Els Falcons de Vilafranca es fan grans

Escala d’11 completada pels Falcons de Vilafranca el 2013. FOTO: Fèlix Miró
04/12/2019 - 16:33h

Els de la faixa verden celebren aquests dies els seus primers 60 anys d’existència

Els orígens dels falcons es remunten al segle XVII –van néixer el 1862 a Txecoslovàquia com a organització d’educació física anomenada
sokol, que en txec vol dir falcó– i des d’aleshores la seva història ha passat per moltes etapes.

Els sokols, un dels moviments gimnàstics més importants de l’època, es van crear amb la finalitat de mantenir i fomentar el nacionalisme txec i, al mateix temps, promoure activitats cíviques i educatives per als joves. Van néixer amb una idea de consciència coŀlectiva.

Ja a Catalunya, el 1931 es va fundar la Federació de Joves Cristians (FJCC), que va ser un moviment de joventuts catòliques no adherides a cap partit polític.

El que més va sorprendre a la FJCC dels sokols va ser el seu gran poder d’associacionisme. Així, van crear diverses agrupacions, una de les quals la gimnàstica, a la qual van pertànyer els falcons. Seguint el model txec, la FJCC va voler remarcar el seu interès per la cultura física i va crear l’agrupació gimnàstica esportiva els Falcons.

L’organització dels Falcons no parava de créixer, fins al punt que amb dos anys ja eren més de 200 atletes, amb una gran quantitat de premis. A més, cada cop s’obrien més gimnasos de falcons arreu de Catalunya.

La primera actuació dels Falcons de Vilafranca

Els Falcons de Vilafranca
Tot i així, l’any 1939, en acabar la Guerra Civil, la Federació de Joves Cristians va desaparèixer, i els pocs integrants que hi havia van quedar emparats sota Acció Catòlica.

La veritable història dels Falcons de Vilafranca sorgeix d’un festival organitzat a principis de setembre del 1959 per la JOC (Joventut Obrera Cristiana). Uns quants membres d’aquesta agrupació d’amics, com ara el Mènec, el Nyanyo, el Paquito, el Ramon Ventura i altres van muntar uns quants números falconers com un dels actes del festival, però la cosa no va anar a més.

De manera oficial, doncs, els Falcons de Vilafranca van néixer el setembre del 1959 a redós d’Acció Catòlica, quan el jovent d’aquesta entitat va estar tota una tarda ballant els balls de la festa major i algú va dir: “Vinga, veniu, que farem falcons!”. Gràcies a aquesta frase existeixen els Falcons de Vilafranca.

Uns dies després, el Plans, el Jordi Huguet, el Sivill i el Ton Carbonell van parlar de la possibilitat de formar un grup de falcons. Aquell mateix dia es van trobar amb el Mènec a la Rambla i li van demanar que fes d’entrenador. És aquí on s’encén la flama falconera.

Van començar a la colla 15 nois amb una mitjana d’edat de 16 anys i l’1 de gener de l’any 1960 fan la seva primera actuació a l’escenari del Casino, amb quatre mesos d’assajos previs. A banda d’una desena d’actuacions més aquell primer any, els Falcons actuen per primer cop a les Fires de Maig i a la festa major.

Piràmide drets de 6 completada pels Falcons, l’any 1999 FOTO: Fèlix Miró

Els anys 1962 i 1963 s’entra en una decadència que fa que no s’actuï ni per la festa major, però a partir d’aleshores els Falcons de Vilafranca no deixaran d’actuar per la més típica.

A mida que passen els anys la colla va augmentant (de 17 joves passen a ser-ne 60) i les seves figures són més arriscades. De mica en mica, passen de fer quatre o cinc sortides a fer-ne 50 o 60, i a convertir-se en una de les colles típiques a les festes majors de la comarca, sobretot a la de Vilafranca.

En cinquanta anys han passat per la colla al voltant de 400 falconers, i tots i cadascun han aportat el seu gra de sorra per tal de poder celebrar mig segle.

Pel que fa a la indumentària, la colla vilafranquina ha vestit sempre de blanc, tot i que al començament la canalla anava amb pantalons curts, i ara van tots de llarg.

