mantingui el suport a determinades entitats independentistes.

Ramon Arnabat (VeC) va parlar de mancances estructurals i sobretot va reclamar la construcció d’una nova biblioteca i que s’aclareixi el futur de l’edifici de l’antic hospital demanant una consulta ciutadana per decidirn-ne l’ús, temes que la resta d’oposició també van reclamar tot insistint en els pressupostos participatius.

Per la CUP, Maria Ramon, va definir-los de “continuístes” tot reclamant més atenció a les persones i menys inversió en ciment.

Francisco Romero pel grup municipal socialista va definir el model de pressupostos d’exemples per altres administracions locals i va destacar que manté una línia que permet assegurar els serveis, les inversions i no incrementar l’endeutament.

Acord Govern-ERC

Finalment, per part del grup majoritari a l’oposició, Pere Sàbat (ERC) va avançar l’abstenció del seu grup després de votar en contra els últims anys. I ho va argumentar a través de l’entesa amb l’equip de govern que giren al voltant de nou punts a treballar en els propers mesos i en aquest sentit va voler agrair “l’actitud positiva i la voluntat d’acord” del regidor d’Hisenda Aureli Ruiz. Un dels acords més importants és la creació de la segona biblioteca de Vilafranca en una nau del carrer del Comerç com a possible ubicació, extrem que va qualificar d’interessant Ruiz. Per Sàbat aquest és “un inici d’acord de ciutat” malgrat no tenir el mateix model i va estrendre la mà al govern per “desbloquejar” àmbits estratègics de la Vilafranca dels propers anys (comerç, coneixement, cultura i sostenibilitat). El pressupost va ser aprovat inicialment amb els vots del govern (Junts i PSC), l’abstenció d’ERC i els vots contraris de CUP, VeC i Cs.

Tributs fiscals endavant

Pel que fa a les ordenances fiscals per al 2020, Aureli Ruiz, va explicar que es feia un augment del 0,3% corresponent a l’IPC del mes d’agost. Ruiz va explicar que s’havien denegat les 31 al·legacions bàsicament per motius jurídics i amb informes tècnics tot i que va afegir que algunes es podrien incorporar per al 2021.

Aquest punt es va iniciar amb un fet excepcional, tal i com va dir l’alcalde, ja que es va permetre exposar les al·legacionsa a Miquel Tarrada del PP, que malgrat no tenir representació municipal el ROM permetia la seva intervenció. Les ordenances van ser aprovades amb els vots del govern municipal.

També et pot interessar

Comentaris