Sant Sadurní no enterra el projecte de construir un viver per celleristes al municipi

L’Ajuntament de Sant Sadurní ha descartat fer el viver a la masia de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell.
17/12/2019 - 18:00h

La CUP acusa l’alcalde Josep Maria Ribas de “deixadesa” en la defensa d’aquesta proposta, i el batlle respon que el projecte “encara està viu”

El grup municipal de la CUP de Sant Sadurní ha acusat l’alcalde del municipi, el republicà Josep Maria Ribas, de “deixadesa” en la defensa del projecte del viver de celleristes. Fa anys que el govern de la capital del cava barallava la possibilitat de construir un viver per a què els agricultors pugessin començar a elaborar els seus vins, però finalment, fa unes setmanes, al ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès es va anunciar que aquesta proposta es farà realitat, a Vilafranca.

Davant aquest fet, la CUP no ha dubtat en assenyalar la “inoperància” de l’alcalde com la culpable de la fallida d’un projecte, que consideren que hagués estat bo per ” dinamitzar l’economia i el sector vitivinícola a la vila”. “Per les coses que els interessa, treuen subvencions d’on sigui, en canvi pel viver no han mogut fitxa “, ha assenyalat Jordi Pujol, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Sant Sadurní.

Segons els cupaires, quan Maria Rosell era alcaldessa de la vila fins i tot es va organitzar una visita al viver de celleristes de Conca de Barberà, “i semblava que hi havia molt d’interès”, ha apuntat la portaveu de la CUP Arantxa Fernández. Ara bé, amb el relleu de Ribas a l’alcaldia, fruit del pacte de govern que van signar el PDeCAT i ERC la passada legislatura, la “cosa va canviar”, assenyala Fernández.

“Es va mirar la possibilitat de construir el viver a la casa pairal que hi ha a costat de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell, fins i tot es va fer un projecte per saber quan costaria, però arranjar l’edifici era molt car i es va descartar la possibilitat”, ha explicat Arantxa Fernández. Ara bé, una vegada descartat aquest indret, la CUP critica que no es busqués una alternativa, o que es cerquessin recursos per fer-lo viable.

“Estem vivint moments difícils, plataformes com la dels Joves Viticultors del Penedès reclamen poder viure dignament de la terra. Tirar endavant projectes com aquests és com realment es recolza al sector” , ha lamentat la portaveu dels independentistes al consistori sadurninenc.

“No es pot enterrar una proposta quan encara és viva”

Josep Maria Ribas, alcalde de Sant Sadurní

L’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas, ha sortit al pas de les declaracions de la CUP assegurant que el projecte d’ubicar el viver de celleristes a Sant Sadurní, encara no està descartat. “No es pot enterrar una proposta quan encara és viva”, ha dit el batlle, que ha assegurat que el govern encara treballa en diverses possibilitats per fer-lo realitat.

Entre d’altres, Ribas ha explicat que es mantenen converses amb una cooperativa del territori per explorar una col·laboració que permeti ubicar el viver en les seves instal·lacions. També ha dit que aquesta mateixa setmana s’ha obert una nova via de treball, en la qual ja s’ha començat a treballar.

Sobre perquè Sant Sadurní no ha optat al FEDER que atorga diners per aquesta proposta, Josep Maria Ribas ha apuntat que fer-ho hagés significat potser perjudicar altres entitats, ja que la subvenció només es dona en cas que es tirin endavant tots els projectes que es presenten. “Nosaltres no podíem assegurar que el viver tirés endavant al 100% perquè no teníem lloc on ubicar-lo. Abans de fer mal a altres pobles, vam preferir no sumar-nos-hi”, ha assegurat l’alcalde.

Sobre la convivència de dos vivers de celleristes en poblacions tan pròximes com Sant Sadurní i Vilafranca, Ribas ha assegurat que té tot el sentit del món, ja que el de la capital de l’Alt Penedès només treballarà vins tranquils i escumosos (la DO Penedès és un dels impulsors de la poposta), mentre que el de Sant Sadurní estaria enfocat als caves.

Tot i que el batlle ha fet èmfasis en que el govern seguirà treballant per poder disposar d’aquest equipament, també ha deixat clar que no és cap fracàs que el viver es faci en una població diferent ja que aquest s’ha d’entendre com una proposta comarcal. “No ens podem mirar tan el melic, No ens fa cap bé”, ha sentenciat Josep Maria Ribas.

També et pot interessar

Comentaris