Vilafranca, entre les ciutats on el comerç utilitza més el català

Un moment de la presentació del pla feta a Vilafranca
12/12/2019 - 14:00h

Així ho assenyala un estudi realitzat l’any 2018 a 409 establiments comercials de la vila

El regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, va presentar aquesta setmana els resultats de l’estudi Ofercat 2018 per conèixer la presència del català al comerç i la proposta de mesures del pla. Després d’un estudi observacional a la vila a través d’una mostra de 409 establiments comercials (382 comerços de 8 rutes que es van fer per Vilafranca, amb 18 parades del Mercat municipal de Sant Salvador i a 3 grans superfícies com són Simply, Dia i Mercadona), una de les dades més significatives que s’entreveuen és que Vilafranca del Penedès, juntament amb la capital de l’Osona, Vic, és la ciutat on més s’utilitza el català als comerços. L’estudi es va realitzar durant l’any passat a 10 ciutats catalanes com Mataró, Sant Feliu de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Cornellà, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels i el Prat de Llobregat.

En aquest pla s’estudien quatre factors, dos relacionats amb la retolació dels comerços (retolació identificativa i retolació de l’aparador) i dos amb la llengua oral (llengua d’identificació oral i llengua d’adequació oral al català). Pel que fa al comerç vilafranquí, tots els índexs assoleixen uns valors força alts, d’acord amb les característiques sociolingüístiques de la ciutat. Montfort va assenyalar que els resultats són bons però que “hi ha camps de millora, com a les grans superfícies o en aquells comerços que regenten ciutadans d’origen estranger”. En aquest sentit, a la capital penedesenca s’han comptabilitzat 26 comerços regantats per pakistanesos, 19 per marroquins i 17 per xinesos. Un dels objectius principals del Pla Ofercat 2019-2022 serà el d’incidir en aquests establiments regentats per immigrants, sobretot en l’ús oral del català i l’atenció oral.

L’estudi el realitza la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, a través del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, i tenen com a prioritats l’extensió del coneixement del català, especialment entre aquells ciutadans que no l’entenen i els que no el saben parlar i el foment de l’ús en aquells àmbits on és deficitari.

També et pot interessar

Comentaris