El Vendrell es dota d’un Codi de Conducta i Bon Govern

Representants de tots els grups municipals del ple de l’Ajuntament del Vendrell. (Foto: Ajuntament)
Avatar
11/12/2019 - 16:38h

El document servirà per millorar la confiança de la ciutadania i garantir la integritat i ètica institucional de l’Ajuntament del Vendrell

En una roda de premsa conjunta a la Sala de Plens, amb representants dels set grups municipals que configuren el ple de l’Ajuntament del Vendrell -PSC, Cs, AVP-FIC, SP-ERC, JxV, Primàries Catalunya i Podem-, aquest dimecres al migdia s’ha donat a conèixer la proposta de Codi de Conducta i Bon Govern que es debatrà en el ple ordinari del proper dilluns.

Es tracta d’un document que s’ha treballat conjuntament en els últims mesos, després que en el ple del passat 5 d’agost s’aprovés per unanimitat una moció en aquest sentit presentada pel grup municipal de Som Poble-ERC.

PUBLICITAT

Aquest codi dona compliment al mandat previst en l’article 55.3 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern i pretén mostrar la voluntat de l’Ajuntament del Vendrell d’enfortir el seu compromís amb l’adopció de mesures que millorin la confiança de totes les persones vers les institucions i els seus representants, i vetllar per garantir la integritat i ètica institucional, juntament amb d’altres iniciatives vinculades a la transparència, l’accés a la informació pública i el retiment de comptes.

El regidor de Transparència del consistori vendrellenc, Christian Soriano, ha valorat positivament el fet que l’elaboració del Codi hagi estat una feina conjunta de tots els grups municipals “perquè creiem que el consens és fonamental en temes tan transcendentals com la transparència i la participació efectiva de la ciutadania”.

En aquest sentit, Soriano ha destacat que hi hagi hagut consens tant en el fons com en les formes, “perquè això és una manera de donar  un valor afegit a aquest document”. Soriano també ha volgut agrair la bona predisposició i col·laboració que afirma que hi ha hagut entre tots els grups, així com la tasca desenvolupada pels tècnics municipals que han permès que el Codi de Conducta i Bon Govern “sigui aviat una realitat a l’Ajuntament del Vendrell”.

Valoracions dels diferents portaveus

De la seva banda, el regidor de Som Poble-ERC, Josep Mañé, s’ha mostrat “força satisfet pel resultat final del treball conjunt de tots els grups municipals amb presència al Consistori del Vendrell”. “Aquesta fórmula de consens -ha dit Mañé- té importància perquè ens garanteix, en certa manera, que independentment de qui estigui al govern és una eina acceptada per tots els representants de l’Ajuntament i tindrà continuïtat”.

Pel que fa al contingut del Codi, Mañé ha volgut destacar alguns punts rellevants: D’una banda, el conjunt de principis ètics que inclou i que interpel·len als regidors i alts càrrecs del municipi de manera individual, i establint el marc de com ha de ser la seva actuació com a regidors i regidores (com ara principis d’exemplaritat, igualtat de tracte i no discriminació i retiment de comptes).

I, d’una altra banda, Mañé ha afegit principis de bon govern en la línia de treballar per l’interès públic, garantir la transparència, millorar l’eficiència de l’administració, garantir la neutralitat institucional o potenciar l’ús del català, tenint en compte la diversitat cultural religiosa i lingüística dels ciutadans del municipi.

PUBLICITAT

Josep Mañé també ha ressaltat el fet que el Codi també estableix una regulació força estricta pel que fa als conflictes d’interessos i una altra referida a les normes de conducta envers l’oferiment de regals i privilegis. 

Mañé, finalment, també ha agraït la feina dels tècnics i professionals que han desenvolupat aquest Codi ètic i ha afirmat que ara toca desenvolupar-lo i fer efectiu el compromís que inclou. 

En el seu torn de paraula, Bárbara Peris, de l’Associació Veïnal de Platges (AVP-FIC), ha destacat que l’objectiu del codi que s’aprovarà al ple de dilluns que ve “és que el ciutadà tingui accés a la gestió del govern d’una forma més clara. Ja que demanem civisme i bon comportament al ciutadà, aquesta és una forma de començar per nosaltres mateixos i fer-ho visible”.

De la seva banda, Mar Negro, de Ciutadans (Cs), ha manifestat que “aprovar aquest codi és la millor manera que tenim de poder demostrar al ciutadà la transparència que tant se’ns demana i que quedi ben reflectida”.

El regidor de Podem, Òscar Blasco, ha recordat que en el passat mandat el seu grup ja va presentar diverses propostes encaminades al mateix objectiu que estableix el Codi. Ha explicat que “és imprescindible que les administracions, que l’activitat municipal i la dels càrrecs públics tinguin un marc amb principis com la pluralitat, la transparència o la neutralitat, i per fer-ho calen eines que ho permetin com el Codi de Conducta i Bon Govern”.

Blasco també ha destacat la importància que el Codi inclogui l’existència d’una Comissió de seguiment en què la ciutadania, a través d’una comissió pública, pugui exercir una certa fiscalitat sobre el compliment dels principis”.

En el seu torn de valoració, el regidor de Junts pel Vendrell (JxV), Josep Mercadé, ha celebrat la construcció d’un consens en un tema tan rellevant com la transparència i el de la confiança que hi ha d’haver entre l’exercici dels càrrecs electes, eventuals i de confiança i la ciutadania. “Celebrem que s’hagi pogut arribar a un contingut molt exhaustiu que contempla totes les situacions en què es poden donar ambigüitats. És un punt de partida perquè en endavant es puguin rendir comptes en tot moment i recuperar una major confiança amb la ciutadania en general”, ha remarcat el regidor de JxV.

De la seva banda, el regidor de Primàries Catalunya, Josep Maria Llasat, ha destacat que una manera de mesurar la qualitat democràtica d’un govern “és establir uns codis de conducta que facin difícil conductes que no accepta la societat. Per tant, establir aquest document i d’una manera consensuada és un primer pas per aconseguir-ho”.

Llasat ha afegit que ara faltarà un segon pas, “fer-ne un seguiment acurat i  tenir la voluntat de posar en pràctica aquest document” i ha volgut destacar també el fet que els ciutadans també puguin assistir a la comissió de seguiment”.

També et pot interessar

Comentaris