El dia 1 de juny serà festiu l’any vinent a Vilafranca

A l’esquerra, el portaveu del govern, Aureli Ruiz, justificant el nomenament de Joan Beumala |
Judit Benages
21/11/2019 - 13:10h

L’oposició creu que el més lògic seria que la festa local fos el dia 1 de setembre

Vilafranca va celebrar dimarts una nova sessió de ple en què un dels punts destacats va ser el canvi d’una festa local de manera puntual per l’any que ve, ja que el dia 30 d’agost cau en diumenge i, per tant, s’ha de compensar amb un altre dia.

Així, la proposta del govern era que el dilluns dia 1 de juny fos festiu per aprofitar la festa de la segona Pasqua a Barcelona, tot i que l’oposició no ho veia clar i va demanar que la compensació pel dia 30 d’agost fos el dia 1 de setembre per poder gaudir millor de la festa major. Finalment, però, la festa serà el dia 1 de juny i no l’1 de setembre ja que el govern, amb majoria, va aprovar el punt amb l’abstenció de CUP i Ciutadans i el vot en contra d’ERC i Vilafranca en Comú.

El portaveu del govern, Aureli Ruiz, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, van explicar que alguns comerciants els havien comunicat que si el dia 1 de setembre era festiu demanarien poder obrir els comerços, ja que si no, eren molts dies seguits amb les botigues tancades.

L’oposició va afirmar que els anys que havia passat el mateix s’havia decidit que el dia festiu fos el dia 1 setembre per poder viure millor la festa major, i que la decisió de canviar-ho a l’1 de juny suposarà que les escoles hagin de canviar un dia de festa que ja tenien escollit prèviament.

Direcció de SERCOM
Un altre punt de l’ordre del dia destacat va ser l’elecció del nou director de Ràdio Vilafranca i Penedès Televisió, ja que l’actual, Josep Alsina, es jubila.

El ple va aprovar que el periodista vilafranquí Joan Beumala en fos el nou director, però el govern es va quedar sol en aquesta decisió, ja que tota l’oposició va votar-hi en contra, tot i que no per la persona, sinó pel funcionament de la selecció.

El portaveu del govern, Aureli Ruiz, va explicar que els estatuts de l’organisme marquen que l’alcalde proposa el director, però que per primera vegada s’havia obert un procés per escollir-lo.

Entre els requisits, a més de la professionalitat, es va plantejar que la persona tingués un ampli coneixement de la societat vilafranquina. També s’ha valorat la capacitat de lideratge i les ganes de renovació. “Volem que modernitzi SERCOM, però que també es mantingui el seu esperit”, va dir Ruiz.

Des de Ciutadans, Eladio García va apuntar que la forma de contractació de Beumala “és l’exemple de com no s’han de fer les coses, ja que l’oposició hi hauria d’haver participat. Si no, sembla que sigui una persona escollida a dit, i això no és bo per al candidat ni per a SERCOM”.

De manera similar es van expressar des de Vilafranca en Comú i la CUP. El representant dels comuns, Ramon Arnabat, va destacar que consideren que un càrrec tan important “ha d’anar més enllà dels interessos del govern, i hauria estat positiu que l’oposició haguéssim pogut participar-hi, i també un representant del Col·legi de Periodistes”. La cupaire Maria Ramon va repetir que hauria d’haver estat indispensable l’opció d’una persona “externa”. “És una decisió política d’una persona escollida a dit”, van cloure des de la CUP.

Des d’ERC, Gemma Urgell va reclamar la nul·litat del procediment i la repetició del concurs i, a més, va exigir l’informe de valoració de cada candidat. “El procés és un nyap “, va dir Urgell.

L’alcalde, Pere Regull, va recordar que fins ara les propostes s’havien fet a dit i que per primera vegada s’havia obert un procés de selecció.
Per la seva banda, Aureli Ruiz va insistir que es tracta d’un procés legal i habitual, ja que no es tractava de la contractació d’un funcionari sinó d’un directiu i va comentar, a més, que el ple té la potestat de cessar-lo quan ho cregui convenient.

Altres qüestions
D’altra banda, el ple va aprovar una modificació de pressupost d’uns 450.000 euros per acabar d’ajustar algunes partides i petites inversions, com ara la sonorització de la plaça de la Vila o reformes a l’Escorxador. El punt va tirar endavant amb els vots a favor del govern l’abstenció d’ERC, VeC i Ciutadans i el vot en contra de la CUP. L’oposició va criticar que el govern fes tantes modificacions de pressupost.

En el ple també es van debatre tot un seguit de mocions, algunes de les quals van tirar endavant, i altres no. La primera que no va tirar endavant va ser una de la CUP contra la Llei Aragonès que només va comptar amb el suport dels cupaires.

Una altra moció que es va debatre va ser una presentada per l’Associació del Transport Públic que demanava que de forma immediata es procedeixi a la construcció d’un carril bus-VAO a la carretera B-23, a l’entrada de Barcelona pel cantó del Penedès. El text es va aprovar per unanimitat. També es va aprovar amb el suport de tots els grups una moció de Ciutadans per a l’estudi de modificació de l’ordenança de mobilitat per regular l’ús de patinets, bicicletes i monocicles.

D’altra banda, ERC, CUP i VeC van presentar una moció promoguda per La Ruda sobre les inscripcions de les carrosses i comparses de Carnaval per evitar les cançons de marcat caràcter masclista.

PUBLICITAT

L’alcalde va dividir per punts la votació i es van aprovar els dos primers, demanant als participants que no s’incloguin aquestes músiques, però no es va aprovar el tercer punt, que proposava retirar la subvenció als participants. Des del govern es veia la proposta d’ERC com a “censura”. També van apuntar que no tenien mitjans per controlar-ho tot.

Per la seva banda, ERC va presentar una moció per ampliar el principi d’universalitat dels serveis funeraris, que es va aprovar per unanimitat, pendent de la revisió de l’ordenança.

VeC va promoure el debat sobre una moció per a la millora de gestió de residus municipals. Ramon Arnabat recordava que s’està pendent de renovar el contracte de la recollida de residus. Par part del govern es va apuntar que s’està a l’espera d’un estudi de la Mancomunitat. Així, la moció es va aprovar, però es va recollir aquesta puntualització del govern. Finalment, també es va aprovar una moció de la CUP per a la creació d’un protocol de dol davant els assassinats masclistes i es va presentar un manifest del 25N que també va rebre el suport de tots.

També et pot interessar

Comentaris