La faixa és de color verd per un motiu força curiós: quan l’any 1959 els fundadors de la colla van anar a comprar faixes, en necessitaven 17, i van haver de ser de color verd perquè dels altres colors n’hi havia menys quantitat i, per tant, no van poder escollir.

Els pilars de 6
Fa temps que la colla vilafranquina té com a màxima fita el pilar de 6, i més concretament s’inventen una nova modalitat: el pilar de sis aixecat per sota.

El 30 d’agost del 1983 el carreguen a Vilafranca, i el dia 31 d’agost del 1996 l’aconsegueixen descarregar per primera vegada. És el 30 d’agost del 2001 quan els vilafranquins aconsegueixen, per primera vegada carregar el pilar de 6 aixecat per sota i deixar-lo net.

D’aquests pilars de sis aixecats per sota en porten, de moment, un total de 12: el primer va ser el 1996, el 2000 van ser dos, el 2007 van ser tres, el 2008 també tres (un d’ells a assaig); el 2009, dos (a la festa major de Sant Quintí i a l’assaig previ a festa major) i l’últim descarregat va ser la festa major del 2010.

Primer i únic pilar de sis aixecat per sota carregat i deixat net, el 2001

Una altra fita important dels falconers és la pira 6/6, i també aconsegueixen descarregar la piràmide drets de 6. Cal destacar també l’escala de 10, descarregada l’any 1989 i l’escala d’11 que, amb la participació de 67 falconers, van carregar l’any 1993 i descarregar el 2013.

Per acabar aquest currículum, els Falcons de Vilafranca van descarregar l’any 1983 el tres de set aixecat per sota deixant-lo net i també el tres de set net el 1998. A més, també cal destacar la piràmide drets de sis descarregada el 1999; el tres de set aixecat per sota el 2001 i, a més, pires 6×6 descarregades en diferents anys i la pira 7/6, carregada per primera i única vegada la festa major del 2014.

Imatge de la pira 7/6 carregada el 2014. FOTO: Fèlix Miró

Els últims deu anys
Des del 50è aniversari fins avui dia (és a dir, aquests últims deu anys) els Falcons han consolidat el seu local com a espai gastronòmic, tot i que no l’han posat en marxa al 100% fins aquest any, després de les obres i millores que encara estan donant a conèixer.

A més, gràcies al local ja tenen un espai propi per a les seves activitats i, sobretot, un lloc on poder assajar. Pel que fa al seu funcionament, els Falcons han canviat la seva manera d’escollir la junta directiva, ja que ara s’ha de presentar una candidatura completa que es valida per dos anys.

Pel que fa a les figures, es podria destacar que han sigut els anys de les escales, ja que s’ha consolidat l’escala de 10, es va descarregar la primera escala d’11 l’any 2013 i en l’última dècada se n’han descarregat cinc més.
Des de la colla apunten també la importància de completar 32 pires 6×6 entre els anys 2010 i 2017, cosa que els va portar a carregar, l’any 2014, la primera i, de moment, única pira 7×6 de la seva història. Enguany els Falcons també celebren els 20 anys de la primera i també única piràmide drets de 6 descarregada.

Actes de celebració dels 60 anys

Després del pregó de divendres passat dut a terme per Foix Cuyàs, els Falcons estan ja, ara sí, d’aniversari. Una de les activitats més populars és el Ral·li, que enguany celebra (concretament, demà divendres) la seva 28a edició.

Dissabte, de 16 a 18h, hi haurà activitats infantils al local i a les 19.30h es podrà gaudir, de manera gratuïta, a la sala de festes 1976 d’una exhibició de balls tradicionals bascos amb una formació amiga de la colla, els Alkartasuna Euskal Dantza Taldea, procedents de Passai Antxo. I per finalitzat el seguit d’actes i com a traca final de l’aniversari, diumenge se celebrarà la gran actuació de Falcons i Exfalcons, que es farà al Casal.

La jornada començarà a les 12 del migdia amb una petita cercavila que recorrerà els carrers del Centre. Concretament, començarà a la rambla Nostra Senyora i seguirà pel carrer de Sant Joan, plaça de la Vila, carrer de la Cort i rambla de Sant Francesc, on s’encendrà una tronada per, seguidament, començar l’actuació al Casal.

També et pot interessar

Comentaris